Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 december 2023
Bijgaand zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van VWS, het advies van de Gezondheidsraad
«Gezonde ewittransitie», van 13 december 2023. Met de eiwittransitie wordt een verschuiving
naar een meer plantaardig dieet, met minder dierlijke eiwitten, bedoeld. In maart
2022 hebben de Minister van LNV en de Staatssecretaris van VWS aan de Gezondheidsraad
gevraagd advies uit te brengen over de effecten van de eiwittransitie op de gezondheid.
De huidige beleidsdoelstelling is een verschuiving van de balans in de consumptie
van plantaardige en dierlijke eiwitten van de huidige 43% plantaardig / 57% dierlijk
verhouding1, naar een verhouding van 50/50 in 2030. De Gezondheidsraad is gevraagd welke gezondheids-
en duurzaamheidseffecten een verdere verschuiving naar een meer plantaardig dieet
– 60% plantaardig / 40% dierlijk – heeft en of een dergelijke verschuiving wenselijk
is.
De Gezondheidsraad concludeert dat de verschuiving naar een voedingspatroon met 60%
plantaardige en 40% dierlijke eiwitten goed is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders
en een grote milieuwinst oplevert. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding
geven en mensen met een lage eiwit- en energie-inname is aandacht nodig zodat zij
dit goed geïnformeerd kunnen doen.
Op dit moment adviseert het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf, op basis van de
huidige door de Gezondheidsraad opgestelde Richtlijnen goede voeding 2015, een verhouding
van 50/50 plantaardig / dierlijk in ons eetpatroon, bij een consumptie van de maximaal
geadviseerde hoeveelheid vlees. De Gezondheidsraad werkt aan een nieuw advies over
Richtlijnen goede voeding. In dat advies worden de aanbevelingen uit onderhavig adviesrapport
meegenomen.
Een inhoudelijke reactie op dit advies van de Gezondheidsraad ontvangt uw Kamer in
het eerste kwartaal van 2024. Ik informeer u dan ook over de uitkomsten van enkele
gerelateerde monitors, onder andere over de eiwitconsumptie en over de verhouding
van de verkoop van plantaardige en dierlijke eiwitten bij supermarkten. Hiermee kan
ik uw Kamer een zo goed mogelijk beeld geven van de huidige stand van zaken en de
beleidsopties.
Daarnaast wil ik uw Kamer namens de Gezondheidsraad meegeven dat de Gezondheidsraad
bereid is een technische briefing te verzorgen over dit advies, als dat gewenst is.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema