30 536
Regels inzake de volledige liberalisering van de postmarkt en de garantie van de universele postdienstverlening (Postwet 20..)

nr. 82
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 november 2008

In mijn brief van 26 september jl. (kamerstukken II, 2008–2009, 30 536, nr. 81) heeft het kabinet toegezegd uw Kamer na 15 november nader te berichten over de ontwikkelingen rond de arbeidsvoorwaarden in de postsector, in te gaan op de Europese ontwikkelingen rond het postdossier en aan te geven of tot een zorgvuldige openstelling van de postmarkt kan worden over gegaan. Hierover bericht ik u nu, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het kabinet is van mening, dat zich gunstige ontwikkelingen op met name de Duitse postmarkt hebben voorgedaan. Zo is inmiddels een wetsvoorstel ingediend ten aanzien van de BTW-behandeling waarmee een gelijke behandeling ontstaat voor alle postbedrijven als het gaat om de zakelijke post die vergelijkbaar is met de regeling die in Nederland is getroffen ten aanzien van de BTW voor postdiensten.

Ook zijn er in de Nederlandse postmarkt constructieve stappen gezet wat betreft arbeidsvoorwaarden. De sociale partners in de postsector hebben op 12 november jl. een cao afgesloten voor de nieuwe postbedrijven. Deze cao is ondertekend door Sandd en SelektMail, alsmede FNV Bondgenoten, CNV Publieke Zaak, CNV Bedrijvenbond en BVPP. In de cao hebben betrokken postbedrijven en de vakbonden afgesproken dat 80% van de werknemers bij de nieuwe postbedrijven vier jaar na de volledige opening van de postmarkt werkzaam zullen zijn op basis van een arbeidsovereenkomst (in plaats van een overeenkomst van opdracht (ovo)).

Die cao kent tevens een ingroeimodel waarvan de exacte vormgeving in de eerste zes maanden na de volledige opening van de postmarkt wordt vastgesteld. Hierbij vragen de nieuwe postbedrijven en de vakbonden een onafhankelijke economisch deskundige, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

Verschillende partijen hebben met klem verzocht om wettelijke maatregelen om het nu gestarte, constructieve proces wat betreft arbeidsvoorwaarden te ondersteunen. Men vraagt een wettelijke bodem te leggen onder het onderling overeengekomen ingroeimodel Uw Kamer heeft in haar hoorzitting met partijen op 17 november jl. ook dit verzoek kunnen vernemen. Het kabinet zal in dat kader op korte termijn met de vakbonden en bedrijven in de postmarkt om de tafel gaan om te bezien hoe het proces rond de arbeidsvoorwaarden verder vorm kan krijgen. De overheid kan dat proces ondersteunen met flankerende (faciliërende) maatregelen bij het volledig openen van de postmarkt. Alvorens definitief te kunnen constateren dat aan beide voorwaarden voor zorgvuldige openstelling van de postmarkt is voldaan, zullen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ik op korte termijn het gesprek met de postbedrijven en vakbonden in de postsector aan gaan.

Het kabinet zal uw Kamer zo spoedig mogelijk berichten over de uitkomsten van dit overleg en de te nemen wettelijke maatregelen.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk

Naar boven