Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 juli 2023
Op 8 maart 2022 vond het 2-minuten debat Biotechnologie en Tuinbouw plaats (Handelingen
II 2021/22, nr. 57, item 20). Tijdens dit debat is de motie van de leden Tjeerd de Groot (D66) en Valstar (VVD)
aangenomen (Handelingen II 2021/22, nr. 60, item 11) (Kamerstuk 27 428, nr. 383), waarin de regering wordt verzocht zo snel als mogelijk in overleg te treden met
de Nederlandse kweekvleesproducenten om proeverijen onder gecontroleerde en veilige
omstandigheden mogelijk te maken.
Proeverijen
Naar aanleiding van voorgenoemde motie en met het oog op het stimuleren van innovatie
en productoptimalisatie, zijn LNV en VWS in gesprek gegaan met twee Nederlandse kweekvleesproducenten
en de belangenvereniging van biotechnologie bedrijven in Nederland (HollandBio), over
het mogelijk maken van proeverijen. De gesprekken met deze partijen hebben geresulteerd
in een Code of Practice (CoP), deze vindt u bijgevoegd.
Kweekvlees is een niet-toegelaten novel food1, dat op dit moment nog niet op veiligheid is beoordeeld op grond van de Europese
novel food verordening. De CoP biedt een technisch geharmoniseerd kader, zodat producenten,
vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, de proeverijen kunnen uitvoeren. Deze CoP helpt
bij de beoordeling van de veiligheid van de proeverijen, die door een onafhankelijk
expert comité wordt uitgevoerd. Dit expert comité wordt opgezet binnen Stichting Cellulaire
Agricultuur Nederland (CAN). Deze stichting coördineert, in opdracht van LNV, de uitvoering
van het plan voor de ontwikkeling van een ecosysteem voor cellulaire agricultuur,
waarvoor op 22 oktober vorig jaar door de regering € 60 miljoen binnen het Nationaal
Groeifonds is toegekend.2
De kweekvleesproducenten willen graag hun producten laten proeven voordat zij starten
met de toelatingsprocedure voor novel foods. Zo kunnen de producten naar aanleiding
van de proeverijen eventueel nog aangepast worden om de smaakbeleving te verbeteren,
om vervolgens een dossier in te dienen over het uiteindelijk ontwikkelde product.
Bij de proeverijen worden ook investeerders en journalisten uitgenodigd, om mogelijke
investeringen op te halen en te werken aan consumentenacceptatie van het product.
Dit zal naar verwachting de nodige publiciteit genereren.
Het houden van proeverijen aan de hand van de ontwikkelde CoP is voor de cellulaire
agricultuur sector een belangrijke stap richting de marktintroductie van kweekvlees.
Kweekvlees heeft de potentie om vlees op een milieu en diervriendelijkere manier te
produceren en maakt daardoor onderdeel uit van het beleid van LNV.3 De CoP wordt in principe voor een jaar aangegaan, met een mogelijke verlenging met
nog een jaar. Het proces van de proeverijen wordt geëvalueerd. De betrokken bedrijven
beogen om de eerste proeverijen in het najaar te organiseren.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers