31 066
Belastingdienst

30 970
Wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen, de Wet werk en bijstand, de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met eenmalige gegevensuitvraag aan burgers (Wet eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen)

nr. 21
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2007

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen (Kamerstukken II 2006/07 30970) heb ik toegezegd u voor Kerst te informeren over de invulling van het groeipad eenmalige gegevensuitvraag (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2006–2007, nr . 96, blz. 5440–5444). Met het oog op het Algemeen Overleg inzake de loonaangifteketen op 19 december aanstaande informeer ik u hierbij over de relatie tussen de gegevens uit de polisadministratie en de invulling van het groeipad eenmalige gegevensuitvraag.

Het wetsvoorstel eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen is door beide Kamer der Staten-Generaal aanvaard en zal op 1 januari 2008 inwerkingtreden. Het uitgangspunt is dat de invulling van het groeipad eenmalige gegevensuitvraag wordt gebaseerd op realistische afspraken, waarbij een goede balans wordt gevonden tussen slagvaardigheid en zorgvuldigheid. Voor het verbod van uitvraag komen alle gegevens in aanmerking waarvan vaststaat dat zij van voldoende kwaliteit zijn. Met de uitvoerende diensten vindt overleg plaats over welke gegevens in de SUWI-keten die kwaliteit hebben dat ze kunnen vallen onder het verplicht gebruik en daarmee niet meer aan de klant mogen worden uitgevraagd.

Voor de gegevens uit de polisadministratie geldt het volgende. In de brief van 18 september 2007 (Kamerstukken II, 2007/08, 31 066, nr. 14) inzake de integrale probleemanalyse loonaangifteketen wordt aangegeven dat eind 2008 het volledige zicht ontstaat op een voor meerdere doeleinden bruikbare gegevensverzameling in de polisadministratie. In het eerste kwartaal 2009 kan op basis hiervan een beoordeling plaatsvinden of en zo ja, welke gegevens uit de polisadministratie onder het verplicht gebruik in het kader van de Wet eenmalige gegevensuitvraag worden gebracht. Het toegezegde normenkader dat invulling zal geven aan de kwaliteitseisen met betrekking tot de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de polisgegevens wordt hierbij gehanteerd.

In verband met de problemen in de loonaangifteketen is het nog onzeker wanneer een uitrol van het verzekeringsbericht zal plaatsvinden. Inzage en correctie van de gegevens in de polisadministratie wordt mogelijk gemaakt naar aanleiding van het in de wet voorgeschreven «verzekeringsbericht». Het verzekeringsbericht bevat naast de persoonidentificerende gegevens, gegevens over het verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen, (de omvang van) het opgebouwde arbeidsverleden en het sv-loon van de laatste 12 of 13 loontijdvakken (maand of 4 weken). De klant heeft de mogelijkheid om correctieverzoeken op de gegevens in het verzekeringsbericht door te geven aan het UWV. De in het verzekeringsbericht opgenomen gegevens zullen na uitrol van het verzekeringsbericht kunnen worden ontsloten via het digitaal klantdossier.

U kunt de informatie over de verdere invulling van het groeipad eenmalige gegevensuitvraag voor de Kerst tegemoet zien.

Ik vertrouw erop u voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

A. Aboutaleb

Naar boven