31 557 Publieke omroep in beeld

Nr. 9 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 12 mei 2011

De commissie voor de Rijksuitgaven1 en de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap2 hebben een aantal vragen aan de Algemene Rekenkamer voorgelegd over het rapport «Publieke omroep in beeld; Terugblik» (Kamerstuk 31 557, nr. 7).

De Algemene Rekenkamer heeft deze vragen beantwoord bij brief van 12 mei 2011.

Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven,

Van Gerven

De voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Van Bochove

De griffier van de commissie voor de Rijksuitgaven,

Groen

1

De minister van OCW heeft de toezeggingen op het terrein van de financiering gestand gedaan. Voldoet het resultaat van de implementatie van deze maatregelen aan uw verwachting? Zo nee, waarom niet?

Ons rapport «Publieke omroep in beeld» uit 2008 bevatte drie aanbevelingen op financiële onderwerpen, gericht aan de minister van OCW. De minister deed destijds toezeggingen die aansloten op deze aanbevelingen. Uit ons terugblikonderzoek blijkt dat de minister de toegezegde acties heeft uitgevoerd. Zo heeft de minister van OCW in de mediabegrotingsbrieven 2009, 2010 en 2011 de verschillen tussen de verantwoordingsdocumenten van het Ministerie van OCW, de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en het Commissariaat voor de Media toegelicht. Ook zijn de eisen voor de toerekening van indirecte kosten verder uitgewerkt in het Handboek Financiële verantwoording voor de publieke omroep. Verder heeft de minister voor nieuwe omroepen de mogelijkheid gecreëerd om een verenigingsreserve op te bouwen tot een maximum van € 750 000. Een aandachtspunt is de hoogte van dit maximumbedrag. Wij hebben signalen van de NPO en BNN ontvangen dat het bedrag zodanig laag is, dat het belemmeringen die nieuwe omroepen ondervinden slechts beperkt zou wegnemen. Het betreft belemmeringen om geld te reserveren voor bijvoorbeeld een ledenwerfcampagne.

2

De Algemene Rekenkamer geeft aan dat in de praktijk de raden als adviseur nauw zijn betrokken. Is hiermee misschien niet formeel maar wel materieel invulling geven aan uw aanbeveling? Zo nee, waarom niet?

In ons rapport «Publieke omroep in beeld» uit 2008 concludeerden wij dat extra aandacht nodig is voor bijzondere overeenkomsten. Voorbeelden zijn het afsluiten van meerjarige contracten met externe producenten, contracten met belangrijke presentatoren en vertrekregelingen voor bestuurders. Wij bevalen de publieke omroepen aan om te bevorderen dat het besturend orgaan afspraken maakt met de raad van toezicht om bijzondere overeenkomsten ter goedkeuring voor te leggen. Deze raden kunnen dergelijke overeenkomsten met een meer afstandelijke blik beoordelen en nagaan of verschillende belangen goed zijn afgewogen.

In ons terugblikonderzoek constateren wij dat er niet voor alle bijzondere overeenkomsten afspraken zijn gemaakt over de bevoegdheden van de raden van toezicht. Wel zijn deze overeenkomsten in het algemeen onderwerp van overleg in vergaderingen van de raad van toezicht. Wanneer sprake is van een goede verstandhouding tussen de raad en het bestuur kan in materiële zin sprake zijn van voldoende betrokkenheid van de raad. Het lijkt echter raadzaam de verdeling van bevoegdheden bij bijzondere overeenkomsten aan te scherpen en vast te leggen, zodat gewaarborgd is dat de checks and balances rond deze overeenkomsten goed functioneren.


X Noot
1

Samenstelling:

Leden: Omtzigt, P.H. (CDA), Veen, E. van der (PvdA), Neppérus, H. (VVD), Gerven, H.P.J. van (SP), voorzitter, Blanksma-van den Heuvel, P.J.M.G. (CDA), Dijck, A.P.C. van (PVV), Broeke, J.H. ten (VVD), ondervoorzitter, Ouwehand, E. (PvdD), Heijnen, P.M.M. (PvdA), Bashir, F. (SP), Sap, J.C.M. (GL), Harbers, M.G.J. (VVD), Plasterk, R.H.A. (PvdA), Groot, V.A. (PvdA), Braakhuis, B.A.M. (GL), Vliet, R.A. van (PVV), Mulder, A. (VVD), Dijkgraaf, E. (SGP), Verhoeven, K. (D66), Koolmees, W. (D66), Besselaar, I.H.C. van den (PVV), Schouten, C.J. (CU) en Vacature CDA.

Plv. leden: Knops, R.W. (CDA), Vermeij, R.A. (PvdA), Ziengs, E. (VVD), Gesthuizen, S.M.J.G. (SP), Haverkamp, M.C. (CDA), Gerbrands, K. (PVV), Beek, W.I.I. van (VVD), Thieme, M.L. (PvdD), Monasch, J.S. (PvdA), Irrgang, E. (SP), Grashoff, H.J. (GL), Straus, K.C.J. (VVD), Hamer, M.I. (PvdA), Kuiken, A.H. (PvdA), Gent, W. van (GL), Beertema, H.J. (PVV), Boer, B.G. de (VVD), Staaij, C.G. van der (SGP), Pechtold, A. (D66), Koşer Kaya, F. (D66), Graus, D.J.G. (PVV), Slob, A. (CU) en Hijum, Y.J. van (CDA).

X Noot
2

Samenstelling:

Leden: Ham, B. van der (D66), Bochove, B.J. van (CDA), voorzitter, Haverkamp, M.C. (CDA), Miltenburg, A. van (VVD), Ortega-Martijn, C.A. (CU), Bosma, M. (PVV), Dijk, J.J. van (SP), Ouwehand, E. (PvdD), Dibi, T. (GL), Wolbert, A.G. (PvdA), ondervoorzitter, Biskop, J.J.G.M. (CDA), Smits, M. (SP), Elias, T.M.Ch. (VVD), Beertema, H.J. (PVV), Dijkstra, P.A. (D66), Jadnanansing, T.M. (PvdA), Dekken, T.R. van (PvdA), Dijkgraaf, E. (SGP), Çelik, M. (PvdA), Lucas-Smeerdijk, A.W. (VVD), Klaveren, J.J. van (PVV), Klaver, J.F. (GL) en Liefde, B.C. de (VVD).

Plv. leden: Koşer Kaya, F. (D66), Ferrier, K.G. (CDA), Werf, M.C.I. van der (CDA), Burg, B.I. van der (VVD), Schouten, C.J. (CU), Dille, W.R. (PVV), Kooiman, C.J.E. (SP), Thieme, M.L. (PvdD), Peters, M. (GL), Dam, M.H.P. van (PvdA), Toorenburg, M.M. van (CDA), Wit, J.M.A.M. de (SP), Hennis-Plasschaert, J.A. (VVD), Mos, R. de (PVV), Pechtold, A. (D66), Dijsselbloem, J.R.V.A. (PvdA), Klijnsma, J. (PvdA), Staaij, C.G. van der (SGP), Hamer, M.I. (PvdA), Harbers, M.G.J. (VVD), Gerbrands, K. (PVV), Sap, J.C.M. (GL) en Lodders, W.J.H. (VVD).

Naar boven