31 493
Wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968, de Wet op de accijns en de Wet op de verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere produkten in verband met Richtlijn nr. 2007/74/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 december 2007 (PbEU L 346) (Implementatie aanpassing reizigersvrijstelling)

nr. 6
VERSLAG

Vastgesteld 8 augustus 2008

De vaste commissie voor Financiën1 belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

InhoudsopgaveBlz.
  
Algemeen1
Inwerkingtreding2
Leeftijdsgrens van 17 jaar2
Indexatie2
Speciale regelingen2
Verschillen tussen lidstaten2

Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel dat de import van tax-free goederen van buiten de EU naar Nederland reguleert.

De leden van de VVD-fractie hebben met instemming kennisgenomen van het wetsvoorstel ter implementatie van de Richtlijn nr. 2007/74/EG van de Raad en zijn verheugd te constateren dat er geen nationale koppen zijn geplaatst. De nieuwe bedragen zijn reëel voor een «open economie» als de Nederlandse en de leden van de VVD-fractie zijn dan ook groot voorstander van de verhoogde reizigersvrijstellingen. Het wetsvoorstel lijdt tot een reductie van de administratieve lasten, zowel voor reizigers als voor de douane.

Inwerkingtreding

De leden van de CDA-fractie vragen hoe het komt dat er zo weinig tijd is voor de wettelijke behandeling van dit wetsvoorstel? Is de regering bereid om bij een volgende implementatie van een EU richtlijn de Staten-Generaal ruimer de tijd te geven om het wetsvoorstel te behandelen? En is de regering bereid om de nota naar aanleiding van het verslag ruim voor 1 september aan de Kamer te doen toekomen teneinde snelle behandeling mogelijk te maken?

De leden van VVD-fractie zijn warm voorstander van een zo spoedig mogelijke implementatie van deze Richtlijn opdat reizigers zo snel mogelijk hiervan de vruchten kunnen plukken. Ziet de regering nog een mogelijkheid dat dit wetsvoorstel op een eerder tijdstip dan het aangekondigde 1 december aanstaande in werking kan treden?

Leeftijdsgrens van 17 jaar

De leden van de CDA-fractie merken op dat voor sterke drank in Nederland een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar geldt (artikel 20 van de drank- en horecawet). In het wetsvoorstel blijft het echter mogelijk voor 17 jarigen om 2 liter wodka in te voeren en nog wel vrijgesteld van BTW en accijnzen. Wanneer zij een zelfde hoeveelheid in een café of slijterij zouden kopen, zou dit een forse overtreding van de drank- en horecawet zijn met bijhorende boete. Hanteren de andere 26 lidstaten ook de grens van 17 jaar voor sterke drank of hanteren zijn een hogere leeftijdsgrens? Wil de regering overwegen om het wetsvoorstel in overeenstemming te brengen met de drank- en horecawet en de leeftijdsgrens voor sterke drank op 18 jaar te stellen?

Indexatie

Het is de leden van de CDA-fractie opgevallen dat de richtlijn de vrijstelling verhoogt van € 175 naar € 430 als compensatie van tientallen jaren niet-indexatie. Maar de nieuwe richtlijn en de voorliggende wet voorzien niet in een jaarlijkse indexatie-aanpassing. Waarom ontbreekt die en ziet de regering nog mogelijkheden om die alsnog in te voegen?

Speciale regelingen

Verder is het de leden van de VVD-fractie opgevallen dat de regering in de memorie van toelichting aangeeft dat er geen speciale regelingen in het leven worden geroepen die er voor deze implementatie nog niet waren. Dat roept bij deze leden de vraag op welke speciale regelingen er al wel waren en die nu worden gehandhaafd? Kan de regering daarvan een overzicht verstrekken? Is de regering bereid deze «oude nationale koppen» opnieuw op hun wenselijkheid en actualiteit te toetsen en in heroverweging te nemen en zo neen, waarom niet?

Verschillen tussen lidstaten

Voorts vragen de leden van de VVD-fractie of de regering kan aangeven waarop de nieuwe bedragen/hoeveelheden met betrekking tot de reizigersvrijstellingen zijn gebaseerd? Met andere woorden; wat is de onderliggende motivatie voor de nu juist gekozen getallen.

Voorts merken de leden van de VVD-fractie op dat, gelet op het systeem van minimum en maximum aantallen, er nog verschillen kunnen bestaan in reizigersvrijstellingen tussen de lidstaten. Zij vinden dit verwarrend voor reizigers en vragen waarom er niet voor een eenduidige en uniforme regeling is gekozen. Voor reizigers die vanuit andere lidstaten vertrekken/aankomen is het onduidelijk hoe andere lidstaten deze Richtlijn hebben geïmplementeerd en wat zij mitsdien belastingvrij mogen meenemen. Kan de regering inzicht geven in de door andere lidstaten toegepaste kwantitatieve beperkingen (afdeling 3 van de Richtlijn) en kan de regering aangeven welke jurisdictie geldt voor een Nederlands ingezetene die vanuit een derde land (bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China) in België, Duitsland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk de EU binnenreist, maar van daaruit onverwijld doorreist naar zijn woonplaats in Nederland. Idem voor reizigers uit een andere EU-lidstaat die vanuit een derde land via Nederland de EU binnenreist en van daaruit doorgaat naar eigen land.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën,

Blok

De griffier van de commissie,

Vente


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Vendrik (GL), Blok (VVD), voorzitter, Ten Hoopen (CDA), ondervoorzitter, Weekers (VVD), Van Haersma Buma (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Haverkamp (CDA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Omtzigt (CDA), Koşer Kaya (D66), Irrgang (SP), Luijben (SP), Kalma (PvdA), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Cramer (CU), Van der Burg (VVD), Van Dijck (PVV), Spekman (PvdA), Heerts (PvdA), Gesthuizen (SP), Ouwehand (PvdD), Tang (PvdA), Vos (PvdA) en Bashir (SP).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Halsema (GL), Remkes (VVD), Jonker (CDA), Aptroot (VVD), De Vries (CDA), Van Hijum (CDA), Mastwijk (CDA), De Krom (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), Pechtold (D66), Kant (SP), Ulenbelt (SP), Van der Veen (PvdA), Smilde (CDA), Anker (CU), Vacature (algemeen), De Roon (PVV), Van Dam (PvdA), Smeets (PvdA), Karabulut (SP), Thieme (PvdD), Heijnen (PvdA), Roefs (PvdA) en Van Gerven (SP).

Naar boven