30 826
Voorstel van wet van de leden Van Velzen en Waalkens houdende een verbod op de pelsdierhouderij (Wet verbod pelsdierhouderij)

nr. 27
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2009

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij op 8 oktober 2009 verzocht om uw Kamer te informeren over de uitvoering van de motie Gerkens over een etiketteringsplicht voor bont (Kamerstukken II, 2008/09, 30 826, nr. 19).

Mede namens de bewindslieden van Economische Zaken bericht ik u hierbij over de wijze waarop het kabinet uitvoering zal geven aan de motie.

Het betreft een verstrekkende motie, waarin de regering wordt verzocht een etiketteringsplicht voor bont in te voeren. Vrijwillige etikettering is in beginsel geen probleem in EU- en WTO-verband. Van overheidswege verplichte etikettering dient echter zowel bij de EU als bij de WTO genotificeerd te worden.

In haar recente visie op de zogenaamde non-trade concerns (Kamerstukken II, 2008/09, 26 485, nr. 68) heeft het kabinet uiteengezet dat het adresseren van dergelijke zorgen bij voorkeur in multilateraal verband dient plaats te vinden. Indien dat niet mogelijk blijkt, ligt een Europese aanpak in het verschiet. Bij nationale maatregelen, zoals de motie beoogt, spelen diverse juridische aspecten een rol. In veel gevallen zijn deze moeilijk uitvoerbaar en moeilijk handhaafbaar.

Echter, gezien de brede wens van de Kamer in deze zaak en de overtuiging van het kabinet dat – als dergelijke maatregelen een effectieve bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van een probleem – deze in Europees kader dienen te geschieden, is het kabinet bereid om op Europees niveau te onderzoeken of er draagvlak bestaat voor een etiketteringplicht voor bont. Overigens is er in Europees verband eerder over verplichte etikettering van (textiel)producten gesproken. Tot nu toe is in die discussie gebleken dat er geen breed draagvlak bestond om een dergelijke maatregel op Europees niveau verplicht te stellen.

Daarnaast bestaat in de private sector al een certificeringssysteem voor bont. In 2004 hebben de Internationale Bonthandel Federatie en haar lidstaten een labelsysteem geïntroduceerd dat haar leden verplicht om van bontproducenten tot bontdetaillisten dit label te gebruiken. Het label vermeldt dat het om echt bont gaat en geeft aan om welke diersoort het gaat. De reden om het labelsysteem te introduceren is om de consument transparantie te verschaffen over de herkomst van bontproducten.

De staatssecretaris van Economische Zaken zal in dezen de uitvoering van de motie ter hand nemen. De staatssecretaris van Economische Zaken zal de wens van de Kamer kenbaar maken bij de relevante Europese Commissarissen en de Kamer te zijner tijd over de resultaten informeren.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Naar boven