31 325
Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het door de scholen om niet ter beschikking stellen van lesmateriaal aan de leerlingen in het voortgezet onderwijs

nr. 10
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 maart 2008

Bij de regeling van werkzaamheden heeft de heer Pechtold heden in de Tweede Kamer gevraagd om een brief over de uitvoering door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) van de eenmalige tegemoetkoming. Het betreft de eenmalige tegemoetkoming die onderdeel is van het wetsvoorstel «gratis schoolboeken», dat thans bij de Tweede Kamer in behandeling is. Deze brief stuur ik u mede namens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afgelopen weken is in goed overleg tussen de bewindslieden en de departementen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap enerzijds en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid anderzijds, op hoofdlijnen vorm gegeven aan de wijze waarop de uitvoering van de eenmalige tegemoetkoming voor lesmateriaal voor leerlingen van het van rijkswege bekostigde voortgezet onderwijs voor het schooljaar 2008–2009 door de SVB zou moeten geschieden. In het overleg, waarbij ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de SVB en de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) waren betrokken, is een concept-opdrachtbrief opgesteld, die door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal worden ondertekend. Voor de uitvoering zal nog een meer gedetailleerde overeenkomst worden gesloten. Onderstaand geef ik aan wat de uitvoering door de SVB omvat en hoe die bij de SVB wordt belegd.

De SVB zal namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – het betreft dus uitvoering in mandaat – de hierna genoemde onderdelen van de uitvoering ter hand nemen. De SVB zal de tegemoetkoming vaststellen en betalen voor de leerlingen die op de teldatum 1 oktober 2008 jonger zijn dan 18 jaar. De gegevens van die leerlingen worden hiertoe door de IB-Groep aan de SVB ter beschikking gesteld. Voor leerlingen waarbij de SVB niet op basis van aanwezige kinderbijslaggegevens de nodige betaalinformatie beschikbaar heeft, zal de SVB daartoe een schriftelijk verzoek aan de rechthebbende sturen – zonodig via de leerling. De SVB zal eventueel hieruit voortkomend beroep en bezwaar afhandelen. Voor leerlingen die niet «ambtshalve» kunnen worden bereikt – door ontbreken van gegevens – komt er een aanvraagmogelijkheid. Deze aanvragen worden aan de IB-Groep gericht en door de IB-Groep behandeld. Wanneer hieruit alsnog de benodigde reguliere gegevens worden verkregen voor een leerling jonger dan 18 jaar (op teldatum), zal voor deze leerling de SVB de verdere uitvoering als hierboven genoemd voor zijn rekening nemen. De uitvoering voor leerlingen van 18 jaar en ouder (op teldatum) is geheel belegd bij de IB-Groep.

De werkzaamheden die de IB-Groep zal verrichten omvatten dus het aan de SVB leveren van de benodigde gegevens voor leerlingen onder de 18 jaar, die voor het merendeel beschikbaar zijn in de reguliere leerlinggegevens uit de jaarlijkse leerlingentelling en voor een zeer klein deel worden aangevuld vanuit de aanvragen bij de IB-Groep. Voor de oudere leerlingen verzorgt de IB-Groep de gehele uitvoering van de eenmalige tegemoetkoming op een overeenkomstige wijze als de SVB voor de jongere leerlingen, maar met gebruik van de uitvoeringsgegevens in het kader van de zogenaamde inkomensonafhankelijk WTOS in plaats van kinderbijslaggegevens. Ook ontvangt en behandelt de IB-Groep alle aanvragen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart

Naar boven