30 420 Emancipatiebeleid

Nr. 380 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 februari 2023

Op 18 november 2022 stuurde ik uw Kamer de Emancipatienota voor de periode 2022–2025: «Emancipatie: een opdracht voor ons allen» (Kamerstuk 30 420, nr. 374). Ik heb hierin toegezegd uw Kamer nader te informeren over de totstandkoming van strategische partnerschappen met allianties van maatschappelijke organisaties. Met deze brief informeer ik over de uitkomsten van dit proces.

Het bereiken van de emancipatiedoelen is niet denkbaar zonder de inzet van maatschappelijke organisaties, die de ervaring van verschillende doelgroepen combineren met expertise over diverse beleidsterreinen. Om die reden worden vanuit de Subsidieregeling gender- en lhbti+-gelijkheid acht allianties van maatschappelijke organisaties gefinancierd voor vijf jaar. Met deze allianties heb ik strategische partnerschappen gesloten, zodat wij elkaar waar mogelijk en passend kunnen versterken en aanvullen.

Daarnaast financier ik de komende vijf jaar ook twee archiefinstellingen op het gebied van gendergelijkheid en lhbtiq+-gelijkheid. Tot slot heb ik met de huidige regeling ook de mogelijkheid om losse projectsubsidies te verlenen die passen binnen het emancipatiebeleid.

Hieronder geef ik uw Kamer een weergave van het selectieproces en de keuze voor de allianties en archieven die voor de komende vijf jaar financiering ontvangen.

Selectieproces

De selectie van de nieuwe allianties geschiedde in twee rondes. In de eerste ronde dienden allianties van maatschappelijke organisaties een track record in, dat werd beoordeeld op grond van de in artikel 2.5 van de subsidieregeling genoemde criteria, waaronder innovatiekracht, transparantie en verantwoording,

en expertise en effectiviteit. In de eerste ronde werden twaalf allianties geselecteerd, en uitgenodigd een plan van aanpak en een verandertheorie in te dienen. In de tweede ronde werden de plannen inhoudelijk beoordeeld, aan de hand van de in artikel 2.6 van de subsidieregeling genoemde criteria zoals de doelstellingen, analyses en aannames, en begrotingen. In de tweede ronde werden acht allianties geselecteerd die voor de periode 2023–2027 instellingssubsidie ontvangen, en waarmee ik een strategisch partnerschap ben aangegaan. De allianties ontvangen over de gehele looptijd van 5 jaar gezamenlijk € 43,8 miljoen.

De aanvragen voor archiefsubsidie werden in één ronde beoordeeld, zoals beschreven in artikel 3.2 van de subsidieregeling. Voor de archiefsubsidies is over de gehele looptijd van 5 jaar € 18,1 miljoen beschikbaar. Het gaat om de volgende allianties en archieven:

Alliantie Kleurrijk en Vrij

De alliantie Kleurrijk en Vrij is een samenwerkingsverband tussen COC Nederland, TNN, NNID en Bi+ Nederland. Binnen de alliantie werken zij gezamenlijk aan het landelijk bevorderen van lhbtiq+-gelijkheid op de terreinen onderwijs, veiligheid, gezondheid, arbeidsmarkt, media, politiek, recht en leefvormen. De alliantie zet zich in voor een diverse en inclusieve maatschappij zodat mensen volledig kunnen participeren en zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie, geslachtskenmerken en leefvorm.

Alliantie Financieel Sterk door Werk

De alliantie Financieel Sterk door Werk is een samenwerkingsverband tussen Women Inc, Bureau Clara Wichman en Het Potentieel Pakken. Binnen de alliantie zetten zij zich in voor het vergroten van duurzame financiële onafhankelijkheid van praktisch opgeleide vrouwen, als basis voor een autonome deelname in de samenleving.

Alliantie Verandering van Binnenuit 2.0

De alliantie Verandering van Binnenuit 2.0 is een samenwerkingsverband tussen Movisie, IOT, en LKP. De alliantie werkt aan het realiseren van gendergelijkheid en lhbtiq+-gelijkheid in de Nederlandse samenleving. De alliantie zet in op het van «binnenuit» verandering bevorderen in gesloten gemeenschappen, met mensen die zelf onderdeel zijn van zulke gemeenschappen.

Alliantie Act 4 Respect Unlimited

De alliantie Act 4 Respect Unlimited is een samenwerkingsverband tussen Rutgers, COC Nederland en Atria. Zij werken gezamenlijk aan het bevorderen van de (sociale) veiligheid van vrouwen en lhbtiq+-personen in de privésfeer en in de publieke ruimte.

Alliantie Gelijke Representatie in de Politiek

De alliantie Gelijke Representatie in de Politiek is een samenwerkingsverband tussen WO=MEN, Stem op een Vrouw en de Nederlandse Vrouwen Raad. De alliantie zet in op een duurzame gelijke representatie van vrouwen in de Nederlandse politiek.

Alliantie Jong Gelijk

De alliantie Jong Gelijk is een samenwerkingsverband tussen Rutgers, Colored Qollective, Femmes for Freedom en de Nederlandse Jeugdraad. Gezamenlijk zetten zij zich in voor een samenleving waarin jongeren elkaar meer ruimte geven om zich in vrijheid te ontwikkelen en uit te drukken op het gebied van gender en seksualiteit.

Alliantie Worden Wie je Bent

De alliantie Worden Wie je Bent is een samenwerkingsverband tussen VHTO en SSV, en zet zich in om gendergelijkheid in het onderwijsveld te bevorderen. Het uiteindelijke doel is een onderwijssector waarin alle leerlingen zich vrij voelen zichzelf te zijn en te worden wie ze willen worden, in een (sociaal) veilige omgeving waarin genderstereotypen worden doorbroken die de keuzes van leerlingen kunnen beïnvloeden.

Alliantie Gezondheidszorg op Maat2

De alliantie Gezondheidszorg op Maat2 is een samenwerkingsverband tussen Women Inc, COC Nederland en Rutgers. De alliantie zet zich in voor gelijkwaardige gezondheidszorg voor vrouwen en lhbtiq+-personen. Het doel is dat de overheid, zorgverleners en zorgvragers voldoende kennis hebben van de verschillen in gezondheidszorg die samenhangen met diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie.

Archief Atria

Atria verzamelt en beheert het erfgoed van vrouwenbewegingen in Nederland, bijvoorbeeld van rolmodellen als Aletta Jacobs, Rosa Manus en Joan Ferrier en de archieven van vrouwengroepen zoals Dolle Mina, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, het Clara Wichmann Instituut, de Molukse vrouwengroep Kelompok en de International Federation of University Women. Daarnaast beheert Atria een bibliotheek.

Archief IHLIA

IHLIA heeft tot doel het behouden, bruikbaar en zichtbaar maken van de lhbtiq+- erfgoedcollectie. IHLIA beheert een van de grootste lhbtiq+-collecties ter wereld en wordt gezien als een belangrijke kennisbron voor het werk op het gebied van gender- en lhbtiq+-gelijkheid in Nederland en daarbuiten.

In de emancipatienota schreef ik dat het kabinet emancipatie beschouwt als een voortdurend proces waarin achtergestelde en ondervertegenwoordigde groepen hun weg vinden naar een volwaardige en gelijkwaardige positie in de maatschappij. Hierbij gaat het er niet om dat deze groepen zich dienen te schikken in het huidige bestel, maar dat juist de samenleving de ruimte biedt om deze grotere diversiteit en rijkdom te omarmen.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de geselecteerde allianties van maatschappelijke organisaties op positieve wijze zullen bijdragen aan het creëren van ruimte voor diversiteit en kansengelijkheid, en dat in de samenleving hiermee een belangrijke stap wordt gezet richting meer gendergelijkheid en lhbtiq+-gelijkheid.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven