31 142 Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet

Nr. 28 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 april 2011

Bijgaand stuur ik u een afschrift van mijn antwoord aan de heer T. over het stemmen door slechtzienden. Dit vanwege het afschrift dat de heer T. had verleend van zijn brief aan mij aan de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Voor uw informatie geldt tevens dat ik over dit incident ambtsbericht heb gevraagd van de gemeente Den Haag. De reactie van de gemeente Den Haag zal ik betrekken bij de evaluatie van de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011.

Ik hoop dat ik u hiermee afdoende heb geïnformeerd.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner

Bijlage

Dhr. mr. drs. T.

18 maart 2011

Dank voor uw brief van 4 maart 2011 waarin u in gaat op de problemen die u als slechtziende ondervindt bij het uitbrengen van uw stem. U roept het ministerie alle mogelijkheden te onderzoeken om het mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

Reeds in het kader van de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 en dit heb ik herhaald in het kader van de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, is aangekondigd dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoek zal doen naar een nieuw model stembiljet. Een van de aspecten die hierin uitdrukkelijk betrokken wordt, is het mogelijk maken dat blinden en slechtzienden hiermee zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Overigens ben ik in dit kader nagegaan hoe blinden en slechtzienden in andere landen van de Europese Unie hun stem uitbrengen. Daarbij is naar voren gekomen dat in Duitsland, Spanje, Noorwegen en Zweden er via sjablonen danwel met aparte stembiljetten in braille zelfstandig door blinde en slechtziende kiezers kan worden gestemd. In de overige landen die aan de studie hebben deelgenomen, geldt dat blinden en slechtzienden zich, net als in Nederland, in het stemhokje kunnen laten bijstaan door derden.

In uw brief verwijst u naar uw eigen ervaringen en geeft u aan dat het stembureau niet toestond dat u hulp kreeg in het stemhokje bij het invullen van het stembiljet. Het desbetreffende stembureau heeft, voor zover ik kan nagaan, daarbij gehandeld in strijd met de Kieswet. Artikel J 28 stelt uitdrukkelijk dat het stembureau indien blijkt dat een kiezer vanwege zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, dient toe te staan dat deze zich laat bijstaan. In de instructie voor stembureauleden die het ministerie van BZK beschikbaar stelt aan alle stembureauleden wordt er nadrukkelijk op gewezen dat blinde en slechtziende kiezers zich op grond van deze bepaling mogen laten bijstaan. Ik zal dan ook naar aanleiding van uw brief nadere toelichting vragen van de gemeente Den Haag over de weigering van het stembureau om hulp toe te staan.

Een afschrift van deze brief zal ik doen toekomen aan de Kiesraad en de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner

Naar boven