31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 984 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2022

Hierbij stuur ik u een afschrift van een brief aan colleges van bestuur van de universiteiten en twee hogescholen over de pilots Een slimmer collegejaar.

De Jonge Akademie heeft in 2021 het advies «Een slimmer academisch jaar» gepubliceerd waarin zij constateren dat het Nederlands academisch jaar in vergelijking met het buitenland relatief lang en intensief is. Dat veroorzaakt een hoge werkdruk voor studenten, docenten en onderzoekers en laat weinig tijd over voor onderzoek en andere wetenschappelijke kerntaken.

In het afgelopen half jaar heeft een aantal universiteiten en enkele hogescholen het rapport van De Jonge Akademie uitgewerkt in een aantal concrete pilots (zie bijlage). Door op verantwoorde wijze het aantal weken met onderwijs en tentamens te verminderen en/of bestaande onderwijsactiviteiten slimmer in te richten, krijgen onderzoekers en docenten meer tijd voor het doen van onderzoek, andere wetenschappelijke activiteiten en het verbeteren van het onderwijs. De extra ruimte biedt studenten bijvoorbeeld meer tijd voor stages, onderwijsprojecten zoals challenges, extra curriculaire activiteiten, of summer schools.Bij de pilots Een slimmer collegejaar kan gedacht worden aan reflectie op en het ombouwen van curricula, het voorkomen van onnodige overlap op curriculumniveau, waardering van online contact, aanpassen van toetsing(svormen) en herkansingsweken, slimmer roosteren of werkvormen waar studenten meer regie hebben over hun tijdsindeling. Curricula met een gebalanceerde studielast bieden ruimte voor bezinning en ontspanning, wat ook ten goede komt van de onderwijsprestaties en ervaringen van studenten. Voor mij staat voorop dat de pilots niet ten koste mogen gaan van de onderwijskwaliteit of het eindniveau. De intentie is zeker niet om hetzelfde aantal uren college in een jaar in minder weken te doen. De pilots Een Slimmer collegejaar zal op dit onderdeel nauwlettend worden gemonitord.

In de bijgevoegde brief worden de colleges van bestuur uitgenodigd om deel te nemen aan de pilots. Ik trek voor deze pilots in totaal 10 miljoen euro uit. Per pilot wordt € 75.000 per jaar voor een periode van vier jaar beschikbaar gesteld, met een maximum van drie gefinancierde pilots per deelnemende instelling. De gehele looptijd bedraagt vier jaar: 2023 tot en met 2026. De pilots zullen onderzocht en gemonitord worden door de deelnemende instellingen en landelijk door de penvoerende universiteiten: Universiteit van Amsterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam. Hierbij wordt met name gekeken naar de impact op werkdruk van studenten en docenten en ondersteunende staf, en de kwaliteit van het onderwijs. Na twee jaar wil ik bekijken wat de eerste opbrengsten van de pilots zijn en in overleg met betrokken instellingen en met de studentenbonden bespreken of bijsturing al dan niet wenselijk is.

Hoewel het advies van De Jonge Akademie gericht was op het academisch collegejaar, hebben ook twee hogescholen aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan de pilots. Als uit de pilot blijkt dat een «slimmer collegejaar» ook voor een bredere groep hogescholen relevant is, dan ben ik bereid in overleg te gaan met de Vereniging Hogescholen om een soortgelijk traject ook voor de hogescholen te faciliteren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven