31 482
Cultuursubsidies 2009–2012

nr. 30
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2009

Hierbij bied ik u aan de publicatie «Erfgoedbalans 2009. Archeologie, monumenten en cultuurlandschap in Nederland».1

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (voorheen de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, RACM) heeft eind 2008/begin 2009 een Erfgoedbalans opgesteld in opdracht van de Directeur Generaal Cultuur en Media.

De Erfgoedbalans geeft inzicht in de stand van zaken ten aanzien van de archeologie, monumenten en het cultuurlandschap in Nederland. Dit doet de Rijksdienst door onderbouwde gegevens te presenteren over het erfgoed en hoe het daar mee staat.

In 2002 heeft de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek een Archeologiebalans opgesteld. Het is nu voor het eerst dat een dergelijk nationaal overzicht is opgesteld voor het gehele onroerende erfgoed. Er is veel belangstelling voor, zowel bij de primaire doelgroep (alle betrokkenen bij het erfgoedbeleid) als bij alle andere partijen die zich met het erfgoed bezig houden.

De Erfgoedbalans is tot stand gekomen in samenwerking met een groot aantal partijen, instellingen en personen. De scope van toekomstige balansen wordt uitgebreid naar een bredere definitie van erfgoed, hetgeen zal uitmonden in een gezamenlijk met het Instituut Collectie Nederland op te stellen balans in 2014.

Doel van de Erfgoedbalans en erfgoedmonitor

Met deze eerste Erfgoedbalans wordt de stand van zaken weergegegeven, maar ook wordt de basis gelegd voor het effectief volgen van ontwikkelingen ten aanzien van het erfgoed en de erfgoedzorg en voor het meetbaar maken van deze ontwikkelingen. Dit past bij mijn voornemen om in het kader van de Modernisering Monumentenzorg een instrument te ontwikkelen dat zicht geeft op de effecten van het erfgoedbeleid.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is voornemens iedere vijf jaar een nieuwe Erfgoedbalans op te stellen. Hierbij zal de Rijksdienst zich mede gaan baseren op een (nog te ontwikkelen) set van indicatoren die periodiek wordt gemeten, de zogenaamde «erfgoedmonitor». Met de erfgoedmonitor wordt het mogelijk om ontwikkelingen en trends in de tijd te volgen, en daarmee ook de effecten van het erfgoedbeleid inzichtelijk te maken. In 2009 is de Rijksdienst begonnen met het ontwikkelen van deze erfgoedmonitor in samenwerking met andere partners.

Ik wil hier benadrukken dat de Erfgoedbalans geen beleidsevaluatie is, er wordt geen standpunt ingenomen ten aanzien van het erfgoedbeleid en ook geen visie van de Rijksdienst gegeven over de toekomst van de erfgoedzorg. Het doel van de Erfgoedbalans is het objectief weergeven van de stand van zaken. Daartoe worden «facts and figures» gegeven en constateringen gedaan. Wel kunnen de gegevens in de Erfgoedbalans als uitgangspunt dienen voor een politieke en maatschappelijke discussie over het erfgoed en voor het evalueren en toetsen van gevoerd beleid.

Aanbieding Erfgoedbalans

Op 24 maart 2009 is de Erfgoedbalans 2009, in gedrukte vorm, door de Directeur Generaal Cultuur en Media aangeboden aan de Commissie Duurzame Leefomgeving. Deze eerste Erfgoedbalans is opgesteld onder verantwoordelijkheid van het ministerie van OCW. Het voornemen is om bij de totstandkoming van toekomstige erfgoedbalansen de relevante departementen – waarmee wel ambtelijke afstemming heeft plaatsgevonden – nadrukkelijk te betrekken.

Naast de Tweede Kamer bied ik de Erfgoedbalans ook aan de Eerste Kamer aan. Vervolgens wordt de balans breed verspreid onder de betrokkenen bij het erfgoedbeleid en binnen de erfgoedsector.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven