30 862 Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310)

O BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 april 2019

In het voorjaar van 2014 heb ik u geïnformeerd over de eerste evaluatie van het Verdrag inzake de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het gebied van het beleid en beheer in het Schelde-estuarium (Kamerstuk 30 862 nr. 98, vergaderjaar 2013–2014). In dat verdrag is de oprichting van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) geregeld. Een van de taken van de VNSC is de vijfjaarlijkse evaluatie van de Vlaams-Nederlandse samenwerking in het Schelde-estuarium.

De VNSC heeft inmiddels de tweede evaluatie afgerond. De focus lag op de aanbevelingen en prioritaire thema’s die uit de eerste evaluatie naar voren zijn gekomen, zoals het verder versterken van de stakeholderparticipatie en de opzet en uitvoering van een (eerste) onderzoeksprogramma in het kader van de zgn. Agenda voor de Toekomst van het Schelde-estuarium.

Stakeholderparticipatie

Voor het versterken van de stakeholderparticipatie is op 15 april 2014 de Schelderaad geïnstalleerd. De Schelderaad bestaat uit vertegenwoordigers van regionale en lokale overheden, Scheldehavens, werkgevers, landbouw- en milieuorganisaties. Het doel van de Schelderaad is het stimuleren en structureren van de stakeholderparticipatie bij de ontwikkeling van beleid en beheer voor het Schelde-estuarium. Dat proces startte met het eerste traject van de Agenda voor de Toekomst: de uitdaging om een gemeenschappelijke feitenbasis te creëren over de (ontwikkeling van de) toestand van het Schelde-estuarium.

Roadmap

De Schelderaad is proactief betrokken bij de uitvoering van de tweede evaluatie. Zowel Schelderaad als VNSC hebben daarbij de behoefte geuit om de samenwerking verder te structureren. Dat leidde tot de aanbeveling om gezamenlijk een roadmap te ontwikkelen, met daarin de afspraken over inhoud, planning, evaluatie, participatie en communicatie van het volgende traject van de Agenda voor de Toekomst. De oplevering van de roadmap is deze voorzomer voorzien.

De inhoudelijke focus van de roadmap ligt op de conclusies en aanbevelingen betreffende de resultaten van het eerste onderzoeksprogramma van de Agenda voor de Toekomst, in samenhang met die van de zesjaarlijkse analyse van de toestand van het Schelde-estuarium (de zgn. T2015). Daarbij gaat het om onderwerpen als:

  • Stortstrategie en sedimentbehoud, met het oog op het zo veel mogelijk beheersen van de getijslag

  • Troebelheid, vanwege de relevantie van helder water voor waterkwaliteit en ecologie

  • Zoetwater, vanwege onder meer de waterschaarste en toenemende verzilting in periodes van extreme droogte

  • Natuurlijkheid, met het oog op de ontwikkeling van een gedragen visie op robuuste en veerkrachtige natuur in het estuarium

  • Beheer Scheldemonding, in samenhang met kust en estuarium, vanuit de interactie tussen sedimentbeheer, waterveiligheid en zeespiegelstijging

Deze onderwerpen vormen de basis van het tweede onderzoeksprogramma van de Agenda voor de Toekomst en worden betrokken bij de volgende evaluatie van de Vlaams-Nederlandse samenwerking in het Schelde-estuarium.

Voor de verdere inhoud van de tweede evaluatie verwijs ik u naar het bijgevoegde rapport1. Samen met mijn Vlaamse collega deel ik de daarin opgenomen conclusies en aanbevelingen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffie nr. 164879.

Naar boven