30 800 XI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor het jaar 2007

nr. 69
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2006

Hierbij doe ik u mijn bevindingen toekomen over de relatie tussen isolatie en piekbelasting, zoals toegezegd tijdens het AO van 22 februari jl.(Kamerstuk 30 300 XI, nr. 98) over de NAVO-basis Geilenkirchen.

Allereerst wil ik melden dat er in de jaren ’80 bij de ingebruikname van de vliegbasis Geilenkirchen voor AWACS reeds een uitgebreid isolatieprogramma is uitgevoerd. Tijdens dit programma is al rekening gehouden met de hoge belasting in de gemeente door in een breder gebied en met hogere isolatiewaarden te isoleren dan nadien voor de Nederlandse luchtvaartterreinen wettelijk is vastgelegd. Binnen de 35 Ke heeft er woningisolatie plaatsgevonden en in een strook daarbuiten slaapkamerisolatie vanwege optreden piekniveaus’s. Normaal gezien worden er voor burgerluchtvaartterreinen en voor militaire luchtvaartterreinen alleen woningen binnen de 40 Ke geïsoleerd.

Om geluidwaarden terug te brengen tot een waarde van 30 à 40 dB (A) (hoorbaar maar geen verstoring van communicatie), is een isolatiewaarde van zo’n 50 à 60 dB(A) nodig. Dit omdat de geluidpieken gemiddeld een hoogte van 90 dB(A) bereiken. Dit is een zware ingreep die met normale bouwkundige toepassingen niet is te bereiken; gewoonlijk wordt er een isolatiewaarde van 30 tot maximaal 40 dB(A) gerealiseerd. Verwacht wordt dat de meeste woningen niet geschikt zijn voor dit soort aanpassingen. De maatregelen zijn dermate zwaar dat al snel gedacht zal worden aan sloop en herbouw. Maatregelen die genomen zouden moeten worden zijn het aanbrengen van nieuwe kozijnen, het vervangen van ramen met extra zware beglazing, het vervangen van muren, een extreme vorm van mechanisch ventileren en het vervangen van het dak. De aanpassingen aan de woningen zijn zo ingrijpend dat er sprake zal zijn van een soort bunker of aquarium waarin wordt geleefd. Ook brengen deze vergaande maatregelen erg hoge kosten met zich mee. Een schatting van deze kosten kan als volgt worden gemaakt. Omdat al snel gedacht wordt aan nieuwbouw zal het piekisoleren van één huis op circa 200 000 euro neerkomen (gemiddelde prijs van een huis). Het aantal woningen dat blootgesteld wordt aan piekniveau’s van 90 dB (A) kan worden afgeleid van het aantal huizen dat geïsoleerd is in de jaren 80 (dat wil zeggen met de normale isolatiewaarde van 30 tot maximaal 40 dB (A)). Dit zijn er 275. Het isoleren van deze 275 huizen zou neerkomen op 55 miljoen euro. Hierbij moet worden opgemerkt dat het mogelijk is dat er zowel binnen de 35 Ke zone als in de strook buiten de 35 Ke huizen zijn bijgebouwd. Mocht dit het geval zijn, dan zullen deze huizen ook slechts 30 tot 40 dB (A) geïsoleerd zijn en zodoende ook herbouwd moeten worden waardoor de eerder genoemde kosten weer zullen toenemen. Uiteraard betreft dit een zeer voorlopige, eerste schatting van de kosten. Een werkelijke schatting kan alleen verkregen worden na vasstelling van de criteria en een verkenning ter plaatse naar aard en type van de voorkomende woningen.

Alles overziend ben ik van mening dat isoleren op piekbelasting geen oplossing is voor de geluidssituatie in de gemeente Onderbanken. Onlangs is de Kamer door middel van een voortgangsrapportage (Kamerstuk 30 800 X) geïnformeerd over de voortgang die de Staatssecretaris van Defensie en ik hebben geboekt op alle aspecten met betrekking tot het AWACS-dossier.

Ik vertrouw erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd,

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

P. L. B. A. van Geel

Naar boven