30 852
Wijziging van de Landbouwkwaliteitswet in verband met onder meer het vervallen van de aansluitplicht

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld 21 december 2006

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen afdoende beantwoordt, acht de commissie de schriftelijke behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Inleiding

De leden van de PvdA hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel tot wijziging van de Landbouwkwaliteitswet. De leden van de PvdA hebben nog enige vragen over het vervallen van de aansluitplicht.

De leden van de fractie van de VVD hebben het wetsvoorstel met interesse gelezen. Het is goed dat er wordt gewerkt aan een meer transparante invulling, zodat het verschil tussen aangeslotenen en niet-aangeslotenen zal verdwijnen. Deze leden hebben nog enkele vragen en opmerkingen over het wetsvoorstel.

Voorziene wijzigingen

De leden van de PvdA-fractie vragen zich af hoe er voor wordt gezorgd dat iedereen, die zich bezig houdt met de activiteiten waarop de regelgeving van toepassing is, zich ook daadwerkelijk laat registreren? De registratie zal voor startende bedrijven minder belastend zijn door de beoogde administratieve vormgeving. De leden van de PvdA willen graag weten of dit inhoudt dat er dan minder gegevens van de desbetreffende onderneming bekend zullen zijn? Zo ja, is dit dan van invloed op de kwaliteitscontrole?

Strekking van de aansluitplicht, zo stellen de leden van de VVD-fractie, is dat bepaalde activiteiten voorbehouden zijn aan diegenen die zich ingevolge de artikelen 8 en 9 van de Landbouwkwaliteitswet hebben aangesloten bij een aangewezen controle-instelling. Kan de regering aangeven om wie het hier gaat? Kunt u daarnaast aangeven welke aangewezen controle-instellingen het betreft?

Kunt u aangeven hoeveel betrokkenen op het moment zijn aangesloten en hoeveel niet zijn aangesloten? De leden van de VVD-fractie zijn benieuwd wat het begrip controle precies inhoud, hoe vaak deze zal plaatsvinden en door wie de controles zullen worden uitgevoerd.

Wat zullen de gevolgen zijn als een groot aantal bedrijven zich weigert te melden? Wordt dit ondervangen met de nog op te stellen AMvB die de aansluitplicht gaat vervangen? De leden van de PvdA willen graag dat de AMvB aan de Kamer wordt voorgelegd alvorens deze in werking treed.

Artikel 9 wordt vervangen door een AMvB waaraan iedereen, die zich bezighoudt met activiteiten waarop deze regelgeving van toepassing is, is onderworpen. De leden van de VVD-fractie willen graag weten wat er precies in de AMvB komt te staan? Brengt de AMvB extra administratieve lasten en regeldruk met zich mee?

Juist voor biologische producten is de Landbouwkwaliteitswet van belang, zo stellen de leden van de PvdA-fractie. Blijft de wettelijk beschermde aanduiding «biologisch» in tact?

De leden van de VVD-fractie willen graag weten hoe de regering denkt dat de controle-instellingen een financiële structuur ontwikkelen en welke structuur volgens de regering zal ontstaan. Wie zullen verantwoordelijk zijn voor deze instellingen en waar zullen ze worden ondergebracht?


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van der Vlies (SGP), Fng ondervoorzitter, Schreijer-Pierik (CDA), Fng voorzitter, Atsma (CDA), Van Gent (GL), Poppe (SP), Waalkens (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Jager (CDA), Ormel (CDA), Koopmans (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), De Krom (VVD), Samsom (PvdA), Roefs (PvdA), Neppérus (VVD), Jansen (SP), Jacobi (PvdA), Cramer (CU), Koppejan (CDA), Graus (PVV), Vermeij (PvdA), Zijlstra (VVD), Thieme (PvdD) en Polderman (SP).

Plv. leden: Van der Staaij (SGP), Mastwijk (CDA), Ten Hoopen (CDA), Duyvendak (GL), Luijben (SP), Gill’ard (PvdA), Boekestijn (VVD), Van Hijum (CDA), Van Bochove (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Vacature (algemeen), Van Leeuwen (SP), Dezentjé Hamming (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Dijksma (PvdA), Van Baalen (VVD), Kant (SP), Blom (PvdA), Slob (CU), Spies (CDA), Agema (PVV), Kuiken (PvdA), Ten Broeke (VVD), Ouwehand (PvdD) en Lempens (SP).

Naar boven