31 143
Deltaplan inburgering

nr. 1
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 september 2007

Hierbij bied ik u het Deltaplan inburgering: vaste voet in Nederland aan.1 Dit plan is in het Coalitieakkoord en het beleidsprogramma van het kabinet «Samen werken, samen leven» van 14 juni 2007 van het kabinet aangekondigd.

Het Deltaplan presenteert de maatregelen van het kabinet voor de noodzakelijke kwaliteitsverbetering van de inburgering in Nederland en bouwt verder op het nieuwe inburgeringsstelsel, dat op 1 januari van dit jaar in werking is getreden. Eigen verantwoordelijkheid, de wettelijke inburgeringsplicht en het sanctioneren van het niet nakomen van de wettelijke verplichtingen blijven aldus belangrijke uitgangspunten.

Het doel dat het kabinet met dit Deltaplan voor ogen staat, is de verbetering van de kwaliteit van de inburgering. De resultaten van de inburgering tot nu toe nopen daartoe. In de achterliggende jaren heeft Nederland stelselmatig geïnvesteerd in de ontwikkeling van wet- en regelgeving op het gebied van inburgering. Er is nu een solide basis. Nu komt het aan op een effectieve uitvoering. Dat geldt ook ten aanzien van het organiseren van de noodzakelijke samenwerking met alle uitvoeringspartners, bijvoorbeeld als het gaat om de koppeling van inburgering met re-integratie of participatie. Om de gemeenten hier beter op toe te rusten, wordt een aantal wetswijzigingen voorgesteld. Die wijzigingen leiden tot een vereenvoudiging van de uitvoering van het inburgeringsstelsel en geven gemeenten meer ruimte die passen bij hun verantwoordelijkheid als lokale regisseur op het gebied van inburgering en participatie. Inburgeraars die meer ambitie hebben, krijgen de mogelijkheid om op een hoger niveau hun inburgeringsprogramma af te ronden. Het streven is dan ook om zoveel mogelijk mensen op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

Uitgangspunt van de kwaliteitsverbetering is het behalen van duurzaam rendement op inburgering. Dit leidt tot versterkte inzet op duale inburgeringsprogramma’s, die inburgering koppelen aan bijvoorbeeld onderwijs, werk of maatschappelijke participatie. Hiertoe is ook de relatie tussen het Deltaplan inburgering en andere kabinetsprojecten uit de Pijler Sociale Samenhang van belang. In het bijzonder gaat het daarbij om het Actieplan Krachtwijken (30 995, nrs. 7 en 9).

Het realiseren van de beoogde kwaliteitsverbetering wordt door het rijk ondersteund door het faciliteren van actieprogramma’s op het gebied van onder andere het participatiefonds, de participatieketen, de wijkgerichte aanpak, het persoonsvolgend budget en een examenprofiel voor ondernemers.

Vanuit de overtuiging dat een kwalitatief goed programma de inburgeraar én de samenleving op de lange termijn meer oplevert, kiest het kabinet ervoor de eerste twee jaren vooral te investeren in de noodzakelijke kwaliteitsverbetering van de inburgering. Het kabinet stelt zich ten doel dat in het jaar 2011 minstens 80% van de inburgeringsprogramma’s een duaal karakter heeft. Dit vraagt een kwaliteitsslag en cultuurverandering bij alle bij de uitvoering van de inburgering betrokken partijen.

Daarom is de uitvoering van dit Deltaplan ook een gezamenlijke opgave voor de gehele Nederlandse samenleving, in al haar geledingen. Individuele burgers, maatschappelijke organisaties, de sociale partners en de uitvoeringspartners op het terrein van inburgering zijn uitgenodigd om bij te dragen.

Voor de uitvoering van het Deltaplan inburgering is deze kabinetsperiode 460 miljoen euro beschikbaar. Met het Deltaplan inburgering kunnen jaarlijks ongeveer 60 000 mensen starten met inburgeren. Het Deltaplan is één van de projecten uit de pijler Sociale samenhang van het kabinet.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

C. P. Vogelaar


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven