30 536
Regels inzake de volledige liberalisering van de postmarkt en de garantie van de universele postdienstverlening (Postwet 20..)

nr. 56
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 november 2007

Hierbij doe ik u informatie toekomen over de stand van zaken ten aanzien van de postmarkt in het buitenland in het bijzonder Verenigd Koninkrijk en Duitsland en de besluitvorming in de EU over de voltooiing van de interne markt.

Formele openstelling

De Engelse, Zweedse en Finse postmarkt zijn al volledig opengesteld. De Duitse postmarkt zal per 1-1-2008 volledig worden opengesteld. De Duitse regering heeft meerdere keren aangegeven vast te houden aan die datum. Hierin is geen verandering gekomen. Het Kabinet gaat er dan ook van uit dat de volledige marktopening in Duitsland per 1-1-2008 een feit zal zijn.

Daarmee zijn er straks vier andere lidstaten (buiten Nederland) die hun postmarkt vooruitlopend op de rest van Europa volledig hebben geopend. Met de opening van de postmarkten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft TNT, de huidige verlener van de universele postdienst, toegang tot de twee grootste postmarkten in de Europese Unie. TNT biedt reeds postdiensten aan in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De facto openstelling

Zoals ook in het Ecorys rapport naar voren is gekomen, is de btw ongelijkheid het belangrijkste element als het gaat om mogelijke praktische belemmeringen op de Engelse en Duitse postmarkt. De situatie ten aanzien van de btw is als volgt.

In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vallen de postbedrijven nog niet onder hetzelfde BTW-regime dat wil zeggen dat de leverancier van de universele dienst nog steeds een vrijstelling heeft van btw, in tegenstelling tot de andere postbedrijven. In het Verenigd Koninkrijk zijn op dit moment geen voorstellen van de regering om tot een gelijke behandeling te komen. Het is wel zo dat er in 2007 een verbetering heeft plaatsgevonden, omdat postvervoerbedrijven zoals TNT UK over de bezorging van de post door Royal Mail geen btw meer hoeven te betalen en dus geen btw meer bij hun klanten over dit onderdeel in rekening hoeven te brengen.

In Duitsland zijn er voorstellen van het Ministerie van Financiën om te komen tot een gelijke behandeling. Hierover zijn discussies gaande. Het is op dit moment niet duidelijk waar deze discussies toe gaan leiden. Het is niet zo dat TNT als gevolg van de ongelijkheid niet kan opereren op de Engelse en Duitse markt; TNT is reeds zeer actief op deze markten.

De Europese Commissie heeft een infractieprocedure aangespannen tegen onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om te komen tot een gelijke behandeling.

Het Kabinet zal voortdurend aandacht vragen voor de btwkwestie bij de Europese Commissie en in bilaterale gesprekken voor het bereiken van een gelijk speelveld in het bijzonder op btw-gebied tot dat is gerealiseerd.

Een ander punt zijn de arbeidsvoorwaarden. Er is een discussie gaande in Duitsland over de invoering van een minimumloon voor de postsector dat zou moeten gelden voor alle postvervoerbedrijven. Afhankelijk van de hoogte waarop dit loon wordt vastgesteld, zou er sprake kunnen zijn van mogelijke belemmeringen voor toetreders of reeds toegetreden postbedrijven. De besluitvorming over de invoering en de hoogte van het minimumloon voor de postsector in Duitsland is voor onbepaalde tijd opgeschort. Het is overigens toegestaan om eisen te stellen aan de arbeidsvoorwaarden in de postsector in een lidstaat, ook op grond van Europees recht. In Nederland wordt eveneens aandacht besteed aan de arbeidsvoorwaarden in de postsector.

Europa

In de EU heeft momenteel besluitvorming plaats over de volledig openstelling van de postmarkt. Het Europees Parlement heeft in eerste lezing met grote meerderheid besloten de postmarkt volledig te openen per 1-1-2011 met een mogelijkheid voor een overgangstermijn voor lidstaten met bijzondere karakteristieken tot uiterlijk 31-12-2012. Op 1 oktober jl. heeft de Raad van Ministers een politiek akkoord bereikt en heeft daarbij de door het Europees Parlement voorgestelde data overgenomen. De Raad heeft tevens overeenstemming bereikt over welke lidstaten in aanmerking kunnen komen voor de overgangstermijn: dat zijn de nieuw toegetreden lidstaten met uitzondering van Bulgarije, Estland en Slovenië aangevuld met Griekenland en Luxemburg. Op 8 november 2007 is er door een Raad een gemeenschappelijk standpunt bepaald. Nu zal de tweede lezing van het Europees Parlement volgen.

Het Kabinet verwacht dat, gezien de grote overeenstemming tussen het Europees Parlement en de Raad over de data, er over het hele voorstel overeenstemming zal worden bereikt in de loop van 2008.

Bij het wetsvoorstel voor de volledige opening van de postmarkt in Nederland is een koppeling gelegd met de volledige marktopening in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De Engelse postmarkt is al per 1-1-2006 volledig geliberaliseerd en de Duitse postmarkt volgt per 1-1-2008. Vrijmaking van de postmarkt heeft veel voordelen voor de gebruikers. Koppeling aan de volledige marktopening in de EU zou betekenen dat de gebruiker 3 jaar langer dan nodig moet wachten op meer keuze, lagere prijzen en/of betere kwaliteit. De datum van 31-12-2010 die nu wordt voorzien voor de voltooiing van de interne postmarkt in de EU met een overgangstermijn voor een aantal lidstaten, is later dan het Kabinet had gehoopt. Daar staat tegenover dat dit, in tegenstelling tot de eerdere besluiten over de marktopening in de EU, een onvoorwaardelijke datum is.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk

Naar boven