30 545
Uitvoering Wet Werk en Bijstand

nr. 57
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 september 2008

Zoals toegezegd bij mijn brief van 14 juni 2007 (Kamerstuk 30 545, nr. 19) informeer ik u over de uitkomsten van de in het voorjaar van 2008 door IWI uitgevoerde quick-scan naar de mate waarin gemeenten voorzien in een informatiebeveiligingsplan, zoals dat verplicht is voorgeschreven in de Regeling SUWI.

Uit het bijgevoegde onderzoek komt naar voren dat 36% van de gemeenten in februari 2008 (nog) niet beschikt over een informatiebeveiligingsplan.1 Hoewel dit ten opzichte van voor-gaande jaren een verbetering is (was 50% in 2005), ben ik van oordeel dat een te grote groep gemeenten onvoldoende actief is ten aanzien van informatiebeveiliging. Om meer inzicht te krijgen in de daadwerkelijke beveiligingspraktijk zal IWI onderzoek verrichten naar de beveiliging van de Suwi-keten in zijn algemeenheid en daarbij geconstateerde risico’s in kaart brengen. Bij dit (vervolg)onderzoek zal IWI ook worden gevraagd aandacht te besteden aan de regels die ik onlangs heb gesteld aan de stelselinrichting van de keten werk en inkomen en de informatiebeveiliging daarbinnen. Deze regels bieden ondermeer faciliteiten voor het maken van onderlinge afspraken tussen de ketenpartijen en het doen van horizontale verantwoording.

IWI heeft voornoemde quick-scan uitgevoerd onder een steekproef van 175 gemeenten. Ik zal IWI verzoeken ook bij de overige 268 gemeenten te inventariseren of deze gemeenten over een informatiebeveiligingsplan beschikken én om alle gemeenten die nog niet beschikken over een informatiebeveiligingsplan te vragen of zij bereid zijn binnen een te stellen termijn alsnog in een plan te voorzien én mij ten slotte over het resultaat te informeren.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

A. Aboutaleb


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven