30 252 Toekomstvisie agrarische sector

35 334 Problematiek rondom stikstof en PFAS

Nr. 82 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 februari 2023

Begin november 2022 heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd1 dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een rekenfout had geconstateerd in de lijst met de top 100 grootste ammoniakuitstoters. De fout werkte door in andere producten die sinds april 2022 door het RIVM zijn opgeleverd, waaronder onderliggende gegevens voor de nieuwe versie van AERIUS.

De afgelopen maanden is gewerkt aan het herstel van deze fout en zijn interne en externe evaluaties uitgevoerd of gestart. Middels deze brief informeer ik u over de genomen stappen.

Actualisatie AERIUS

Alle databestanden waarin de verkeerde gegevens zijn gebruikt, zijn door het RIVM gecorrigeerd en de correcte data is met de AERIUS-actualisatie van 26 januari jl. gepubliceerd.2

De fout zat in de meest recente gegevens over de verdeling van de landbouwemissies over de locaties van veehouderijen. Deze gegevens zijn door het RIVM hoofdzakelijk gebruikt voor het berekenen van de nieuwe Grootschalige concentratie- en depositiekaarten Nederland (GCN/GDN) en de berekening van de totale depositie in Natura 2000-gebieden. Dit laatste wordt in AERIUS voor onder andere toestemmingverlening gebruikt om te bepalen of de kritische depositiewaarde op een bepaalde locatie wordt overschreden.

Na een interne onderzoek bij het RIVM om er zeker van te zijn dat alle beïnvloede bestanden zijn ontdekt, zijn de afgelopen twee maanden de berekeningen opnieuw uitgevoerd en zijn de herstelde databestanden in AERIUS verwerkt.

Rapport «Monitor stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden 2022»

De invloed van de rekenfout op het in oktober gepubliceerde rapport «Monitor stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden 2022» is door het RIVM onderzocht en is volgens hen minimaal; de conclusies en teksten uit de rapportage blijven ongewijzigd.

Op 17 oktober 2022 heeft het RIVM dit rapport aangeboden, in het kader van de monitoring van de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering. De impact van de rekenfout op de rapportage is onderzocht door het RIVM. De benodigde aanpassingen aan de rapportage bleken minimaal. Er is door het RIVM een erratum aan de rapportage toegevoegd waarin de aanpassingen worden uitgelicht.3

Externe evaluatie

Zoals eerder met de Tweede Kamer gedeeld, zal er een externe evaluatie worden uitgevoerd naar de kwaliteitsborging van de Emissieregistratie. De opdrachtverlening hiervoor wordt gezamenlijk voorbereid door de Ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De bevindingen van deze evaluatie zullen na afronding met de Tweede Kamer worden gedeeld.

De Minister voor Natuur en Stikstof, Ch. van der Wal-Zeggelink

Naar boven