31 066 Belastingdienst

Nr. 1175 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 februari 2023

Uw Kamer wordt over de hersteloperatie toeslagen periodiek geïnformeerd via de voortgangsrapportages (VGR). De laatste VGR ontving u op 3 februari 2023 (Kamerstuk 31 066, nr. 1165). Met deze brief informeer ik u over een noodzakelijke aanpassing in de planning van diverse informatievoorzieningen (IV) die zeer recentelijk naar voren is gekomen. Ondanks de prioriteit die de hersteloperatie heeft binnen de IV portfolio van Dienst Toeslagen, heeft dit invloed op de planning van sommige nieuwe regelingen. Dit is voor de betrokken gedupeerden een vervelend boodschap en dat betreur ik. Tevens informeer ik u middels deze brief over de stand van zaken bij mediation en de laksoftware voor dossiers.

De noodzaak tot aanpassingen in de IV planning heeft als belangrijkste oorzaak dat in de hersteloperatie vaak al gestart wordt met het bouwen van de IV voordat de wetgeving definitief is. Dit is wenselijk om regelingen ook zo snel mogelijk te kunnen starten. Het maakt echter ook dat de planning in de ontwerpfase niet altijd even nauwkeurig en haalbaar blijkt en dat eventuele beleidswijzigingen gedurende het traject direct tot vertraging leiden.

Nieuwe regelingen

De uitvoering van de kindregeling wordt en blijft gerealiseerd volgens planning. Wel loopt de bouw van de IV langer door dan gepland. Dit heeft impact heeft op de start van de andere nieuwe regelingen. Na de kindregeling heeft de ex-partnerregeling prioriteit. Dit betekent dat alle inspanningen erop zijn gericht om deze regeling te starten in de loop van Q3 2023. Dit is een uitdagend traject met enkele risico’s. Ten eerste omdat het wetstraject nog moet worden afgerond. Ten tweede omdat het complexe IV vergt waarvan de bouw in maart 2023 start om uitvoering in Q3 2023 mogelijk te maken. Ten derde omdat het realiseren van compensatie voor mensen met hogere energiekosten tot mogelijke verdringing leidt. De IV voor de HZK-regeling wordt parallel gebouwd. Het is echter een risico voor de uitvoerbaarheid om meerdere regelingen tegelijk te starten. Zodoende is de start van de uitvoering van deze regeling voorzien in Q4 2023. De nieuwe regeling voor nabestaanden zal naar verwachting kunnen worden vormgegeven met minimale IV aanpassingen en kan daarom in Q1 2024 starten.

Mediation en laksoftware

Er wordt op dit moment onderzocht of het opschalen van mediation kan gebeuren zonder of met zeer beperkte additionele IV-capaciteit. Vooralsnog is het beeld dat kan worden gestart in Q2 2023 conform planning. Mocht dit traject toch verdere IV vragen zal de start opschuiven naar de tweede helft van het jaar. Voor het operationaliseren van de laksoftware – die nodig is voor het versneld opleveren van dossiers – moeten nog meerdere stappen gerealiseerd worden, waaronder het opstarten van inkoop met een mogelijk aanbestedingstraject en het valideren van de informatiebeveiliging. Zoals aangegeven in de VGR is een cruciale randvoorwaarde dat de gekozen oplossing garandeert dat bijzondere persoonsgegevens die verwerkt moeten worden in voldoende mate beschermd zijn. Vervolgens moet de software worden ingekocht en de IV worden gebouwd, waarna de implementatie in het dossierproces gerealiseerd kan worden. Het streven blijft om in Q3 2023 te starten, randvoorwaardelijk hiervoor is echter het tijdig en succesvol doorlopen van de bovengenoemde stappen.

Ik vertrouw erop dat ik uw Kamer hiermee voldoende heb meegenomen in de meest recente planning van de nieuwe regelingen in de hersteloperatie.

De Staatssecretaris van Financiën, A. de Vries

Naar boven