31 066 Belastingdienst

Nr. 1004 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2022

De vaste commissie voor Financiën heeft via brieven van 8 en 15 maart jl. verzocht te reageren op de brieven van T.P. van 10 februari jl. over de compensatie kindregeling voor gedupeerden toeslagenaffaire en van M.A.J. van 23 februari jl. over de toeslagenaffaire. Bijgaand treft u de reactie aan.

Zowel T.P. als M.A.J. vragen aandacht voor de aangekondigde regeling voor kinderen van gedupeerden (de kindregeling). M.A.J. vraagt tevens aandacht voor de aangekondigde regeling voor ex-toeslagpartners. Uit beide brieven blijkt dat zij zelf als toeslagenpartner gedupeerden zijn van de problemen bij toeslagen. Zij vragen zich af waarom de nieuwe regelingen zo lang op zich laten wachten. Ik kan me goed voorstellen dat gedupeerde ouders snel duidelijkheid willen over deze regelingen. De kindregeling wordt momenteel uitgewerkt en zal onderdeel uitmaken van het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen (Kamerstuk 35 957), streven is deze voor het zomerreces aan uw Kamer aan te bieden. De verwachting is dat de financiële kindregeling op zijn vroegst december 2022 kan starten. Dat betekent dat mogelijke uitbetaling van vergoedingen begin 2023 kan starten. Aan de beleidsmatige uitwerking van de ex-partnerregeling wordt op dit moment nog gewerkt. De ex-partnerregeling wordt op een later moment wettelijk geregeld en opgenomen in genoemde wet en volgt dan later. De precieze startdata zijn onder andere afhankelijk van de snelheid van het wetgevingsproces en de inhoud van de uitvoeringstoetsen. Voor de kindregeling is het flankerende beleid in de vorm van emotioneel herstel eveneens in ontwikkeling. Komende maanden worden er bijeenkomsten met jongeren gepland om hen te betrekken bij talentontwikkeling, financiële voorlichting en brede hulp. Hierbij wordt gestreefd om talentontwikkeling en aanvullende brede hulp voor het einde van het jaar tot uitvoering te hebben gebracht. Voorafgaand aan de uitbetaling van de kindregeling zullen de kinderen/jongeren hier ondersteuning en voorlichting over krijgen. In de tiende Voortgangsrapportage (Bijlage bij Kamerstuk 31 066, nr. 1003), die heden aan uw Kamer is gestuurd, zal nader worden ingegaan op de nieuwe regelingen.

UHT heeft in de afgelopen weken met beide briefschrijvers contact opgenomen. De problemen en wensen zijn met beide ouders besproken en er is hulp geboden

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Financiën, A. de Vries

Naar boven