31 200 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2008

nr. 141
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2008

Tijdens het algemeen overleg op 12 juni 2008 heb ik toegezegd de Kamer te informeren over de bereidheid in internationaal verband te pleiten voor een moratorium op verarmd uraniumhoudende munitie. Hierbij informeer ik u mede namens de minister van Buitenlandse Zaken over het standpunt van de Nederlandse regering.

Enkele jaren geleden heeft de regering ingevolge de motie-Albayrak van 1 februari 2001 de mogelijkheid van een moratorium op het gebruik van wapens met verarmd uranium bij de Navo en bij de VN onder de aandacht gebracht. Noch in de VN, noch in de Navo bleek voldoende steun te bestaan voor een dergelijk moratorium. De Kamer is daarover geïnformeerd in de beantwoording van vragen van het lid Van Velzen (Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2002–2003, nr. 1396). De regering heeft sindsdien geen wijziging geconstateerd in de standpunten van landen die verarmd uraniumhoudende munitie bezitten. Het is daarom niet zinvol opnieuw voor een moratorium te pleiten, ook al zou de Nederlandse regering daar voorstander van zijn.

De regering zal wel het gebruik van verarmd uranium in VN- en Navo-verband blijven bespreken. Naar aanleiding van de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN heeft de regering haar visie op verarmd uraniumhoudende munitie per brief aan de VN1 kenbaar gemaakt. Tijdens het algemeen overleg heeft de Kamer om deze brief verzocht. Deze is als bijlage gevoegd. Zoals toegezegd in de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 11 december 2007 (Kamerstuknr. 31 200 X en 26 150, nr. 77) zal de regering zich tijdens de komende Algemene Vergadering van de VN inzetten voor tekstuele aanpassingen, omdat de wens is dat Nederland vóór de desbetreffende resolutie kan stemmen.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven