31 066 Belastingdienst

Nr. 1421 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 augustus 2024

De Kamerbreed aangenomen motie Omtzigt c.s.1 vraagt om met een grote regeringsafvaardiging in gesprek te gaan met ouders die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire, nog voor de opstelling van het regeerprogramma. De inhoud van de motie valt samen met de wens van het kabinet om uit eerste hand de ervaringen van ouders en jongeren te horen die door de toeslagenaffaire groot onrecht is aangedaan. Hun inzichten en ervaringen onderstrepen het belang van zo volledig mogelijk herstel en helpen ons de hersteloperatie waar mogelijk verder te verbeteren.

Op woensdagavond 14 augustus jl. heeft daarom een brede kabinetsdelegatie van tien bewindslieden gesproken met een grote groep ouders en jongeren. De volgende bewindslieden waren bij de gesprekken aanwezig:

  • Minister-President Schoof

  • Minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

  • Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei)

  • Minister van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

  • Minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening)

  • Staatssecretaris Achahbar (Toeslagen en Douane)

  • Staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming)

  • Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst)

  • Staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport)

  • Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie)

De bijeenkomst begon met een plenair gesprek met twee ouders, een jongere en mijzelf. Hierdoor kregen alle aanwezigen direct een beeld van de verhalen van deze mensen, het onrecht dat hen is aangedaan en de veerkracht die zij tonen om hun leven weer op te pakken. Vervolgens waren er in kleine groepen gesprekken met ouders en jongeren, steeds met minimaal twee kabinetsleden aan tafel.

De persoonlijke gesprekken en de diversiteit van de verhalen en problematiek van de aanwezige ouders en jongeren hebben veel indruk gemaakt op mijn collega’s en op mijzelf. De openheid en eerlijkheid in die gesprekken heeft ons als kabinet geraakt, net als de kracht van mensen om samen met ons de blik naar voren te richten. Thema’s die ter sprake kwamen zijn: Hoe ga je verder? Welke maatregelen en ondersteuning hebben geholpen? Wat kan er beter? Wat moet de overheid anders doen? De avond maakte duidelijk hoe belangrijk het is om stil te staan bij de menselijke maat, een open dialoog met burgers en het voorkomen van herhaling.

Aan de gesprekstafels kwam een aantal thema’s meerdere malen naar voren. Zo vroegen ouders en jongeren aandacht voor het feit dat naast het zo snel mogelijk afronden van het financiële herstel, het faciliteren van emotioneel herstel door de overheid cruciaal is. Ook benadrukten ouders en jongeren het belang van een warme en kwalitatief goede brede ondersteuning door gemeenten, het samen optrekken in herstel en de meerwaarde van de inzet van ervaringskennis en lotgenotencontact daarbij. In het gehele herstelproces is wederzijds begrip, maatwerk en persoonlijk contact voor ouders en jongeren van groot belang.

De ervaringen en inzichten van ouders en jongeren nemen we mee bij het opstellen van het regeerprogramma. In deze kabinetsperiode willen we alle ouders en jongeren helpen hun leven weer op de rit te krijgen, zodat zij weer vooruit kunnen kijken. Deze sessie markeert de start voor toekomstige gesprekken met ouders en jongeren, waarbij allereerst de mens en dan het beleid centraal staat.

De Staatssecretaris van Financiën, N. Achahbar


X Noot
1

Kamerstukken II, 2023/2024, 31 066, nr. 1398

Naar boven