30 420 Emancipatiebeleid

Nr. 241 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2016

U heeft mij verzocht om een reactie op het «Actieplan T» van Transgender Netwerk Nederland (TNN) en CAOP, dat u op 9 februari is aangeboden.

Het «Actieplan T» richt zich met zeven punten op de verhoging van de arbeidsparticipatie van transgender personen. Dit is een terecht aandachtspunt. Ik ondersteun TNN vanaf de oprichting en heb met ingang van dit jaar de instellingsubsidie verhoogd om TNN te versterken als landelijke netwerkorganisatie voor transgender personen. De instellingsubsidie is mede bedoeld voor punten uit het actieplan, zoals het opbouwen en benutten van netwerken van transgender personen, vergroten van sensitiviteit en bewustzijn bij onder andere werkgevers en het verspreiden van goede voorbeelden. Daarnaast ontvangt TNN nog een projectsubsidie, specifiek gericht op de vergroting van de maatschappelijke en arbeidsparticipatie van transgenders d.m.v. coaching, sollicitatietraining, begeleiding naar en op de werkplek. Aan een aantal punten uit het Actieplan wordt dus al invulling gegeven.

Daarnaast zijn sinds kort enkele cliënten van TNN bij OCW werkzaam in het kader van een werkervaringsplaats. Het is voor hen een waardevolle stap terug op weg naar de arbeidsmarkt en voor OCW een waardevolle invulling van het diversiteitsbeleid binnen ons personeelsbeleid. Binnenkort wordt met hen besproken wat hun eerste ervaringen zijn, zodat ik ook binnen OCW mijn eigen beleid in de praktijk kan brengen.

Tijdens het Algemeen Overleg van 10 februari en het VAO van 17 februari (Handelingen II 2015/16, nr. 56, VAO Vrouwen naar de top en voortgangsrapportage emancipatiebeleid) heb ik u toegezegd dat het SCP onderzoek zal doen naar transgender personen. Het SCP werkt aan een brede, tweejaarlijkse LHBT monitor die de opvattingen van de algemene bevolking schetst en de leefsituatie van de doelgroep in beeld brengt. De monitor zal al in mei 2016 voor het eerst uitkomen. De sociale acceptatie van transgender personen zal daarin nadrukkelijk aan bod komen. Daarnaast zal het onderzoek ingaan op de mogelijkheden om de leefsituatie van transgenders in beeld te brengen via deze grootschalige bevolkingsonderzoeken. De relatief geringe groepsomvang van transgenders maakt het niet mogelijk om nog specifiek in te gaan om transgender migranten zoals TNN suggereert. Ik zal het rapport met de uitkomsten van de monitor samen met mijn reactie voor de zomer naar de Kamer sturen.

Een aantal andere punten uit het Actieplan, zoals het idee van een transitieverlof, is nog niet uitgewerkt. TNN en CAOP zullen eerst de standpunten van de sociale partners moeten verkennen en de mogelijke vormen van een dergelijk transitieverlof. Ik ben bereid om, samen met mijn collega van SZW, hierover in gesprek te gaan.

Ten slotte wil ik u er graag op wijzen dat de campagne «Een streep door discriminatie» van SZW en OCW zich via een deelcampagne o.a. zal richten op transgender personen. De campagne arbeidsmarktdiscriminatie is de eerste deelcampagne onder de landelijke, meerjarige anti-discriminatiecampagne. Arbeidsmarktdiscriminatie speelt met name bij de werving en selectie: in 2014 had 51,5% van de oordelen van het College over arbeid, betrekking op de werving en selectie. Het doel van de campagne is het verminderen van arbeidsmarktdiscriminatie door bewustwording over (impliciete) vooroordelen. De campagne arbeidsmarktdiscriminatie start naar verwachting in mei 2016 en laat een aantal groepen aan bod komen dat vaak met deze vorm van discriminatie te maken krijgt, zoals ouderen, moslims en transgender personen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven