30 252 Toekomstvisie agrarische sector

Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2018

In deze brief informeer ik u over mijn toezegging aan uw Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Geurts tijdens de begrotingsbehandeling Economische Zaken en Klimaat onderdeel Landbouw en Natuur op 7 december 2017 (Handelingen II 2017/18, nr. 32, item 11), om erop toe te zien dat er in crisissituaties vanaf het begin aandacht is voor de ondernemer en zijn omgeving, daarbij na te gaan of de juiste stappen worden genomen, er voldoende bekendheid is met de ondersteuning en dat de toegang tot de hulpverlening voldoende laagdrempelig is.

Diverse organisaties in de agrosector zoals LTO, NZO en Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) houden zich bezig met de hulpverlening die nodig is bij crisissituaties die zich op een agrarisch bedrijf kunnen voordoen. Ik heb de samenwerking met deze organisaties gezocht en een werkgroep gevormd met LTO, NZO, ZOB, de NVWA en mijn ministerie. De werkgroep heeft een gezamenlijke analyse van de situatie gemaakt. Hieruit is gebleken dat er voldoende aanbod is van (en doorverwijzing naar) psychosociale hulpverleningsinstanties, zoals de GGD’s, brancheorganisaties, huisartsen, kerkelijke instanties, ZOB, telefonische hulplijn zelfmoord 113 en het vertrouwensloket verwaarlozing welzijn landbouwhuisdieren.

De hulpverleningsinstanties en de agrarische sector zijn echter onvoldoende van elkaars bestaan op de hoogte en niet alle hulpverleningsinstanties zijn even goed bekend met de doelgroep agrariërs. Zodoende weet de agrarische ondernemer en zijn omgeving ook niet altijd tijdig bij het juiste hulpverleningsloket te komen dan wel voelt zich niet altijd begrepen.

Het is daarom van belang de onderlinge kennis en verbinding tussen de hulpverleningsinstanties en de agrarische sector te versterken. Ik wil dit vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit faciliteren. Eén van de oplossingen om tegemoet te komen aan het hierboven gesignaleerde knelpunt is volgens de betrokkenen het organiseren van een bijeenkomst, waarvoor hulpverleningsinstanties en vertegenwoordigers van de agrarische sector worden uitgenodigd om elkaar beter te leren kennen, met specifieke aandacht voor de doelgroep agrariërs. Mijn ministerie zal zorgdragen voor de organisatie van deze bijeenkomst, die in nauwe samenwerking met LTO, NZO en ZOB dit najaar zal plaatsvinden. Het is van belang dat deze gezamenlijke aanpak een duurzaam karakter krijgt. Dit zal nadrukkelijk aan de orde komen in de werkgroep en tijdens de genoemde bijeenkomst. De primaire verantwoordelijkheid om deze onderlinge kennisuitwisseling en contacten verder vorm te geven ligt bij sector- en hulpverleningsorganisaties.

Ik heb gemerkt dat het onderwerp met veel energie wordt opgepakt door de betrokken organisaties en heb er vertrouwen in dat op deze wijze een gezonde basis wordt gelegd voor een duurzame kennisuitwisseling tussen hulpverleningsinstanties en de agrarische sector, ten behoeve van een adequate, passende en laagdrempelige hulpverlening waar deze nodig is voor agrarische ondernemers in crisissituaties.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven