31 532 Voedingsbeleid

Nr. 140 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 november 2014

Tijdens het Algemeen Overleg van 18 december 2013 (Kamerstuk 31 532, nr. 122) is gesproken over het opzetten van een meldpunt Voedselverspilling als een mogelijkheid in de aanpak van voedselverspilling. Bij het meldpunt Voedselverspilling zouden consumenten hun ideeën kunnen melden en ook voorbeelden van voedselverspilling aan de kaak kunnen stellen. Ik heb toegezegd het idee van een meldpunt met de Alliantie Verduurzaming Voedsel te willen bespreken. U treft de reactie van de Alliantie als bijlage aan1.

Uit mijn gesprekken met de Alliantie Verduurzaming Voedsel en het Voedingscentrum is mij gebleken dat er reeds verschillende mogelijkheden zijn voor burgers en bedrijven om ideeën en initiatieven rond voedselverspilling te melden.

De consument kan voor zijn ideeën en vragen nu reeds terecht bij het Voedingscentrum, in het kader van de campagne «Hoezo 50 kilo» om voedselverspilling tegen te gaan. En ook bijvoorbeeld Milieu Centraal heeft voedselverspilling als thema (weggooitest).

Bedrijven kunnen daarnaast voor vragen en contacten met andere bedrijven en de overheid terecht bij Nowastenetwork.nl en Duurzamereten.nl. Hier zijn discussiegroepen actief via Twitter, LinkedIn en Facebook.

De Alliantie ziet ook geen rol voor zichzelf. Het inrichten van een meldpunt vanuit de overheid is bovendien kostbaar.

Alles overwegende kom ik tot de conclusie dat er reeds voldoende mogelijkheden bestaan om ideeën en initiatieven over voedselverspilling te melden, hierover geïnformeerd te worden, vragen te stellen en discussie te voeren, en dat het opzetten van een nieuw meldpunt onvoldoende meerwaarde heeft.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven