30 371 Evaluatie Wet afbreking zwangerschap

Nr. 57 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2024

Hierbij stuur ik u de jaarrapportage 2023 van de Wet afbreking zwangerschap, opgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De IGJ brengt jaarlijks verslag uit over de in Nederland uitgevoerde zwangerschapsafbrekingen (tot 24 weken zwangerschapsduur). De rapportage bestaat uit een korte factsheet en een uitgebreide bijlage en geeft een overzichtelijk beeld van de Nederlandse abortuszorg. De rapportage bevat onder meer gegevens over het aantal zwangerschapsafbrekingen per provincie, het aantal zwangerschapsafbrekingen per leeftijdsgroep, de verschillende behandelwijzen en de duur van de zwangerschap. De IGJ baseert de rapportage op basis van de aangeleverde gegevens van alle abortusklinieken en ziekenhuizen.

In het Tweede Kamer debat van 2 december 2022 over het afschaffen van de verplichte minimale beraadtermijn voor de afbreking van zwangerschappen is door de Minister van VWS een toezegging gedaan over de beraadtermijn. De toezegging was om de IGJ te verzoeken om in de jaarrapportages Wafz te rapporteren over het invoeren van een flexibele beraadtermijn (per 1 januari 2023). De IGJ heeft inderdaad in haar nieuwe rapportage informatie opgenomen over de beraadtermijn. Daarmee is deze toezegging afgedaan.

De rapportage laat zien dat er in 2023 in totaal 39.332 zwangerschapsafbrekingen zijn uitgevoerd, 3.726 meer dan in 2022. Het aantal zwangerschapsafbrekingen bij Nederlandse vrouwen was 36.024, dat is 3.685 meer dan het jaar ervoor. De toename van het aantal zwangerschapsafbrekingen is ook terug te zien in relatieve cijfers. Doordat het aantal afbrekingen per 1.000 in Nederland wonende vrouwen van 15 tot 45 jaar toenam, steeg het abortuscijfer van 9,9 in 2022 naar 10,8 in 2023. Ook de abortusratio, het aantal zwangerschapsafbrekingen per 1.000 levend geboren kinderen in het betreffende jaar, nam toe, van 193 in 2022 naar 219 in 2023.

De IGJ jaarrapportage omvat alleen kerncijfers, maar geeft geen toelichting of duiding. Het is om die reden niet mogelijk om conclusies te trekken over mogelijke oorzaken van (veranderingen in) het aantal zwangerschapsafbrekingen of andere kerncijfers.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, V.P.G. Karremans

Naar boven