Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2005-2006 | 30327 nr. 4 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2005-2006 | 30327 nr. 4 |
In de koninklijke boodschap is in de tweede zin van de tweede alinea de eerste letter van «wij» vervangen door een hoofdletter. Voorts is in die alinea als derde zin toegevoegd de zin: «Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot die verwerking uitvoering dient te worden gegeven aan artikel 10, tweede en derde lid, van de Grondwet.»
In onderdeel a zijn de woorden «is verkregen» vervangen door «wordt verwerkt».
Onderdeel d is geschrapt. Dit onderdeel luidde: bestand: elk gestructureerd geheel van politiegegevens, ongeacht of dit geheel van gegevens gecentraliseerd of verspreid is op een functioneel of geografisch bepaalde wijze, dat volgens bepaalde criteria toegankelijk is en betrekking heeft op verschillende personen;
Onderdeel e is verletterd naar d en na de woorden «bekend» maken is toegevoegd «of ter beschikking stellen».
Onderdeel f is verletterd naar e en de woorden «bekend maken» zijn vervangen door het woord «verstrekken».
Onderdeel g is verletterd naar onderdeel f en er is een onderdeel 3 ingevoegd. De onderdelen 3, 4 en 5 zijn vervolgens vernummerd naar onderdeel 4, 5 en 6.
Onderdeel h is verletterd naar onderdeel g.
Onderdeel i is geschrapt. Dit luidde: informant: persoon die heimelijk aan een opsporingsambtenaar informatie verstrekt omtrent strafbare feiten of ernstige schendingen van de openbare orde, die door anderen zijn of worden gepleegd of verricht, welke verstrekking gevaar voor deze persoon of voor derden oplevert.
De onderdeel j, k en l zijn verletterd naar h, i, j.
Onderdeel m is verletterd naar k en de zinsnede «de ambtenaar, werkzaam bij de in dat artikel bedoelde dienst» is in de plaats gekomen van: de opsporingsambtenaar, bedoeld in dat artikel.
Onderdeel n is verletterd naar onderdeel l; het woord «of» is in dit onderdeel vervangen door «overeenkomen en de erbij behorende gegevens alsmede de politiegegevens waarmee»; de zinsnede «overeenkomen, alsmede de daarmee verband houdende andere politiegegevens waarvan» is vervangen door: verband blijkt te bestaan, voor zover; na «verdere verwerking» is voorts toegevoegd: van de gegevens.
Het derde lid is aan artikel 2 toegevoegd.
In het vijfde lid zijn de woorden «ten behoeve van» vervangen door: voor zover zij deze behoeven voor.
In het zevende lid is «zesde lid» vervangen door: vijfde lid.
In het eerste lid is na «politietaak» toegevoegd: in bijzondere gevallen.
In het eerste lid, onderdeel b, zijn de woorden «ernstige inbreuk op» vervangen door: ernstig gevaar voor.
In het vierde lid, onderdeel a, ís het woord «verstoringen» vervangen door: ernstige schendingen.
In het vijfde lid is de verwijzing naar onderdeel a, b of c geschrapt.
In het derde lid, onderdeel b, zijn de woorden «worden onderhouden» vervangen door: of waarmee informanten contacten onderhouden.
In het vierde lid, tweede volzin, zijn na «kunnen» de woorden «na instemming van een daartoe bevoegde functionaris» vervallen.
De tekst van het vijfde lid luidde «In bijzondere gevallen en ter bescherming van de veiligheid van bepaalde categorieën van personen kunnen het eerste, tweede en vierde lid worden toegepast op bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen andere categorieën van personen.»
Aan dit artikel is het zevende lid toegevoegd.
De oorspronkelijke tekst van dit artikel luidde:
1. Ten behoeve van bij algemene maatregel van bestuur te bepalen doelen ter ondersteuning van de politietaak, worden de daarvoor relevante politiegegevens die worden verwerkt overeenkomstig artikel 8, 9 en 10, verder verwerkt. Daarbij kan worden bepaald dat de betreffende politiegegevens geheel of gedeeltelijk ter beschikking worden gesteld voor raadpleging ten behoeve van de politietaak.
2. Ten behoeve van bij algemene maatregel van bestuur te bepalen doelen ter uitvoering van de politietaak die een landelijke aanpak vereisen, worden de daarvoor relevante politiegegevens die worden verwerkt overeenkomstig artikel 8, 9 of 10, ter beschikking gesteld voor verdere verwerking. Daarbij kan worden bepaald dat de betreffende politiegegevens geheel of gedeeltelijk ter beschikking worden gesteld voor raadpleging ten behoeve van de politietaak.
3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden de termijnen vastgesteld waarbinnen de politiegegevens die overeenkomstig het eerste en tweede lid verder worden verwerkt, worden vernietigd of niet langer ter beschikking worden gesteld voor raadpleging ten behoeve van de politietaak.
4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorieën van politiegegevens, die worden verwerkt overeenkomstig artikel 8, 9 of 10, worden door de verantwoordelijke ter beschikking gesteld ten behoeve van geautomatiseerde vergelijking met het oog op de melding van verschillende verwerkingen jegens eenzelfde persoon. De gegevens die overeenkomen kunnen, na instemming van een daartoe bevoegde functionaris, verder worden verwerkt op grond van artikel 8, 9 of 10.
In het eerste lid is de verwijzing naar artikel 10, zevende lid, vervangen door de verwijzing naar artikel 10, zesde lid. Aan het slot van het eerste lid zijn toegevoegd de woorden: en vervolgens vernietigd. Voorts is het vierde lid aan dit artikel toegevoegd.
In de tekst tussen haken achter de kop van artikel 15 zijn de woorden «en verstrekken» geschrapt. In het tweede lid is in de tweede volzin het woord «worden» vervangen door: kunnen; na de woorden «nadere regels» is toegevoegd het woord: worden.
In het eerste lid, onderdeel a, is na de woorden «bedoeld in artikel 142, eerste lid,» toegevoegd: onderdeel c.
In het eerste lid, is in de aanhef van onderdeel e na «korpsbeheerders» toegevoegd: , Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Onze Minister van Justitie of Onze Minister van Defensie.
Het eerste lid, onderdeel e, sub 2, luidde: «disciplinaire onderzoeken, voortvloeiend uit artikel 76 van het Besluit algemene rechtspositie politie».
Aan het slot van het eerste lid zijn de woorden «en ten behoeve van een daarbij aan te geven doel» vervallen.
In de tekst tussen haken achter de kop van artikel 19 is het woord «bijzondere» vervangen door «incidenteel».
De laatste volzin van het eerste lid is vervallen.
In het tweede lid is het woord «Door» vervangen door: Bij regeling van.
In de aanhef van het eerste lid is het woord «mededeling» vervangen door: verzoek. De woorden «blijft achterwege» zijn in deze aanhef vervangen door: wordt afgewezen.
Het tweede lid luidde «De verzoeker wordt schriftelijke mededeling gedaan van de beslissing tot het onthouden van kennisneming.»
De laatste zin van het tweede lid is toegevoegd.
In het derde lid is de verwijzing naar de artikelen 8 of 9 vervangen door de verwijzing naar de artikelen 9, 10 of 12.
In het eerste lid zijn de woorden «in de artikelen 18 tot en met 20 bedoelde» vervallen.
In het eerste lid is onderdeel b ingevoegd. De onderdelen b, c en d zijn verletterd naar c, d en e. In onderdeel d (nieuw) is na «artikel 24, eerste» toegevoegd: en tweede.
In het derde lid zijn na de woorden «bedoeld in het eerste» de woorden «en tweede» vervallen; na «worden bewaard» is toegevoegd: tenminste; na «bedoeld in artikel 33,» zijn de woorden «derde lid» geschrapt; na «ís verricht» is toegevoegd: of, ten aanzien van onderdeel d, zoveel langer als nodig is voor de naleving van de verplichtingen van de verantwoordelijke, bedoeld in artikel 30, eerste lid.
In het eerste lid is na de woorden «De verantwoordelijke doet» het woord «periodiek» geschrapt; voorts is aan het slot toegevoegd de zinsnede: door middel van het periodiek doen verrichten van privacy-audits.
In het tweede lid is na «controleresultaten» toegevoegd: van de privacy audits; na «aan» zijn geschrapt de woorden: Onze Ministers en aan.
Aan het eerste lid is toegevoegd de zin: De privacyfunctionaris houdt een overzicht bij van de schriftelijke vastlegging van de gegevens, bedoeld in artikel 32, eerste lid. Het tweede lid is geschrapt. Het derde en vierde zijn vernummerd naar het tweede en derde lid.
In het tweede lid is na «60» het woord «en» vervangen door een komma en na «61» toegevoegd: en 65.
Het derde lid is toegevoegd. Het oorspronkelijke derde lid is vernummerd naar vierde lid.
De tekst van dit artikel is toegevoegd.
Het oorspronkelijke artikel 39 is vernummerd tot artikel 40. In onderdeel C, eerste lid, zijn de woorden «vervalt onderdeel h en worden de onderdelen i en j geletterd h en i» vervangen door de woorden: komt onderdeel h te luiden:
h. verantwoordelijken voor de verwerking van politiegegevens als bedoeld in artikel l, eerste lid, onderdeel f, van de Wet politiegegevens.
In onderdeel E zijn de woorden «Artikel 52 vervalt» vervangen door: Artikel 38 wordt als volgt gewijzigd:
In het tweede lid wordt «artikel 22 van de Wet politieregisters» vervangen door: artikel 29 van de Wet politieregisters.
Het oorspronkelijke artikel 40 is vernummerd tot artikel 41. In onderdeel B, onder artikel 4, zijn in het eerste lid na de woorden «en opsporing van» toegevoegd de woorden: de in artikel 3, onderdeel a, bedoelde. In het tweede lid is na de woorden «die het verwerkt» toegevoegd de zinsnede: het coderen van gegevens door deze te voorzien van een indicatie over betrouwbaarheid. In diezelfde zin is na het woord «gegevensverstrekking» het woord «en» geschrapt en zijn aan het slot van de zin toegevoegd de woorden: en de protocolplicht. In het derde lid zijn na de woorden «en tweede lid, 4,» toegevoegd de cijfers: 6 en 7. Tevens zijn de woorden «onder de» vervangen door: als. Het woord «verstaan» is vervangen door: aangemerkt.
Het oorspronkelijke artikel 41 is vernummerd tot artikel 42. De woorden «wet van 2 april » zijn vervangen door: Wet van 21 april. Toegevoegd zijn na het woord »Politiegegevens» de woorden: in de zin van artikel 1, eerste lid, onderdeel a, van de Wet politiegegevens.
Het oorspronkelijke artikel 42 is vernummerd tot artikel 43. In onderdeel A is het artikelnummer «8» vervangen door: 10.
De tekst van dit artikel is toegevoegd.
De oorspronkelijke tekst van dit artikel luidde:
Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld met het oog op een goede uitvoering van deze wet. Daarbij kan tijdelijk worden afgeweken van het bij of krachtens deze wet bepaalde.
Artikel 43 is vernummerd naar artikel 46.
Het eerste lid van dit artikel luidde:
1. Op voordracht van Onze Ministers en Onze Minister wie het mede aangaat kan het bepaalde bij of krachtens deze wet bij algemene maatregel van bestuur geheel of ten dele van overeenkomstige toepassing worden verklaard op de verwerking van persoonsgegevens door een dienst van een publiekrechtelijk lichaam die is belast met de opsporing van strafbare feiten.
Het tweede lid is vernummerd tot het derde lid. In de aanhef is het woord «Indien» vervangen door: Voorzover. In onderdeel b. zijn na het woord «stelt» toegevoegd de woorden: de verantwoordelijke van. Na de woorden «van toepassing» zijn toegevoegd de woorden: of van overeenkomstige toepassing.
Het derde lid van artikel 43 is vernummerd tot het vierde lid van artikel 46. Na de woorden «van politiegegevens» zijn toegevoegd de woorden: als bedoeld in het eerste lid.
Artikel 44 is vernummerd naar artikel 47.
Dit artikel is toegevoegd.
Artikel 46 is vernummerd naar artikel 49.
Dit artikel is ingevoegd.
Artikel 47 is vernummerd naar artikel 51.
Artikel 48 is vernummerd naar artikel 52.
De afkorting «cbp» is telkens vervangen door: CBP. De verwijzing naar Europese richtlijnen is in overeenstemming gebracht met de aanwijzingen voor de regelgeving (aanwijzing 89 en 91).
Aan de eerste alinea is een zin toegevoegd die luidt als volgt «Mede namens mijn ambtgenoten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie, licht ik het wetsvoorstel in deze memorie van toelichting toe».
In de eerste alinea, derde zin, zijn na «Inmiddels» de woorden «zijn handmatige politiebestanden zeldzaam geworden» geschrapt en is aan het slot van deze zin toegevoegd de zinsnede: en zullen handmatige politiebestanden zeldzaam worden.
Na de zesde zin is een passage geschrapt die luidde: In verband hiermee maakt de politie meer en meer gebruik van informatiegestuurde opsporing. Daarbij worden strafbare feiten opgespoord door onder meer eenmaal verzamelde gegevens langs elektronische weg met elkaar in verband te brengen (««case screening»). Op basis van de resultaten van de analyses kan het politiepersoneel meer gericht worden ingezet.
Aan het slot van de alinea is de verwijzing naar voetnoot 1 vervangen door de passage tussen haken.
3.1
In de laatste zin van de tweede alinea is het woord «die» vervangen door: deze.
3.2
In de eerste alinea is het eerste woord van de derde zin van «Alle» gewijzigd in «De»; na «dagelijks werk» zijn in die zin geschrapt de woorden: ook wel de basispolitiezorg genoemd.
3.3
In de tweede zin zijn de woorden «elke zaak» vervangen door: veel zaken.
3.4
In de vierde zin is na de woorden «zwaarwegend algemeen belang» toegevoegd de zinsnede: in overeenstemming met het bevoegd gezag. In de vijfde zin zijn de woorden «in bijzondere gevallen» toegevoegd. Voorts is in deze zin het woord «politieregio's» vervangen door: politiekorpsen.
3.6
In de tweede alinea is na de woorden «bevoegd gezag over de politie» geschrapt de zinsnede: met als basis haar bevoegdheden op grond van de Politiewet en de Wet op de rechterlijke organisatie.
4.1
Aan het slot van de eerste zin van de tweede alinea is toegevoegd de zinsnede: die niet behoren tot de taken ten dienste van de justitie. In de laatste zin van die alinea is de verwijzing naar artikel 43 van de Wet bescherming persoonsgegevens vervangen naar de verwijzing naar artikel 45 van die wet.
4.2
In de tweede zin van de eerste alinea is de verwijzing naar artikel 43 van dit wetsvoorstel gewijzigd in de verwijzing naar artikel 45 van dit wetsvoorstel.
In de tweede alinea, achtste zin is de afkorting «e.d.» vervangen door: en dergelijke. In de derde alinea, vijfde zin, is een «a» geschrapt in het woord social van «pressing social need».
6.2
In de tweede zin zijn de woorden «de zogenaamde basispolitiezorg» vervangen door: het zogenaamde basispolitiewerk. In de derde zin is het woord «zorg» vervangen door «functie». Vervolgens is de vierde zin nieuw ingevoegd. In de vierde alinea is de tweede zin nieuw ingevoegd. In de derde zin is na de woorden «Voor verruiming van de termijn» geschrapt de zinsnede: waarbinnen de gegevens, die zijn verzameld in het kader van de dagelijkse politietaak, voor dat doel kunnen worden verwerkt.
6.3
In de tweede alinea, derde zin, is het woord «bepaalde» vervangen door «beperkte» en is de verwijzing naar artikel 6, tweede lid, vervangen door de verwijzing naar artikel 3, eerste lid.
6.3.1
In de voorlaatste zin van de tweede alinea is het woord «wordt» vervangen door: is.
6.4
Na de zesde zin is de zevende zin nieuw ingevoegd. In de achtste zin is na de woorden «Ook valt hieronder de verwerking van gegevens» de zinsnede «zoals deze thans plaatsvindt door de toepassing van het Herkenningsdienstsysteem (HKS) of het Opsporingsregister (OPS)» vervangen door de tekst: over personen ten aanzien van wie door een signalerende instantie een verzoek tot opsporing, dan wel opsporing en aanhouding, is gedaan of waarvoor, onder vermelding van de aanleiding, een aandachtsvestiging is geplaatst. Hiervoor wordt het huidige Opsporingsregister (OPS) toegepast.
6.5
In de derde zin van de eerste alinea zijn na het woord «wetsvoorstel» de woorden «op grond van artikel 11» geschrapt; na «verwerkt» is in deze zin het woord «ín» vervangen door «ten behoeve van»; voorts is in deze zin na «onderzoek» ingevoegd: (artikel 9). In de voorlaatste zin is na «de huidige wet» geschrapt de zinsnede «onder meer omdat de mogelijkheden ook gelden met betrekking tot personen ten aanzien waarvan (nog) geen verdenking bestaat».
In de tweede alinea, vijfde zin is na «Raad voor de Kinderbescherming» ingevoegd: Slachtofferhulp Nederland. In deze zin zijn de woorden «Bureau jeugdzorg» en «de Raad voor de Kinderbescherming» vervangen door respectievelijk: bureau jeugdzorg en raad voor de kinderbescherming. De laatste vier zinnen zijn aan deze alinea toegevoegd.
In de derde alinea, eerste zin, is na «wetsvoorstel» toegevoegd: voorts; in dezelfde zin is na «in overeenstemming met het» geschrapt: op grond van de Politiewet 1993; het woord «bevoegde» is vervangen door: bevoegd.
Aan het begin van de eerste zin van de vierde alinea is toegevoegd: Ook; in dezelfde zin zijn de woorden «ook in incidentele gevallen» vervangen door: in overeenstemming met het bevoegd gezag.
De vijfde alinea is toegevoegd.
In de zevende zin van de eerste alinea is «wetboek van Strafrecht» vervangen door: Wetboek van Strafvordering. Vóór de zin die begint met «Gedurende de termijn waarbinnen» is een zin geschrapt, die luidde: Een door de verantwoordelijke aan te wijzen functionaris wordt belast met het bewaren van de gegevens.
In de vijfde alinea is in de eerste zin het woord «Marechaussee» vervangen door marechaussee. In de zesde alinea zijn in de eerste zin de woorden «de privacyfunctionarissen en het Landelijk Selectie en Opleidingsinstituut» vervangen door: vertegenwoordigers; in dezelfde zin is na de woorden «de Nederlandse politie» geschrapt: «ofwel de politieacademie».
In de derde alinea zijn in de eerste zin de woorden «orde van advocaten (hierna te noemen: nova)» vervangen door: Orde van Advocaten (hierna te noemen: NOvA). In de tweede en vierde zin is het woord «nova» vervangen door: NOvA. In de vijfde alinea is na «politieberaden» toegevoegd: en het CBP. De verwijzing naar artikel 43 is in deze alinea vervangen door de verwijzing naar artikel 45. In de zesde alinea is in de tweede zin het woord «de» vervangen door: De. Daarmee begint een nieuwe zin. De laatste alinea van deze paragraaf is toegevoegd.
In de titel van deze paragraaf is «Onderzoek» vervangen door: onderzoek. In de voorlaatste zin van deze paragraaf is na de woorden «naar verwachting in de toekomst» het woord «kunnen» geschrapt.
Ook in de artikelsgewijze toelichting is de afkorting «cbp» is telkens vervangen door: CBP.
Paragraaf 1 Algemene bepalingen
In de eerste zin is na «Voor de definitie van politiegegeven is» toegevoegd het woord: nauw.
Aan het begin van de eerste zin is het woord «Voor» geschrapt; in dezelfde zin zijn de woorden «is aangesloten bij» vervangen door: komt overeen met.
In de eerset zin is na «Voor de definitie van verwerken is» toegevoegd: nauw. In de derde zin is na «vastleggen» ingevoegd: wijzigen; de woorden «wijzigen of» zijn vervangen door: gebruiken en na «verstrekken» is toegevoegd: ter beschikking stellen of vernietigen. De vijfde en zesde zin zijn geschrapt; zij luidden: «Ook al omvat de verwerking mede de verstrekking, het wetsvoorstel bevat een afzonderlijke paragraaf die de verstrekking van politiegegevens aan anderen dan de politie en de Koninklijke marechaussee regelt. Deze verstrekking is geregeld in paragraaf 3.»
De toelichting bij het oorspronkelijke onderdeel d is geschrapt.
De toelichting bij onderdeel e is verletterd naar onderdeel d.
In de eerste zin zijn de woorden «Voor de definitie van verstrekken is aangesloten bij» zijn vervangen door: het wetsvoorstel bevat een afzonderlijke paragraaf die de verstrekking van politiegegevens aan anderen dan de politie en de Koninklijke marechaussee regelt. De tweede en derde zin zijn in hun geheel toegevoegd. In de vierde zin de woorden »Dit begrip moet ruim worden opgevat en» vervangen door: Het begrip verstrekken.
De toelichting bij onderdeel f is verletterd naar onderdeel e. De derde zin is in zijn geheel toegevoegd. Aan het begin van de vierde zin is toegevoegd: Gekozen is voor een afzonderlijke definitie omdat; in deze zin is na «de artikelen 13 en 15» het woord «zijn» vervangen door: specifieke. Na het woord «verplichtingen» is toegevoegd: zijn.
De toelichting bij onderdeel g is verletterd naar onderdeel f.
In de tweede alinea is in de eerste en derde zin het woord «politieregio's» vervangen door: regionale politiekorpsen. In de derde zin is «politieregio's» de eerste keer vervangen door: regiokorpsen; de tweede keer is «politieregio's vervangen door: politiekorpsen. In de achtste zin is het woord «minister» vervangen door: Minister.
De toelichting bij onderdeel h is verletterd naar onderdeel g.
De toelichting bij het oorspronkelijke onderdeel i is geschrapt.
De toelichting bij onderdeel j is verletterd naar onderdeel h.
De toelichting bij onderdeel k is verletterd naar onderdeel i.
De vierde en vijfde zin zijn in hun geheel toegevoegd. De laatste zin van deze alinea is vervangen door de huidige twee laatste zinnen. De geschrapte laatste zin luidde: De ICT Service Coöperatie (ISC) voert taken uit op het gebied van het technisch onderhoud van ICT-voorzieningen ten behoeve van de wettelijke taken van haar leden. Het ligt in de verwachting dat de ISC wordt belast met taken op het terrein van onderhoud en ontwikkeling met betrekking tot het bovenregionale systeem voor de gegevensverwerking.
Onderdeel l is verletterd naar onderdeel j.
Onderdeel m is verletterd naar onderdeel k.
In de derde zin van de eerste alinea is het woord «diensten» vervangen door: dienste.
De tweede zin van de tweede alinea is toegevoegd.
Onderdeel l is verletterd naar onderdeel n.
Voor de eerste alinea is toegevoegd het kopje: Eerste lid.
In de eerste alinea is in de zevende zin het woord «Vreemdelingenwet» vervangen door: Vreemdelingenwet 2000. In de voorlaatste zin van die alinea is na «permanent» toegevoegd: en ondersteunend; na «karakter» zijn geschrapt de woorden: ten behoeve van de ondersteunende taken.
In de vierde zin van de tweede alinea zijn vóór «Wet politieregisters» toegevoegd de woorden: reikwijdte van de.
De toelichting op het derde lid is toegevoegd.
De toelichting op het eerste lid is in zijn geheel toegevoegd.
Bij de toelichting op het tweede lid is het kopje «Eerste lid» vervangen door: Tweede lid.
In de eerste zin is «eerste» vervangen door: tweede.
In de tweede zin is het woord «opsporing» vervangen door: politietaak.
In de tweede zin is de verwijzing naar artikel 12, zevende lid, vervangen door de verwijzing naar artikel 12, vijfde lid.
In de eerste zin zijn de woorden «het vierde lid» vervangen door: dit lid.
In de zevende zin is het woord «Dit» vervangen door: In zijn algemeenheid betekent dit. De laatste zin is vervangen door de huidige vier laatste zinnen. De oorspronkelijke laatste zin luidde: Dergelijke gegevens kunnen bijvoorbeeld wel worden verkregen door middel van een geautomatiseerde koppeling van politiegegevens met bevolkingsgegevens, op een zodanige wijze dat de uitkomsten niet op personen herleidbaar zijn.
In de laatste zin is na «Naar het model van de» toegevoegd: procedures en regels voor de; na «verwerking van gegeven in» zijn de woorden «het zogenaamde OCTOPUS systeem, zoals dat» vervangen door: die; het woord «plaatsvindt» is vervangen door: in gebruik zijn.
In de kop van de toelichting op het zesde lid is het woord «Zevende» vervangen door: Zesde.
In de eerste zin zijn de woorden «het zesde lid» vervangen door: dit lid. In de vierde zin is de verwijzing naar de artikelen 10 en 12 vervangen door de verwijzing naar artikel 12.
In de kop van de toelichting op het zevende lid is het woord «Achtste» vervangen door: Zevende.
Aan de tweede alinea is de laatste zin toegevoegd.
In de derde alinea is aan de tweede zin na «de politietaak» toegevoegd: in bijzondere gevallen.
In de vierde zin is zijn de woorden «Wet Politieregisters» vervangen door: Wet politieregisters. In de zesde zin van deze alinea zijn de woorden «is de geboden ventielfunctie» vervangen door: zullen de noodzakelijk geachte verstrekkingen kunnen plaatsvinden op grond van de verstrekkingsbepalingen van paragraaf 3; de uitzonderingsbepaling op de geheimhoudingsplicht zal nog. Na «slechts noodzakelijk» is in deze zin toegevoegd: zijn. Na «waarin zich toch een» is in deze zin toegevoegd: direct. En voor «noodzaak» is in deze zin geschrapt het woord: dringende. In de zevende zin is «uitdrukkelijk niet» vervangen door: noch de. In dezelfde zin is na «de bedoeling» toegevoegd: , noch de verwachting. De achtste zin is in zijn geheel toegevoegd. De laatste twee zinnen van deze alinea zijn geschrapt. Zij luidden: Doorgaans zal de verstrekking van politiegegevens aan derden plaatsvinden op grond van de bepalingen van paragraaf 3 van het wetsvoorstel. Daarnaast kan in uitzonderlijke gevallen de politietaak tot verstrekking noodzaken, bijvoorbeeld als het gaat om het tonen van compositietekeningen of foto's van personen die als verdachte of als slachtoffer in een politieonderzoek zijn betrokken aan een aangever of aan buurtbewoners.
In de vierde alinea is in de vierde zin het woord «Raad voor de Kinderbescherming» vervangen door: raad voor de kinderbescherming. In de vijfde zin is het woord »Raad voor de kinderbescherming» vervangen door: raad voor de kinderbescherming.
Paragraaf 2 De verwerking van politiegegevens met het oog op de uitvoering van de politietaak
De eerste drie alinea's zijn in de plaats gekomen van de oorspronkelijke eerste alinea die luidde: Dit artikel regels de verwerking van persoonsgegevens met het oog op de uitvoering van de dagelijkse politietaak. Het betreft gegevens die de politie ter kennis komen tijdens de dagelijkse werkzaamheden, zoals de surveillance, het registreren en doorgeven van meldingen door de meldkamer, de hulpverlening, het opnemen van aangiften aan de balie, rapportages over bijzondere voorvallen in de openbare ruimte zoals waargenomen door politieambtenaren of gemeld door burgers. Het gaat om de verwerking van gegevens in het kader van de (gebiedsgebonden) basispolitiezorg.
De laatste vier zinnen van de vierde alinea (vanaf «Gelet op de grote hoeveelheid»..) zijn in de plaats gekomen van de oorspronkelijke laatste twee zinnen, die luidden: De reden daarvan is dat het in de praktijk niet altijd mogelijk zal zijn de herkomst en wijze van verkrijging te vermelden. In verband met de mogelijkheden die dit wetsvoorstel biedt voor het verwerken van gegevens voor een ander doel en gelet op het belang daarvan voor een goede taakuitvoering ligt het echter voor de hand dat wel zoveel mogelijk de herkomst en wijze van verkrijging bij de verwerkte gegevens wordt vermeld.
In de tweede zin zijn de woorden «de zogenaamde basispolitiezorg» vervangen door: het zogenaamde basispolitiewerk.
In de tweede alinea is in de vijftiende zin (die begint met «Indien bijvoorbeeld noodhulp moet worden geboden») het woord «gegeven» vervangen door: geven. In de derde alinea is in de tweede zin na «impliceren» toegevoegd: of vallen onder de ondersteunende werkzaamheden van artikel 13.
De vijfde zin, die luidde «Langs deze weg kunnen bijvoorbeeld ook de veelplegers worden geïdentificeerd.» vervangen door de huidige vijfde zin. In de tiende zin is het woord «worden» vervangen door: wordt.
Na de vijfde zin is toegevoegd de passage «Zo kan bijvoorbeeld .... bedoeld in artikel 12».
De oorspronkelijke vijfde zin van deze alinea is geschrapt; deze luidde: Bij de uitwerking van de algemene maatregel van bestuur op grond van artikel 13 zal onder meer hiermee rekening worden gehouden.
In de eerste alinea is in de vijfde zin is na de woorden «In zulke gevallen» toegevoegd het woord: het.
In de derde zin is het woord «artikel 7» vervangen door: het. In de zestiende zin zijn de woorden «gedurende een periode van een half jaar» vervangen door: opnieuw.
In de tweede zin is het woord «ernstige» geschrapt. De woorden «inbreuk op» zijn vervangen door: bedreiging voor. In de zesde zin zijn de woorden «inbreuk op» vervangen door «bedreiging voor».
In de tweede alinea zijn na de vierde zin zeven zinnen toegevoegd.
In de derde alinea zevende zin is het woord «ZwaCri» (tweemaal) vervangen door: Zwacri.
In de vijfde alinea zijn in de eerste zin de woorden «inbreuk op» vervangen door: gevaar voor. In de tweede zin zijn de woorden «inbreuken op de rechtsorde» vervangen door misdrijven. In de derde zin zijn de woorden «en mensenhandel» geschrapt. In de vijfde zin zijn de woorden «inbreuk op» vervangen door gevaar voor. In de zevende zin is het woord «van» vervangen door: bij. In de achtste zin is het woord «gemakkelijk» vervangen door: ruim. In de voorlaatste zin van deze alinea zijn de woorden «Wet politieregister» vervangen door: Wet politieregisters.
In de eerste zin zijn de woorden «onderdelen a en c» geschrapt. Het woord «gemachtigde» is vervangen door: geautoriseerde. Na de woorden «op grond van artikel 9» zijn toegevoegd de woorden: ,een verwerking op grond van artikel 12 of de uitvoering van de dagelijkse politietaak, bedoeld in artikel 8.
In de eerste zin zijn de woorden «vijf jaar na de datum van de laatste verwerking moeten» geschrapt. Aan het woord «verwijderd» zijn toegevoegd de woorden: zodra zij niet langer noodzakelijk zijn voor de verwerking. Na de eerste zin zijn drie zinnen toegevoegd. De laatste drie zinnen van de alinea zijn geschrapt. Deze zinnen luidden als volgt: «Voor de gegevens die worden verwerkt op grond van artikel 10 is het van belang dat de gegevens elk half jaar worden geschoond waarbij gegevens die niet langer noodzakelijk zijn voor het doel worden verwijderd. Dit lid bevat daartoe de verplichting. Aangezien de artikel 10 verwerking geen natuurlijk grens kent in de afsluiting van een onderzoek, is bepaald dat de gegevens uiterlijk worden verwijderd na verloop van vijf jaren na de datum van de laatste opname van gegevens die blijk geven van de noodzaak tot het verwerken van de persoonsgegevens van betrokkene met het oog op het doel, bedoeld in het eerste lid.»
In de tweede zin zijn de woorden «gelden er» vervangen door: geldt. In de tiende zin is het woord «dat» vervangen door: die.
In de tweede alinea zijn in de eerste zin na het woord «politiegegevens» toegevoegd de woorden: ter beschikking. Het woord «verstrekt» is vervangen door: gesteld. Het woord «personen» is vervangen door: ambtenaren van politie. In de tweede zin zijn de woorden «de beschikbaarstelling of verstrekking» vervangen door: het ter beschikking stellen.
In de derde zin zijn de woorden «op basis van de politiegegevens die reeds beschikbaar» geschrapt.
Aan de tekst is de tweede zin toegevoegd.
Na de vijfde zin zijn een drietal zinnen toegevoegd. In de negende zin zijn de woorden «Omgekeerd betekent dit overigens niet dat» geschrapt. In de negende zin is na het woord «kunnen» ingevoegd het woord: evenmin.
In de zesde zin is het woord «de» vervangen door: het. Het woord «verstrekking» is vervangen door: gebruik. Na de zevende zin is een zin ingevoegd die luidt als volgt: Daarbij worden ook de categorieën van personen aangewezen over wie politiegegevens worden verwerkt, omdat toepassing van het derde lid niet goed zal aansluiten op de gegevensverwerking over infiltranten of getuigen.
De tekst van de artikelsgewijze toelichting bij het oorspronkelijke artikel 1, onderdeel i, is in dit lid ingevoegd.
In de eerste alinea zijn de tweede tot en met de vijfde zin geschrapt en vervangen door de tekst vanaf de huidige tweede zin. De geschrapte tekst luidde als volgt: «Deze verwerking is gericht op het bijeen brengen en eventueel veredelen van politiegegevens ten behoeve van bij algemene maatregel van bestuur te bepalen doelen, die dienen ter ondersteuning van de politietaak of die een landelijke aanpak vereisen. Een deel van de aldus verwerkte gegevens zal beperkt toegankelijk blijven, bijvoorbeeld alleen voor specialistische functionarissen; een ander deel zal breed raadpleegbaar worden gesteld (surveillant op straat, aan de balie, Koninklijke marechaussee, grensposten e.d.). Aan de verantwoordelijke kan bij algemene maatregel van bestuur de verplichting worden opgelegd de betreffende categorieën van politiegegevens, ter beschikking te stellen voor landelijke raadpleging. Dit is in het belang van efficiënt gegevensgebruik. Langs de weg van de autorisaties kan elke verantwoordelijke vervolgens reguleren welke medewerkers van zijn korps toegang hebben tot die landelijk raadpleegbaar gestelde gegevens en in welke mate».
In de tweede alinea is in de eerste zin het woord «dat» geschrapt en het woord «toegedeeld» vervangen door het woord: toebedeeld. De tweede, derde en vierde zin zijn geschrapt en vervangen door de tekst vanaf de huidige tweede zin. De geschrapte tekst luidde als volgt: «Daarnaast is het denkbaar dat in de toekomst ondersteunende taken als bedoeld in artikel 13 worden toebedeeld aan de bovenregionale organisaties die zijn opgericht met het oog op het tot stand brengen van de bovenregionale informatiehuishouding, zoals de CIP en de ISC. Ook ten aanzien van de zogenaamde taken ten diensten van de justitie geldt dat bepaalde gegevensverwerkingen betrekking hebben op ondersteunende taken of een landelijke aanpak vereisen. Het betreft dan bijvoorbeeld de vergunningenadministraties ingevolge de Wet wapens en munitie en de vinderafdrukken die worden verwerkt ten behoeve van het vaststellen van de identiteit van vreemdelingen.»
In de derde alinea is in de laatste zin de verwijzing naar onderdeel g vervangen door een verwijzing naar onderdeel f.
In de eerste alinea is de eerste zin is het woord «bewaren» vervangen door: verwerken. De tweede en derde zin zijn geschrapt en vervangen door de tekst vanaf de huidige tweede zin. De oorspronkelijke tweede en derde zin luidden als volgt: «Voor deze gegevens geldt niet per sé dat zij landelijk raadpleegbaar worden gesteld. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat de gegevens landelijk raadpleegbaar worden gesteld.» In de derde alinea zijn in de eerste zin tussen haken toegevoegd de woorden: bijvoorbeeld middels huidige systemen als. In die zin zijn tevens toegevoegd de woorden: HKS of. Het woord «/LIST» is geschrapt. In de derde zin zijn de woorden: (HAVANK/DANA/DAS, VIS/VIR, GRIP) geschrapt. In de vierde zin zijn toegevoegd de woorden: (HAVANK), (HKS/FCM) en (HKS en OPS). De vijfde zin is geschrapt. Deze zin luidde als volgt: «Dit betreft gegevens over personen wier dactyloscopische gegevens werden opgenomen, gedetineerden, contactpersonen en dergelijke.» De tekst van de vierde alinea is toegevoegd.
In de eerste alinea is de eerste zin is geschrapt, en vervangen door de tekst van de huidige eerste twee zinnen. De eerste zin luidde als volgt: «Het tweede lid biedt de basis voor het verder verwerken van gegevens op landelijk niveau ten behoeve van bij algemene maatregel van bestuur aangewezen doelen». In de derde zin zijn de woorden «Wet wapens en munitie» geschrapt en na het woord «overvallen» toegevoegd het woord: (LORS). De vierde zin is toegevoegd. De tiende, elfde en twaalfde zin zijn geschrapt en vervangen door de huidige tekst van de alinea, vanaf de tiende zin. De tiende, elfde en twaalfde zin luidden als volgt: «Ook hierbij geldt dat de gegevens niet alle landelijk raadpleegbaar worden gesteld. De aard van de gegevensverzamelingen en de werkwijze bij de opsporing is zeer verschillend. In de algemene maatregel van bestuur zal per doel worden uitgewerkt welke gegevens landelijk raadpleegbaar worden gesteld en welke niet.»
In de tweede alinea is in de tweede zin het woord «e.d.» geschrapt.
In de eerste alinea zijn de eerste drie zinnen en de woorden: vierde lid, geschrapt. De eerste drie zinnen luidden als volgt: «Het derde lid voorziet in aparte bewaartermijnen voor de gegevens die op basis van artikel 13, eerste of tweede lid worden verwerkt. Aparte bewaartermijnen zijn van belang vanwege het feit dat deze gegevens – met name die met betrekking tot ernstige levens- en zedendelicten – vaak lang moeten worden bewaard met het oog op recidive en het daarmee samenhangende onderzoeksbelang. Bij algemene maatregel van bestuur zullen de verwerkingstermijnen nader worden uitgewerkt.» In de derde zin is het woord «binnen» vervangen door: tussen. In de vijfde zin is na de woorden «op grond» toegevoegd het woord: van en na het woord «kunnen» de woorden: door middel van geautomatiseerde vergelijking. In de zevende zin zijn de woorden «het voorlopig register» vervangen door: de belangrijkste subjecten uit tijdelijke registers. In de achtste zin zijn de woorden «Daarnaast», «daarin» en «inclusief een opsomming van de tien belangrijkste entiteiten van het onderzoek» geschrapt. Aan het begin van die zin is toegevoegd de zinsnede: Ten behoeve van de geautomatiseerde vergelijking middels deze index. In de negende zin zijn na de woorden «desbetreffende onderzoeksteam» toegevoegd de woorden: of de criminele inlichtingeneenheid.
In de tweede alinea is zijn in de tweede de woorden «de verstrekking» vervangen door: het ter beschikking stellen.
In de derde alinea zijn de eerste en vijfde zin geschrapt. De eerste zin luidde als volgt: «De geautomatiseerde gegevensvergelijking beperkt de mogelijkheid tot kennisneming van politiegegevens tot die, welke zijn aangewezen in een algemene maatregel van bestuur.» De vijfde zin luidde als volgt: «In afwijking van het algemene uitgangspunt van dit artikel zal, vanwege de gevoeligheid van deze taak, de gegevensverwerking gebonden zijn aan een autorisatie van de betrokken ambtenaar van politie.» In de huidige eerste zin zijn de woorden «de» en «aanwijzing» geschrapt. In die zin zijn na het woord «Voor» ingevoegd de woorden: het schriftelijke vastleggen; na het woord «gegevens » zijn ingevoegd de woorden: op grond van het vierde lid; na het woord «zal» zijn ingevoegd de woorden: naar verwachting. In de huidige vierde zin zijn aan het begin van de zin toegevoegd de woorden: Voor de kring van geautoriseerden. In die zin is het woord «Gedacht» vervangen door: gedacht en is het woord «kan» geschrapt.
In de vierde alinea is in de eerste zin na de woorden «worden verricht» ingevoegd de zinsnede: zonder dat daarbij de identiteit van de informant bekend wordt aan anderen dan de betrokken runner(s).
De tekst van de zesde en zevende alinea is ingevoegd evenals het opschrift: Vierde lid.
In de zevende zin zijn de woorden «de» en «alle» geschrapt. Na het woord «wordt» is ingevoegd het woord: een; en na de woorden «verwijderde gegevens» is ingevoegd de zinsnede: geïntroduceerd en wordt deze voor alle gegevens.
In de eerste zin is het dertiende woord «zijn» verplaatst naar het huidige zestiende woord.
De huidige tekst is ingevoegd.
Paragraaf 3 De verstrekking van politiegegevens buiten de politie
In de eerste alinea zijn in de tiende zin na de woorden «artikelen 9, derde lid» toegevoegd de woorden: en 10, vierde lid. In de elfde zin zijn de woorden «zoals bedoeld» en «6» geschrapt. In die zin zijn na de woorden «»beschikbare politiegegevens» ingevoegd de woorden: dit is geregeld; na het woord «in» is ingevoegd het woord: de. Na het woord «artikelen» is ingevoegd de zinsnede: 11, eerste en tweede lid, 12, vierde lid en 13, vierde lid.
In de tweede alinea is in de derde zin het woord «regio» vervangen door: politie.
In de eerste zin is het woord «regio» en de woorden «van een ander politieregio» geschrapt. In die zin zijn na de woorden «een ambtenaar van politie» ingevoegd de woorden: die onder het beheer van een andere verantwoordelijke valt.
In de eerste alinea zijn de huidige vierde en vijfde zin ingevoegd.
In de veertiende zin is het woord «College» (tweemaal) vervangen door: college.
De huidige eerste en tweede en de vierde tot en met de zevende zin zijn ingevoegd. De tweede en derde zin zijn geschrapt. Deze zinnen luidden als volgt: «Daarnaast kunnen burgers zich beklagen over het politieoptreden. Het onderzoek naar de klacht worden ingesteld door de korpsbeheerder (artikel 64 Politiewet 1993). In dit onderdeel wordt de korpsbeheerder de mogelijkheid gebonden te beschikken over politiegegevens ten behoeve van de beoordeling van klachten en het verrichten van disciplinair onderzoek.»
In de vijfde alinea is in de vijfde zin na de woorden «ingeval van» geschrapt de zinsnede: verstrekking van gegevens aan een slachtoffer van een misdrijf, of.
In de eerste zin is het woord «incidentele» geschrapt. In de vierde zin is het woord «doelen» vervangen door: doeleinden. De huidige vijfde, zesde en zevende zin zijn ingevoegd. In de vijfde zin is het woord «Hierbij» vervangen door de woorden: Bij verstrekkingen op grond van artikel 19. In die zin zijn de woorden «over een illegale hennepkwekerij die in een woning is aangetroffen, aan het energiebedrijf dat aan de bewoner de elektriciteit heeft geleverd met als doel van verstrekking het voorkomen en opsporen van strafbare feiten (artikel 19, sub a)» geschrapt. Na de woorden «verstrekken van politiegegevens» is ingevoegd de zinsnede: aan een slachtoffer of aan degene die de belangen van het slachtoffer in rechte behartigt met het oog op het claimen door het slachtoffer van vergoeding van diens schade. In de huidige zesde zin zijn de woorden «Voorts kan worden gedacht aan het verstrekken van gegevens» geschrapt. De huidige negende en tiende zin zijn ingevoegd. In de huidige elfde zin zijn na de woorden «de betrokken leerkracht» ingevoegd de woorden: ten behoeve van het verlenen van hulp aan het betreffende kind.
In de eerste alinea zijn de elfde, twaalfde en de dertiende zin ingevoegd. In de vijftiende zin zijn de woorden «tot doel hebben» geschrapt; na het woord «dient» zijn ingevoegd de woorden: het doel van. Na het woord «verstrekking» zijn ingevoegd de woorden: in overeenstemming of verenigbaar zijn met de politietaak, dus.
In de eerste alinea zijn in de tweede zin na het woord «gevoelige» ingevoegd het woord: opsporings. Na het woord «en» is ingevoegd het woord: dat. Na het woord «aldus» is ingevoegd het woord: gevoelige.
In de eerste alinea is in de eerste zin na het woord «van» toegevoegd het woord: bepaalde. In de vierde zin is het woord «geautomatiseerde» vervangen door: rechtstreekse. In de laatste zin zijn na het woord «verstrekking» ingevoegd de woorden: langs geautomatiseerde weg.
In de tweede alinea is in de tweede zin het woord «Pol» vervangen door: Politiewet 1993. In die alinea is in de zevende zin het woord «geautomatiseerde» vervangen door: rechtstreekse. In de negende zin is het woord «e.d.» vervangen door: en dergelijke.
In de derde alinea is in de derde zin het woord «geautomatiseerde» vervangen door: rechtstreekse.
In de vijftiende zin zijn geschrapt de woorden «maar zullen onder het regime van dit wetsvoorstel kunnen worden verzameld en opgeslagen op grond van artikel 13».
Paragraaf 4 Rechten van de betrokkene
In de tweede alinea is in de derde zin het woord «houder» vervangen door: beheerder.
In de eerste alinea is in de tweede zin na het woord «kennisneming» ingevoegd het woord: echter. De huidige vijfde zin is ingevoegd. In de huidige zesde zin is na het woord «politie» ingevoegd het woord: bovendien.
In de tweede alinea is in de derde zin na de woorden «recht op kennisneming» ingevoegd de zinsnede: (aard en complexiteit van de onderzoeken en de werkbelasting die daar voor de politie uit voortvloeit). De achtste zin is geschrapt, met uitzondering van de woorden: de keuze gelaten om mondeling of schriftelijk te reageren. De huidige achtste en negende zin zijn ingevoegd. De huidige tiende zin is deels gelijk aan de oude achtste zin, wat betreft de woorden: de keuze gelaten om mondeling of schriftelijk te reageren. In deze zin zijn de woorden «dan ook» geschrapt. Aan deze zin zijn aan het begin toegevoegd de zinsnede: In aansluiting op de regeling in de Wet justitiële gegevens (artikel 39i) worden de verantwoordelijke.
De tekst van de derde alinea is geschrapt. Dit betreft één zin die luidde als volgt: «In verband met de complexiteit van sommige verzoeken en de wenselijkheid van coördinatie van verzoeken die aan meerdere korpsen zijn gericht, is de termijn waarbinnen moet worden bericht dan wel in hoeverre aan het verzoek zal worden voldaan, verlengd naar zes weken en is de mogelijkheid opgenomen de beslissing eenmaal te verdagen met vier weken.» In de huidige derde alinea zijn in de tweede zin geschrapt de woorden «dat of die» en «wie». In die zin is na de woorden «dan aan» ingevoegd het woord: welk. De huidige derde en vierde zin zijn ingevoegd. In de huidige vijfde zin is na het woord «rapport» ingevoegd het woord: overigens.
In de eerste zin is tussen de woorden «en» en «20» ingevoegd het woord: artikel.
In de tiende zin is het woord «worden» vervangen door: wordt. In de elfde zin is het woord «e.d.» vervangen door: en dergelijke. In de een na laatste zin zijn de woorden «aan in de weg staan» vervangen door de woorden: toe leiden.
In de tweede alinea is in de eerste en tweede zin het woord «opsporings» vervangen door: politie. In de tweede zin is geschrapt de zinsnede «die worden verwerkt binnen de criminele inlichtingeneenheid van een politiekorps en».
In de tweede zin is na het woord «stemt» ingevoegd het woord: vrijwel. De derde zin is ingevoegd. In de huidige vierde zin (was: derde zin) zijn na de woorden «Voor de» ingevoegd het woord: verdere. In de huidige vijfde zin (was: vierde zin) zijn aan het slot ingevoegd de woorden: overeenkomstig de regeling van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens.
In de tweede zin is na de woorden «voor zover» ingevoegd het woord: dat. De huidige zevende en achtste zin zijn ingevoegd, met uitzondering, voor wat betreft de achtste, oorspronkelijk de zevende, zin, van de woorden «van de doelen van verwerkingen op grond van artikel 9». In de oorspronkelijke zevende, thans achtste, zin zijn de woorden «Door opneming» en «de verplichting» en «schriftelijk vast te leggen wordt gewaarborgd dat die vastlegging totdat de laatste controle, als bedoeld in artikel 33, vierde lid, is verricht» geschrapt. In die zin zijn na de woorden «artikel 9» ingevoegd de woorden: en 13. In de negende zin is het woord «mede» vervangen door de woorden: daarnaast ook. De laatste zin aan het eind van de alinea is geschrapt. Die zin luidde als volg: «Daarnaast geldt een uitzondering voor de veel voorkomende verstrekking van politiegegevens aan leden van het openbaar ministerie ten behoeve van de afdoening van strafzaken en de hulp aan slachtoffers van strafbare feiten».
De eerste zin is aangepast. Deze zin luidde als volgt: «De bewaartermijn wordt gekoppeld aan de uitvoering van de audits, als bedoeld in artikel 33». In plaats van de eerste zin zijn de eerste vier zinnen ingevoegd. De oorspronkelijke tweede zin luidde als volgt: «De gegevens dienen beschikbaar te zijn totdat de audit is afgerond». Deze zin, thans de vijfde zin, luidt thans als volgt: Om adequaat toezicht te kunnen uitoefenen dienen de gegevens tenminste beschikbaar te zijn totdat de audit is afgerond. Na de huidige zesde zin zijn vier zinnen ingevoegd.
In de eerste alinea zijn in de derde zin na de woorden «het wetsvoorstel» toegevoegd de woorden: de verantwoordelijke; na het woord «periodiek» is ingevoegd het woord: laten.
In de tweede alinea zijn in de eerste zin, tussen haken, na het woord «monitoring» ingevoegd de woorden: evaluaties en. De zinsnede «dient de verantwoordelijke na te gaan» is vervangen door: kan de verantwoordelijke nagaan.
In de derde alinea is de huidige eerste zin ingevoegd. De oorspronkelijke tekst van deze alinea is geschrapt.
De tekst van de derde en vierde alinea is geschrapt. Deze alinea's luidden als volgt:
«Bij de uitvoering van de privacy audit toetst de auditor primair of de organisatie adequaat is ingericht om in voldoende mate tegemoet te komen aan de wettelijke bepalingen. Vervolgens zal de auditor de door de organisatie getroffen maatregelen en procedures qua bestaan beoordelen die in de borging van de wettelijke eisen moeten voorzien. Tot slot zal hij aandacht besteden aan de toetsing van de werking van de betreffende maatregelen over een vooraf te bepalen periode. Om deze vorm van intern toezicht mogelijk te maken, is de verantwoordelijke verplicht de gegevens en inlichtingen te verstrekken die voor dat toezicht nodig zijn.
De auditcyclus en de wijze van uitvoering van de audits zullen bij algemene maatregel van bestuur nader worden ingevuld. Hierbij zal ook aandacht worden besteed aan de mate waarin externe deskundigen betrokken kunnen of moeten zijn. Een afschrift van de resultaten van een privacy-audit bij een regionaal politiekorps wordt toegezonden aan de Ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan het College Bescherming Persoonsgegevens.»
De derde, vierde, vijfde, zesde en zevende alinea zijn ingevoegd, en vervangen de eerdergenoemde derde en vierde alinea.
In de eerste alinea is in de zesde zin geschrapt het woord «controleren» en is na de woorden «tot taak heeft» ingevoegd de zinsnede: om namens de verantwoordelijke toe te zien op. In de elfde zin is het woord «ondersteunende» geschrapt en zijn na de woorden «rol vervullen» ingevoegd de woorden: ter ondersteuning van de verantwoordelijke. In die zin is tevens na de woorden «bij de» ingevoegd het woord: (interne).
De tekst vanaf de derde zin is ingevoegd.
Paragraaf 6 Wijziging van andere wetten
In de aanhef is de regel die luidde «De artikelen 37, 38, 39, 41 en 42» vervangen door: De artikelen 37, 38, 39, 42, 43, 44 en 45.
De tekst van de toelichting op artikel is toegevoegd.
Het opschrift is vernummerd van «artikel 40» naar: artikel 41. In de tweede alinea zijn in de tweede zin geschrapt de woorden: en dat register er een is.
Het opschrift is vernummerd van «artikel 43» naar: artikel 46. De veertiende zin luidde als volgt: «Wel wordt in artikel 43 de mogelijkheid geboden het bepaalde bij of krachtens dit wetsvoorstel met betrekking tot de verwerking van gegevens ten behoeve van de politietaak geheel of ten dele van overeenkomstige toepassing te verklaren op de verwerking van persoonsgegevens door de bijzondere opsporingsdienst». In deze zin is het woord «wordt» vervangen door: worden; het nummer «43» is vervangen door: 46. Verder is geschrapt een zinsnede die begint met de woorden «de mogelijkheid geboden» tot en met «een bijzondere opsporingsdienst». Tenslotte is deze zin samengevoegd met de oorspronkelijke vijftiende zin, daarbij zijn de woorden «Dit artikel biedt de basis om» geschrapt en zijn de woorden «en op de informantenverwerking (art. 12)» ingevoegd. De woorden «te verklaren» zijn vervangen door het woord: verklaard. De huidige vijftiende en zestiende zin zijn ingevoegd. De oorspronkelijke zestiende zin is geschrapt. Deze zin luidde als volgt: «Dit naar het model van het artikel 13c van de huidige Wet politieregisters». De huidige zeventiende en achttiende zin zijn ingevoegd. De oorspronkelijke zeventiende zin volgt op de huidige achttiende zin. In deze, thans negentiende, zin is het woord «daarnaast» vervangen door: Daarvoor. Na het woord «kan» is ingevoegd het woord: bijvoorbeeld. In de tweeëntwintigste zin zijn de woorden «Ook kunnen de» vervangen door: De. De woorden «op grond van» zijn vervangen door: kunnen overeenkomstig. De woorden «overeenkomstig de voor politieambtenaren gelden bepalingen» zijn geschrapt. De huidige drieëntwintigste en vierentwintigste zin zijn ingevoegd. De oorspronkelijke eenentwintigste zin is geschrapt. Deze zin luidde als volgt: «Daarnaast kan langs deze weg aan de BOD'en de mogelijkheid worden gebonden om naast de bestaande verwerkingen van persoonsgegevens met het oog op de bestrijding van de zware criminaliteit ook bijzondere gegevensbestanden aan te leggen die worden bijgehouden door gespecialiseerde eenheden, naar het model van de criminele inlichtingeneenheden binnen de regiokorpsen.» In de huidige vijfentwintigste zin zijn ingevoegd de woorden: tussen de. In de zevenentwintigste zin is het woord «zal» vervangen door «kan» en zijn geschrapt de woorden: zoals dit ook thans is gebeurd op grond van artikel 13c van de Wet politieregisters.
Het opschrift is vernummerd van «artikel 44» naar: artikel 47.
Het opschrift is vernummerd van artikel «45 tot en met 48» naar artikel: 48, 49 en 50.
De eerste drie alinea's zijn toegevoegd, die luiden als volgt:
«In artikel 49 is bepaald dat de Wet politieregisters wordt ingetrokken.
In artikel 48 is voorzien in een overgangsbepaling voor de situatie waarin ná de inwerkingtreding van de Wet politiegegevens bezwaar of beroep wordt ingesteld tegen een beslissing op een verzoek op kennisneming, verbetering, aanvulling, verwijdering of afscherming van politiegegevens die is genomen vóór de inwerkingtreding van deze wet. Bepaald is dat in deze gevallen op wettelijke procedures en rechtsgedingen terzake zowel in eerste aanleg als in verdere instantie, de regels van de Wet politieregisters van toepassing blijven, zoals die golden voor de intrekking van de Wet politieregisters.
Artikel 50 betreft een terminologische aanpassing aan het wetsvoorstel bijzondere opsporingsdiensten dat bij Koninklijke boodschap van 5 juli 2005 is ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2004/2005, 30 182, nr. 2).»
In de vierde alinea, voorheen de eerste alinea, is in de eerste zin het nummer «47» vervangen door: 51. De huidige vijfde en zesde zin zijn ingevoegd. De oorspronkelijke vijfde, zesde, zevende en achtste zin zijn geschrapt. Deze zinnen luidden als volgt: «Om een goede implementatie van het wetsvoorstel te kunnen waarborgen is tevens in artikel 45 voorzien in een overgangsbepaling op grond waarvan bij algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld voor een goede uitvoering van de wet. Op deze wijze kunnen delen van de Wet politieregisters, voorzover dat noodzakelijk is voor een goede uitvoering van het wetsvoorstel, opnieuw worden vastgesteld. Ook kunnen aanvullende regels worden gegeven voor onder meer het verwerken van gegevens ten behoeve van de dagelijkse uitvoering van de politietaak of de protocolplicht. De intrekking van de Wet politieregisters kan daardoor op één moment geschieden, welk bij koninklijk besluit wordt bepaald.»
De integrale oorspronkelijke tekst van het voorstel van wet en van de memorie van toelichting zoals voorgelegd aan de Raad van State is ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30327-4.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.