31 268
Jaarnota Integratiebeleid 2007–2011

nr. 8
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juli 2008

Hierbij zend ik Uw Kamer ter informatie toe de publicatie «Datgene wat ons bindt; gemeenschappelijke integratie-agenda» (GIA).1 Naar aanleiding van een schriftelijke vraag hierover (Integratienota 2007–2011, Kamerstuk 31 268, nr. 5, vraag 33), heb ik Uw Kamer toegezegd haar nog in het voorjaar over dit onderwerp te zullen informeren.

Gemeenschappelijke integratie-agenda

GIA bestaat uit twee onderdelen: een gedeelde visie van rijk en gemeenten op de hoofdlijnen van het integratiebeleid en een uitwerking daarvan op acht terreinen van integratie: inburgering, onderwijs, werk, wonen, sociale integratie, actief burgerschap, emancipatie/participatie van allochtone vrouwen en veiligheid. GIA is ontwikkeld door een werkgroep van rijksambtenaren, ambtenaren van 10 gemeenten, Forum en VNG. Het primaire doel was tot een agenda te komen van concrete activiteiten die gemeenten zouden kunnen uitvoeren om de integratie van burgers te bevorderen. Dit vanuit het besef dat het rijk de randvoorwaarden voor integratie schept, maar het feitelijk op lokaal niveau zijn beslag krijgt: in de buurt, op school, op de arbeidsplek, enzovoorts. Integratiebeleid kan daarom het meest succesvol zijn wanneer beide bestuurslagen zo goed mogelijk samenwerken en hun activiteiten op elkaar afstemmen. Dit met behoud van de eigen verantwoordelijkheid van beide bestuurlagen. Gemeenten kunnen het document zelf toepassen naar eigen voorkeur en toegespitst op lokale situatie. Het is geen dictaat of afspraak om het integratiebeleid langs deze lijnen in te richten, maar een handreiking die beoogt verbinding te bewerkstelligen en ideeën uit te wisselen.

Draagvlak bij rijk en gemeenten

Op 27 maart 2008 heb ik de gemeenschappelijke agenda besproken met de wethouders van de gemeenten (Den Haag, Den Bosch, Zaanstad, Eindhoven, Helden, Nijmegen, Venlo, Lelystad, Delft, Rotterdam) die in de werkgroep vertegenwoordigd waren, vertegenwoordigers van Forum en VNG. Bij de gemeenten bleek grote waardering voor het document en voor de samenwerking die daarmee is bereikt. Ook de mate van concreetheid van de actiepunten oogstte bijval. De wethouders gaven aan nu door te willen pakken met concrete acties op ieder thema en te zullen zorgen voor inbedding van de integratiethema’s in hun eigen regio’s.

Op 11 juni is er bestuurlijk overleg met de VNG geweest, waarbij de VNG te kennen heeft gegeven achter GIA te staan. De VNG heeft daarbij benadrukt dat het een handreiking is voor gemeenten dat geen verplichtingen oplegt aan het lokale bestuur. Dit heb ik bij die gelegenheid kunnen bevestigen. Inmiddels zijn alle provincies en de bijbehorende steunfunctie-instellingen ambtelijk bezocht en is van hen medewerking verkregen met het uitrollen van GIA in het land.

Vervolgstappen

In de Integratienota 2007–2011 heb ik aangegeven er naar te streven dat stapsgewijs steeds meer gemeenten zich verbinden aan de gemeenschappelijke integratie-agenda. In 2008 beoog ik dat 10% van de gemeenten die stap zet, uitmondend in 40% van de gemeenten in 2012.

Om de gemeenschappelijke integratie-agenda te laten leven bij rijk en gemeenten en deze te toetsen aan praktijkinzichten, zullen er de komende jaren regionale bijeenkomsten worden gehouden op de verschillende thema’s. Hiertoe wordt Nederland verdeeld in zes regio’s. In elke regio zal een daar aanwezige steunfunctie in samenwerking met de provincie deze bijeenkomsten voorbereiden. Doelgroep voor deze bijeenkomsten zijn de gemeenten uit de regio en alle instellingen die betrokken zijn bij aspecten van integratie. De eerste regionale bijeenkomst is op 11 september in de regio Gelderland/Overijssel.

De algehele regie voor deze bijeenkomsten is in handen van Forum. Forum zal ook een website beheren met informatie over de verdere ontwikkeling van de gemeenschappelijke agenda, en een help desk beschikbaar hebben voor gemeenten die vragen hebben over de agenda. Op deze wijze kan worden bereikt dat de gemeenschappelijke agenda een levend document wordt.

Voorts zullen de komende jaren nieuwe thema’s aan de bestaande acht worden toegevoegd. Te denken valt aan thema’s als zorg, sport en welzijn. De ambtelijke werkgroep die GIA heeft ontwikkeld blijft daarom bestaan. De directie Inburgering en Integratie van mijn ministerie voert het secretariaat van de werkgroep en treedt op als coördinator voor het rijk.

Ik stel mij voor Uw Kamer jaarlijks op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op de gemeenschappelijke integratie-agenda.

De minister voor Wonen, Wijken en integratie,

C. P. Vogelaar


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven