31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 331 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 maart 2013

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een brief (kenmerk: 130115) ontvangen van KPC Groep te ’s-Hertogenbosch, mede namens de besturen van de Jan Lighthartgroep en de Stichting Tangent, met betrekking tot de procedure van de fusietoets. De commissie heeft verzocht om mijn reactie op deze brief. Hieronder treft u deze aan.

Met aandacht heb ik de brief van KPC Groep gelezen. De KPC Groep stelt in de brief dat het de voorkeur zou genieten wanneer de Commissie Fusietoets Onderwijs (CFTO) haar oordeel aan de voorkant van het fusieproces geeft. De wetgever heeft met de fusietoets echter expliciet beoogd de adviescommissie in beeld te brengen nadat intern en lokaal een zorgvuldige besluitvormingsprocedure is doorlopen, opdat er draagvlak is voor het fusievoornemen. Voor een succesvolle fusie is een goed voortraject van groot belang: de fusietoets is onder meer bedoeld om na te gaan of besturen die willen fuseren een zorgvuldig besluitvormingsproces hebben doorlopen, waarbij uiteenlopende belangen zijn afgewogen en belanghebbenden een stem hebben gehad. Een (voorlopig) advies van de commissie zou dit kunnen beïnvloeden.

In het licht van de beschreven problematiek wil ik verder het volgende opmerken. De fusietoets bestaat nog betrekkelijk kort. De CFTO ervaart dan ook dat schoolbesturen nog moeten wennen aan de fusietoets en dat er sprake is van onbekendheid met de motieven, werking en processen. Goede communicatie richting het onderwijsveld vanuit het ministerie van OCW en vanuit de CFTO is dan ook van groot belang. De CFTO is per 14 februari gefaciliteerd met een eigen website (www.cfto.nl), dit is een belangrijke stap.

De CFTO heeft op 21 februari jl. telefonisch contact opgenomen met de KPC groep over een opmerking in hun brief dat het «onmogelijk is gebleken de commissie te benaderen om een (voorlopige) beoordeling te krijgen». Het klopt dat de CFTO geen voorlopige adviezen afgeeft. De CFTO is telefonisch en schriftelijk echter goed benaderbaar voor algemene vragen of informatie over de fusietoets. Ook aan de hand van eerdere casussen en reeds openbare adviezen van de CFTO, kan mondeling een toelichting worden gegeven op punten van aandacht die in het verleden hebben meegewogen in de beoordeling van fusievoornemens van schoolbesturen. Dit laagdrempelig contact met de commissie over mogelijke fusievoornemens staat open voor zowel schoolbesturen, MR-leden en toezichthouders, gemeenten of provinciale besturen die gevraagd worden om een oordeel over fusievoornemens van schoolbesturen, als ook voor organisaties zoals de KPC groep die scholen bij fusieprocessen begeleiden. Uiteraard zal de CFTO ook in deze kwestie, na indiening van de fusieaanvraag, onafhankelijk van minister en betrokken schoolbesturen haar advies hierover uitbrengen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven