31 018
Regeling afwikkeling oude Vreemdelingenwet

nr. 23
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 juni 2007

Na het plenaire debat op 7 juni 2007 over de Regeling ter afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet en de stemmingen daarover op 12 juni (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2006–2007, nr. 78, blz. 4117–4185 en nr. 79, blz. 4216–4217) is de regeling op 13 juni gepubliceerd in de Staatscourant (nr. 111/pag. 12). Op 15 juni jl. is zij in werking getreden. Ik ben daarop onmiddellijk aangevangen met de uitvoering ervan. De eerste honderden aanbiedingen voor verblijf op grond van de regeling zijn ondertussen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan vreemdelingen toegezonden. Ik verwacht in de komende weken de eerste verblijfsvergunningen te kunnen verlenen.

Zoals ik eerder aan uw Kamer heb gemeld, is ten behoeve van de uitvoering van de regeling in goede samenwerking een bestuursakkoord met de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) tot stand gebracht. Deze samenwerking duurt voort. Thans hebben mijn diensten met de VNG een brief over de uitvoering van de regeling aan de gemeenten toegezonden. Deze brief doe ik u hierbij in afschrift toekomen1.

In de brief gaan de VNG en ik in op verschillende aspecten van de regeling. Zo worden tijdpad en werkwijze van de IND toegelicht, wordt er informatie gegeven over en omtrent de burgemeestersverklaring en informatie over huisvesting, inburgering en het terugkeerproces.

Gedurende de periode van vergunningverlening zal de Dienst Terugkeer & Vertrek de terugkeer faciliteren van vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning op grond van de Regeling.

Ik zal u conform mijn toezegging gedaan gedurende bovengenoemd plenaire debat vóór behandeling van de Justitiebegroting nader informeren over de stand van zaken van de uitvoering van deze regeling.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven