30 573 Migratiebeleid

Nr. 119 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2013

Hierbij bieden wij u, onder verwijzing naar de beleidsnotitie internationale migratie en ontwikkeling van 2008, de voortgangsrapportage aan over 20121.

Bij het Algemeen Overleg van 12 december jl. (Kamerstuk 30 573, nr. 113) waar wij met uw Kamer de beleidsreactie op de externe evaluatie van het beleidsthema «migratie en ontwikkeling» bespraken is een aantal toezeggingen gedaan.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft toegezegd de mogelijkheid te onderzoeken voor een nieuwe pilot circulaire migratie gericht op tijdelijke tewerkstelling in Nederland van arbeidskrachten uit ontwikkelingslanden. Uw Kamer is over de uitkomsten schriftelijk geïnformeerd bij de beantwoording van Kamervragen naar aanleiding van de nota «Wat de wereld verdient». 2 In het licht van de verslechterde situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en het potentieel aan beschikbare arbeidskrachten uit andere EU-Lidstaten, wordt op dit moment onvoldoende mogelijkheid gezien om invulling te geven aan een dergelijke pilot.

Voorts heeft de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking toegezegd dat het gesprek met de bankensector zal worden aangegaan over de kosten van geldovermakingen. Er is sindsdien veelvuldig contact geweest met de Nederlandse Vereniging van Banken. Van die zijde is aangegeven dat er een onderzoek naar geldovermakingen zal worden uitgevoerd. Het onderzoek zal inzicht geven in hoe vaak migranten geld overmaken, de hoogte van bedragen die zij overmaken, van welke kanalen zij gebruik maken en of de kosten van invloed zijn op hun keuze. Deze informatie is nodig om banken te overtuigen van de noodzaak en de voor hen te behalen voordelen. De verwachting is dat dit onderzoek in 2013 zal zijn afgerond. De onderzoeksresultaten worden vervolgens met de Nederlandse Vereniging van Banken besproken, waarna wij uw Kamer zullen informeren. Overigens is er volgens de Wereldbank een dalende lijn in de kosten en voor grotere bedragen (vanaf 345 EUR) zijn banken vaak goedkoper dan transactiekantoren en liggen de percentages soms zelfs onder de 5%.3

Ook hebben wij toegezegd om u te informeren over de stand van zaken aangaande de samenwerking met Ghana op het punt van gedwongen terugkeer van niet toegelaten migranten alsmede de OS-programma’s waarop gekort wordt en de eventuele vervolgstappen. De Ghanese autoriteiten bleken, ondanks herhaaldelijk overleg op ambtelijk en politiek niveau over de medewerking aan terugkeer, onvoldoende in staat om zelfs in de meest evidente gevallen over te gaan tot het tijdig verstrekken van een vervangend reisdocument. Als gevolg hiervan heeft toenmalig staatssecretaris Knapen op 28 september 2012 uw Kamer geïnformeerd over het korten van de OS-hulp aan Ghana. De Ghanese autoriteiten is uitgelegd dat op basis van het meerjarenplan 2012–2015 een coöperatievere opstelling mocht worden verwacht. Het totale budget voor die periode bedroeg 170 miljoen euro, waarop 10 miljoen euro werd gekort. Die korting is al voor een deel gerealiseerd door middel van een reductie op het gezondheidsprogramma dat via de Ghanese overheid loopt. Gedurende de afgelopen maanden is weliswaar een lichte verbetering opgetreden in de medewerking van Ghana aan gedwongen terugkeer, maar deze is vooralsnog niet voldoende om ervan uit te kunnen gaan dat zij structureel is.

Tijdens het algemeen overleg van 29 februari 2012 heeft de toenmalige minister voor Immigratie, Integratie en Asiel toegezegd dat de Stuurgroep Vrijwillige Terugkeer terugkoppeling zou geven over de ervaringen met de combinatieregeling, te weten het aanbod van financiële hulp en ondersteuning in natura voor vrijwillig terugkerende ex-asielzoekers. In deze voortgangsrapportage over 2012 wordt hierop ingegaan.

Uw Kamer is naar aanleiding van vragen bij het Jaarverslag en de Slotwet 2012 geïnformeerd over de optopping van het budget voor migratie en ontwikkeling in 2012 met € 4,3 miljoen tot € 13,3 miljoen4 in verband met extra uitgaven voor terugkeer van ex-asielzoekers, alsmede voor opvang in de regio van vluchtelingen. Een toelichting is ook te vinden in de bijgevoegde voortgangsrapportage.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

Kamerstuk 33 625, nr. 5

X Noot
4

Brief Minister van Buitenlandse Zaken en Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking d.d. 6 juni 2013 n.a.v. Kamervragen bij Jaarverslag van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het rapport van de Algemene Rekenkamer bij het Jaarverslag en de Slotwet met kenmerk FEZ 2013/212.

Naar boven