31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 1023 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 januari 2023

In het debat over de begroting van OCW voor het jaar 20221 heeft mijn voorganger aan uw Kamer toegezegd om de stagetekorten in het hoger onderwijs inzichtelijk te maken. Hierbij bied ik u het (eerste) tussenrapport «Stagetekorten op het hbo» en bijhorende factsheet aan. In de zomer en winter van 2023 zullen een tweede en derde rapport opgeleverd worden. Met deze drie rapporten geef ik invulling aan de toezegging aan uw Kamer.

In dit eerste rapport is gebruik gemaakt van enquêtes onder hbo-studenten. De focus ligt op het hbo, omdat in het hbo stages doorgaans onderdeel maken van het studieprogramma. De steekproef van het onderzoek is relatief klein waardoor voorzichtigheid is geboden met het verbinden van conclusies aan de resultaten. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat hbo-studenten doorgaans een stageplek vinden. De grootte van de steekproef maakt het echter moeilijk om betrouwbare conclusies te trekken voor wat betreft de stagetekorten per studierichting.

Voor het tweede en derde rapport zal verkend worden hoe de steekproef vergroot kan worden. Daarnaast zullen er interviews afgenomen worden bij werkgevers en hogescholen voor kwalitatieve inzichten.

Het is van groot belang dat studenten een stage kunnen vinden, omdat een tekort aan stages kan leiden tot studievertraging. Gedurende de coronacrisis waren er veel signalen dat studenten geen goede stageplekken konden vinden. Daarom heeft OCW met het Nationaal Programma Onderwijs middelen beschikbaar gesteld aan hogescholen om de stagetekorten tegen te gaan.

Ik zal mijn inhoudelijke reactie op dit rapport verwerken in de Kamerbrief van de voortgangsrapportage van het Nationaal Programma Onderwijs. Deze brief wordt voor de zomer van 2023 met de Kamer gedeeld. Ten slotte heeft uw Kamer de motie van de leden Van Baarle en Westerveld2 over stagevergoeding in het hbo aangenomen (Handelingen II 2022/23, nr. 28, item 15). De motie vraagt onder meer om de stagevergoedingen in het hoger onderwijs te monitoren. In het tweede en derde rapport van de stagetekorten zal daarom ook aandacht worden besteed aan de stagevergoedingen van het hbo.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Kamerstuk 35 925 VIII.

X Noot
2

Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 118.

Naar boven