31 066 Belastingdienst

Nr. 1142 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2022

Het interne onderzoek naar aanleiding van de berichtgeving over Uber en de externe validatie van dit onderzoek zijn gereed. Vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht van artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) leg ik het interne onderzoek vertrouwelijk ter inzage bij uw Kamer. Zoals ik heb aangegeven in mijn Kamerbrief van 18 oktober jl.1, kunnen mijn ambtenaren dit tijdens een briefing vertrouwelijk nader toelichten.

Hierbij ontvangt u de externe validatie. De externe onafhankelijke deskundigen hebben geconcludeerd dat, voor zover in alle redelijkheid te beoordelen, het interne onderzoek naar Uber juist en gedegen is geweest en dat er geen bevoordeling van Uber heeft plaatsgevonden. Vanwege artikel 67 AWR zijn enkele passages uit de externe validatie gelakt. De namen van de externe onderzoekers, de professoren J.N. Bouwman en H. Vording, en de heer J.A.C.A. Overgaauw zijn openbaar. Ik bied uw Kamer daarom ook de externe validatie vertrouwelijk ter inzage aan2.

Het interne onderzoek en de externe validatie blijven tot een maand na de briefing beschikbaar voor vertrouwelijke inzage.

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij


X Noot
1

Kamerstuk 31 066, nr. 1124.

X Noot
2

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven