31 293 Primair Onderwijs

Nr. 264 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 juni 2015

In het ordedebat van 10 juni jl. (Handelingen II 2014/15, nr. 94, Regeling van werkzaamheden) heeft het lid Siderius (SP) aangegeven dat er berichten zouden zijn dat ouders bereid zijn om geld te betalen voor een hoger schooladvies voor hun kinderen. Zij zou van mij graag opheldering willen of deze berichten juist zijn. Aan haar verzoek dit uit te zoeken en uw Kamer daarover per brief te informeren, voldoe ik bij dezen.

Berichten dat ouders bereid zouden zijn om geld te betalen aan de basisschool voor een hoger schooladvies voor hun kinderen hebben mij niet bereikt. Ook de Inspectie van het Onderwijs heeft geen enkel signaal ontvangen dat hiervan sprake zou zijn. Als hiervan wel sprake zou zijn, zou dat zeer kwalijk zijn. Maar zoals gezegd: ik heb geen enkele aanleiding te veronderstellen dat dit gebeurt.

Ik heb inmiddels begrepen dat mevrouw Siderius heeft willen verwijzen naar het bericht dat ouders € 20.000 zouden bieden aan andere ouders om van school voor voortgezet onderwijs te ruilen binnen de gemeente Amsterdam.1 Dit bericht bleek echter gebaseerd te zijn op een nepmelding op het forum van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam. Omdat het een onjuist bericht betrof, zal ik hier niet op reageren. In algemene zin wil ik echter wel opmerken dat scholen voor voortgezet onderwijs verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van leerlingen en hier dus uiteindelijk over beslissen.2 Ouders kunnen er naar mijn mening dus geen rechten aan ontlenen wanneer zij onderling afspraken zouden maken om van school te ruilen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker


X Noot
1

Zoals het bericht 20.000 euro voor een plek op je favoriete school in Trouw, 10 juni 2015.

X Noot
2

Er kunnen hierover lokaal of regionaal ook afspraken gemaakt worden, uiteraard binnen de kaders van de nieuwe regelgeving.

Naar boven