31 016 Ziekenhuiszorg

Nr. 136 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2018

In de regeling van werkzaamheden van 1 november 2018 (Handelingen II 2018/19, nr. 18, Regeling van Werkzaamheden) heeft uw Kamer mij verzocht een brief te sturen waarin ik een aantal vragen inzake het faillissement van MC Slotervaart beantwoord. Met deze brief kom ik aan dit verzoek tegemoet.

Hoe is de zorg precies geborgd in het Slotervaart en andere ziekenhuizen die daarbij betrokken zijn?

Naar aanleiding van de situatie bij MC Slotervaart heb ik een overleg geïnitieerd met alle betrokken partijen. Dit overleg heeft vanochtend plaatsgevonden. Aanwezig waren de curator en de bestuurder van MC Slotervaart, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de gemeente Amsterdam, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Alle aanwezigen hebben grote waardering uitgesproken voor de zorgverleners en het overige personeel van het MC Slotervaart. Zij doen in deze moeilijke omstandigheden alles wat in hun vermogen ligt om de zorg voor en overdracht van patiënten goed te laten verlopen. Niet alleen zij, maar ook de huisartsen, de andere ziekenhuizen in de regio en de SIGRA (organisatie van partners in zorg en welzijn in de regio) zetten zich hier voor in.

De IGJ heeft mij laten weten dat aanvullende maatregelingen noodzakelijk zijn om de patiëntenveiligheid te borgen. Daarover heb ik hedenochtend met de partijen afspraken gemaakt. De kern van de afspraken is dat er meer capaciteit op medisch inhoudelijk en bestuurlijk terrein beschikbaar wordt gesteld. Zo wordt waar nodig het MC Slotervaart bijgestaan. Alle beschikbare expertise die nodig is zal worden ingezet. Zowel Zilveren Kruis, het Ministerie van VWS, de gemeente Amsterdam als de IGJ en de NZa leveren daar in personele, financiële of andere zin de bijdrage aan die MC Slotervaart en de curator nodig vinden. Doel van de afspraken is om er voor te zorgen dat de zorg voor de patiënt op een goede en veilige manier kan worden geboden. Kern van de afspraken is:

  • Er worden twee gezaghebbende en onafhankelijke artsen uit de beschouwende vakken en de snijdende disciplines aangesteld om met raad en daad schouder aan schouder te staan met de zorgverleners in MC Slotervaart.

  • Vanuit het Ministerie van VWS wordt versterking geboden voor het bestuur van MC Slotervaart.

  • De IGJ zal van maandag in huis bij MC Slotervaart beschikbaar zijn om met haar expertise het crisisteam aldaar bij te staan.

  • Zilveren Kruis heeft afspraken met de ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving gemaakt over voldoende capaciteit voor de patiënten die over moeten worden geplaatst vanuit MC Slotervaart. Die benodigde capaciteit is nu beschikbaar en zal worden opgeschaald als dat nodig is.

  • Daar waar patiënten overstappen naar andere ziekenhuizen is het nodig dat de patiëntgegevens sneller beschikbaar komen in dat andere ziekenhuis. MC Slotervaart en Zilveren Kruis regelen met de andere ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving wat daar voor nodig is.

  • Er komt aandacht voor het extra werk dat huisartsen nu moeten verrichten. Zilveren Kruis heeft vandaag overlegd met een vertegenwoordiging van de huisartsenkring. Zilveren Kruis en huisartsen maken hier inmiddels afspraken over.

Bovengenoemde partijen zullen komende dagen in nauw contact met elkaar blijven staan om te doen wat nodig is om de zorg voor patiënten van MC Slotervaart goed uit te kunnen voeren. Volgende week komen wij opnieuw bij elkaar op mijn ministerie.

Hoe staat het met het telefoonnummer dat de Minister in zou stellen voor betrokken patiënten? Is dat er en is dat bij iedereen bekend?

Patiënten met zorgen en signalen over mogelijk onveilige situaties en met vragen met betrekking tot aansprakelijkheidsstelling, kunnen terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ), onder andere te bereiken op het telefoonnummer 088 – 120 50 20. Ik heb het LMZ gevraagd zijn capaciteit en expertise uit te breiden, zodat zij de extra telefoontjes kunnen verwerken. Ik zal me er de komende dagen actief voor inzetten om de bekendheid van dit meldpunt bij alle betrokkenen te vergroten.

Ingaan op de richtlijnen voor curatoren faillissementen in de zorg, een richtlijn van VWS uit 2017. Hoe is vervolg gegeven aan deze richtlijn in deze casus?

In 2017 is door VWS een handreiking opgesteld voor curatoren betrokken bij faillissementen in de zorg1. Deze handreiking biedt een overzicht van de vele aspecten waarmee rekening moet worden gehouden als een zorginstelling in surseance van betaling verkeert of failliet is. De handreiking biedt veel informatie over de organisatie en bekostiging van de zorg en aandachtspunten voor de curator, zoals de verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid van de zorg, de verantwoordelijkheid voor de medische dossiers en de rol van de zorgverzekeraars en de toezichthouders. De handreiking is aan de curatoren van MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen gestuurd. Voor de goede orde, het betreft hier geen richtlijn.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Kamerstuk 32 012, nr. 43

Naar boven