31 293 Primair Onderwijs

31 289 Voortgezet Onderwijs

Nr. 696 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 september 2023

Als leerling in Nederland moet jouw school kosteloos toegankelijk zijn. Zo kun je goed en voldoende onderwijs volgen. Dit betekent uiteraard niet dat er geen schoolkosten worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan een agenda, rekenmachine of het jaarlijkse schoolreisje. Voor ouders en leerlingen is het belangrijk dat we regelmatig de hoogte van deze kosten in beeld brengen en hier goed naar kijken.

Zoals toegezegd in het commissiedebat «Kansengelijkheid in het funderend onderwijs» van 7 juni jl. bied ik uw Kamer middels deze brief de Schoolkostenmonitor aan.1 Het betreft een periodiek onderzoek naar de hoogte van de schoolkosten in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

De Schoolkostenmonitor biedt ook een eerste inzicht in de effecten van de initiatiefwet van leden Kwint en Westerveld aangaande de vrijwillige ouderbijdrage uit 2021. Hiermee geef ik ook invulling aan de motie van leden Paul en Peters, die de regering verzocht aandacht te besteden aan de effecten op profielscholen en het onderwijsaanbod van deze scholen.2 Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling zal ik een inhoudelijke beleidsreactie op de schoolkostenmonitor met uw Kamer delen.

Beleidsregel géén vrijwillige ouderbijdrage

Ook wil ik u informeren over een nieuwe beleidsregel die de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie) zal hanteren in relatie tot de vrijwillige ouderbijdrage. Met regelmaat ontvangt de inspectie signalen dat het voor scholen onduidelijk is voor welke kosten een vrijwillige ouderbijdrage mag worden gevraagd. Scholen mogen een bijdrage van ouders vragen voor activiteiten die buiten het verplichte onderwijsprogramma vallen, georganiseerd door of namens het bevoegd gezag. Als beleidsregel komt te gelden dat er géén vrijwillige ouderbijdrage mag worden gevraagd voor alle activiteiten en kosten die direct verband houden met de kerndoelen en de toegang tot het onderwijs, inclusief de faciliteiten die onderdeel zijn van het schoolgebouw.3

Voorbeelden van waar geen ouderbijdrage voor mag worden gevraagd – zoals kosten voor het huren van kluisjes of voor de mediatheek – staan uitgelicht in het aangescherpte communicatiemateriaal op de website van de rijksoverheid.4 Na de zomer zullen scholen actief over de nieuwe beleidsregel worden geïnformeerd.

Tot slot

Iedere leerling moet de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. Goed en toegankelijk onderwijs is daarvoor een voorwaarde. De kosten van een kluisje, fietsenstalling of printpas mogen hierin dus geen belemmering vormen. De bovenstaande maatregel die ik daarbij neem draagt daaraan bij. Zo houden we ons onderwijs toegankelijk voor iedere leerling en zorgen we ervoor dat we geen enkel talent onbenut laten.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven