30 536
Regels inzake de volledige liberalisering van de postmarkt en de garantie van de universele postdienstverlening (Postwet 20..)

nr. 57
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 november 2007

In het Algemeen Overleg van 15 november jl. over het Postbesluit heb ik u toegezegd op twee punten een nadere reactie te geven: de aanwijzing van TNT Post BV als leverancier van de universele postdienst en de geschillencommissie, na TNT over deze punten gehoord te hebben.

Zoals in de Memorie van Toelichting op het wetsvoorstel is aangegeven, is het Kabinet voornemens om TNT Post BV aan te wijzen als leverancier van de universele dienst. Daar ligt een aantal redenen aan ten grondslag:

• Aan aanwijzing van TNT N.V. in de huidige Machtigingswet liggen louter historische redenen ten grondslag omdat deze dateert uit de tijd dat het Staatsbedrijf der PTT werd verzelfstandigd en er twee concessies voor resp. post en telecom werden verleend.

• Bij het opstellen van het wetsvoorstel is aansluiting gezocht bij de systematiek van de Telecomwet, waarbij voor de verlening van de universele dienst KPN Telecom BV is aangewezen en niet KPN NV.

• TNT Post BV is het bedrijf dat de universele dienst uitvoert. TNT NV is in de loop van de jaren sterk veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke postbedrijf en heeft ook andere onderdelen zoals express die los staan van de postactiviteiten. Deze onderdelen maken qua omzet ruim de helft van het hele concern uit en spelen geen rol bij de universele dienst.

Er speelt nog een aantal andere zaken een rol. In het hele wetsvoorstel is er vanuit gegaan dat de verplichting voor het leveren van de universele dienst komt te liggen bij TNT Post BV. TNT Post maakt gebruik van schaalvoordelen bij de universele dienst en de integratie met andere postonderdelen. Alle schaalvoordelen zitten in TNT Post BV en niet bij de andere onderdelen van TNT, want deze houden zich niet bezig met postdienstverlening.

Bij de uitvoering van de universele postdienst wordt nu gebruik gemaakt van de infrastructuur en bedrijfsmiddelen die ook voor de andere postdiensten worden gebruikt. De kosten van de universele dienst worden naar rato van het gebruik toegerekend aan de universele dienst. Dat zalonder de nieuwe postale regelgeving niet anders zijn. Het is dan ook geen reden, waarom de kosten van de universele dienst zouden stijgen bij aanwijzing van TNT Post BV als uitvoerder van de universele dienst.

Indien het voor de OPTA voor het toezicht van belang is om ook inzicht te hebben in de jaarrekening van TNT Post BV naast de verantwoording die al wordt gegeven over de kosten en opbrengsten van de universele dienst, dan zal ik in de ministeriele regeling opnemen dat TNT Post BV de enkelvoudige jaarrekening van de BV aan OPTA moet overleggen.

Ten aanzien van de geschillencommissie merk ik het volgende op.

TNT Post is thans aangesloten bij «De Geschillencommissie», voorheen de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Bij deze door de Minister van Justitie erkende instelling fungeren tientallen geschillencommissies voor even zovele branches. De bevoegdheid van de Geschillencommissie beperkt zich niet tot de huidige universele dienstverplichting, maar omvat ook andere consumentenproducten zoals bijvoorbeeld de verhuisservice en de bewaarservice.

TNT Post heeft geenszins de intentie om deze voor consumenten en TNT Post goed functionerende geschilbeslechting te beëindigen Dat blijkt ook uit het feit dat TNT Post is overeengekomen de bevoegdheid van de Geschillencommissie ruimer te stellen dan uitsluitend de huidige universele dienstverplichting.

In het wetsvoorstel is overigens een bepaling opgenomen waarin postvervoerbedrijven worden verplicht te voorzien in een procedure voor de behandeling van klachten van afzenders en ontvangers.

Er bestaat mijns inziens geen noodzaak om op voorhand over te gaan tot een verplichtstelling van het lidmaatschap van een geschillencommissie.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk

Naar boven