30 550 XIII
Jaarverslag en slotwet ministerie van Economische Zaken 2005

nr. 7
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 6 juni 2006

De vaste commissie voor Economische Zaken1, heeft over het rapport van de Algemene Rekenkamer (kamerstuk 30 550 XIII, nr. 2) bij het Jaarverslag 2005 van het ministerie van Economische Zaken de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd.

Deze vragen, alsmede de daarop bij brief van 6 juni 2006 gegeven antwoorden, zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

De Haan

De adjunct griffier van de commissie,

De Veth

1 en 3

Er zijn geen waarborgen m.b.t. de juiste facturering aan huishoudens van de stadsverwarmingbedrijven. Hoe en wanneer denkt de Minister deze waarborg wel te kunnen geven? Is er dan mogelijk sprake van verrekening met terugwerkende kracht?

De Algemene Rekenkamer is blijkens het nawoord in het algemeen positief over de reactie van de Minister op de onvolkomenheden en aandachtspunten. De Algemene Rekenkamer is kritisch over één onderwerp: stadsverwarming. Volgens de ARK bestaan er thans «geen waarborgen» dat «het juiste tarief wordt gehanteerd bij de facturering aan de huishoudens met stadsverwarming». Ziet de Minister de door de leden Ten Hoopen en Hessels ingediende Warmtewet als een oplossing voor het geconstateerde gebrek aan waarborgen om kwetsbare afnemers te beschermen?

Voor waarborgen voor een juiste facturering aan huishoudens met stadsverwarming kan naar mijn mening in het door de leden Ten Hoopen en Hessels ingediende wetsvoorstel «Warmtewet» een oplossing worden gevonden. De noodzaak en mogelijkheden m.b.t. een eventueel terugwerkende kracht kunnen in dat kader verder worden bezien.

2

M.b.t. personele aangelegenheden constateert de ARK ondanks verbeteringen serieuze knelpunten en onvoldoende voortgang. De Minister wordt aangeraden een concreet verbeterplan op te stellen. Volgt de Minister deze aanbeveling en zo ja, wanneer is het verbeterplan er en hoeveel tijd neemt de uitvoering in beslag?

Aan de Algemene Rekenkamer is naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen over de personele aangelegenheden opgemerkt dat aan één van de belangrijkste maatregelen ter verbetering inmiddels uitvoering wordt gegeven, namelijk de herinrichting van de personeelsfunctie binnen het kerndepartement. De knelpunten die de Algemene Rekenkamer signaleert vormen de aanleiding voor deze herinrichting. In het herinrichtingtraject wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de verantwoordelijkheidsverdeling. Ook wordt al gewerkt aan de optimalisatie van de personele processen en aan het intensiveren van de relaties met de klanten.

Een groot deel van de door de Algemene Rekenkamer genoemde knelpunten zijn vervat in plannen van aanpak rond de herinrichting van de personeelsfunctie. De daarbij horende reorganisatie is, zoals het zich nu laat aanzien, 1 juli 2006 afgerond. Op korte termijn wordt aan de Rekenkamer een overzicht gegeven waarin de genoemde verbeterpunten zijn samengevat en voorzien zijn van een planning en concrete en controleerbare maatregelen.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Crone (PvdA), Bakker (D66), Hofstra (VVD), De Haan (CDA), voorzitter, Schreijer-Pierik (CDA), ondervoorzitter, Timmermans (PvdA), Vendrik (GL), Ten Hoopen (CDA), Weekers (VVD), Slob (CU), Van As (LPF), Van den Brink (LPF), Kortenhorst (CDA), Hessels (CDA), Van Velzen (SP), Algra (CDA), Aptroot (VVD), Blom (PvdA), Smeets (PvdA), Douma (PvdA), De Krom (VVD), Heemskerk (PvdA), Van Dam (PvdA), Dezentjé Hamming (VVD), Jonker (CDA), Jungbluth (GL) en Irrgang (SP).

Plv. leden: Tichelaar (PvdA), Dittrich (D66), Örgü (VVD), Van Hijum (CDA), De Nerée tot Babberich (CDA), Koenders (PvdA), Duyvendak (GL), Joldersma (CDA), Van Egerschot (VVD), Van der Vlies (SGP), Varela (LPF), Hermans (LPF), Verburg (CDA), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Vacature (algemeen), Atsma (CDA), Blok (VVD), Samsom (PvdA), Van Dijken (PvdA), Van Heteren (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Tjon-A-Ten (PvdA), Waalkens (PvdA), Szabó (VVD), Van Dijk (CDA), Van Gent (GL) en Gerkens (SP).

Naar boven