30 420 Emancipatiebeleid

Nr. 209 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 oktober 2014

In uw brief van 11 september jongstleden (Handelingen II 2013/14, nr. 108, item 6) naar aanleiding van de die dag gepubliceerde bedrijvenmonitor Wet bestuur en toezicht hebt u gevraagd om een 30-ledendebat met Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en mij. Uw kamer heeft aangegeven te willen spreken over vrouwen in topfuncties bij grote vennootschappen en over vrouwen en de arbeidsmarkt.

Daarnaast heeft uw kamer om een brief verzocht waarin wordt aangegeven op welke wijze we de doelstellingen kunnen halen en wanneer de grens wordt bereikt van stimuleren en dwingen. Hieronder ga ik hier op in.

Uitreiking Bedrijvenmonitor 2013 Wet bestuur en toezicht

In het algemeen overleg op 13 juni 2013 (Kamerstuk 30 420, nr. 200) is gevraagd om een monitor over de voortgang van de wettelijke streefcijfers uit de Wet bestuur en toezicht voor het aandeel vrouwen in de top van het bedrijfsleven (motie Van Tongeren, Kamerstuk 30 420, nr. 187).Op 11 september jl. heeft mevrouwe Verbeet, voorzitter van de Commissie Monitoring van de Stichting Talent naar de Top, de heer De Boer van VNO-NCW en mij de monitor aangeboden. De Bedrijvenmonitor 2013, Wet bestuur en toezicht en de Factsheet Bedrijvenmonitor 2013 heb ik voor uw informatie als bijlagen bij deze brief gevoegd1.

Het volledige rapport is ook te downloaden op de website www.talentnaardetop.nl/WBT.

Enkele resultaten

  • In 2013 vielen circa 5.000 grote vennootschappen onder de Wet bestuur en toezicht. Voor de bedrijvenmonitor is een netto representatieve steekproef van 803 grote vennootschappen gebruikt.

  • Het percentage vrouwen in de raden van bestuur is sinds de invoering van de Wet bestuur en toezicht met 1,5 procentpunt toegenomen tot 8,9%.

  • Het aandeel vrouwelijke commissarissen groeide sindsdien met 1,4 procentpunt naar 11,2%.

  • Met het huidige tempo duurt het tot circa 2027/2028 voor het streefcijfer van ten minste 30% vrouwen wordt bereikt.

  • De stijging van het aandeel vrouwelijke bestuurders en commissarissen kan volledig op het conto worden geschreven van minder dan 10% van de bedrijven.

  • In ruim een kwart van de besturen en in 43% van de raden van commissarissen werden vorig jaar één of meer personen benoemd of herbenoemd.

  • Een vijfde hiervan heeft de nieuwe benoemingen «benut» om het percentage vrouwen te vergroten.

  • 62% legt in het jaarverslag geen verantwoording af over de onevenwichtige samenstelling van de raad van bestuur en 57% doet dat evenmin voor de raad van commissarissen.

Het bereiken van minimaal 30% vrouwen en minimaal 30% mannen in de raden van bestuur en in de raden van commissarissen bij grote vennootschappen

Ik vind de huidige voortgang teleurstellend en de beperkte naleving van de rapportageverplichtingen ronduit zorgelijk. Er is naar mijn mening op dit moment te weinig gevoel voor urgentie bij bedrijven. In de komende periode zal echt vooruitgang moeten worden geboekt. Hierbij is van belang dat vooral de grote vennootschappen zelf actie ondernemen, waarbij het in veel gevallen gaat om maatwerk.

In de wet gaat het om een streefcijfer van 30%, maar daarbij is geen streefdatum opgenomen. In 2016 vervalt de bepaling in de wet. Het is niet realistisch te verwachten dat op dat moment de 30% gehaald is bij alle bedrijven. Ook verwacht ik dat het tempo van de voortgang voor raden van bestuur zal afwijken van dat voor de raden van commissarissen.

Ik wil nu eerst het stimuleringsbeleid voortzetten. Ik ben geen direct voorstander van de invoering van een quotum. Maar met de huidige cijfers kunnen we niet aankomen in Brussel. Dit is gewoon verspilling van talent. Ik vind dat de grote vennootschappen meer daadkracht moeten tonen en meer gevoel van urgentie aan de dag moeten leggen. Er verandert alleen iets als bedrijven hun nek uitsteken en op creatieve en alternatieve manieren talentvolle vrouwen aan zich binden. Als het old boys network niet zelf in actie komt, wordt de druk steeds groter om een quotum in te voeren. In het Verenigd Koninkrijk is overigens in de laatste jaren goede vooruitgang geboekt zonder regelgeving door het instellen van de commissie Davies die veel aandacht bij bedrijven heeft gevraagd voor het benoemen van meer vrouwen in topposities.

Ik zal samen met VNO-NCW optrekken om met goede voorbeelden te kunnen komen en daarbij ook de mogelijkheden voor grote vennootschappen naar voren brengen. Hierbij zullen ook werving- en selectiebureaus betrokken worden.

Ook ga ik in gesprek met grote vennootschappen waar op dit moment nog weinig vrouwen in de top vertegenwoordigd zijn.

De stichting Talent naar de Top gaat meer voorlichting geven over de Wet bestuur en toezicht en komt ook om met goede voorbeelden en ondersteuning.

De duidelijkheid, de toepassing en naleving van de Wet bestuur en toezicht zijn belangrijke aandachtspunten. In een uitgebreide evaluatie zal ik de Kamer hierover volgend jaar informeren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven