30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 177 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2018

Met deze brief informeer ik u over de rapporten «Meer zicht op verdrinkingen. Verdrinking in Nederland: aantallen, oorzaken en preventieve maatregelen» en «Zwemlesaanbieders 2017»1. De rapporten maken deel uit van het project NL Zwemveilig en zijn afkomstig van het Mulier Instituut.

In 2016 is het project NL Zwemveilig opgestart. Dit project, een initiatief van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. NL Zwemveilig heeft als doel het verder terugdringen van het aantal verdrinkingsdoden in Nederland. Binnen het project werken NRZ, Mulier Instituut, Kenniscentrum Sport en een aantal hogescholen samen (https://www.nlzwemveilig.nl/content/nl-zwemveilig). November jongstleden informeerde ik uw Kamer reeds over de eerste opbrengsten van dit project (bijlage bij Kamerstuk 30 234, nr. 168).

Het rapport «Meer zicht op verdrinkingen. Verdrinking in Nederland: aantallen, oorzaken en preventieve maatregelen» laat zien dat verbetering mogelijk is in de registratie van verdrinkingsgevallen in Nederland. Met een betere registratie kunnen verschillende risicogroepen met bijbehorende risicofactoren worden geïdentificeerd en kunnen mogelijk preventieve maatregelen voor deze groepen worden ontwikkeld en uitgezet. Binnen het project NL Zwemveilig wordt gewerkt aan het betrouwbaar en valide meten en vaststellen van de zwemveiligheid. Daarnaast beveelt het Mulier Instituut aan om een «water safety plan» op te stellen. Ik ga graag met de sector in gesprek om te bezien in hoeverre een «water safety plan» een passend instrument is om het aantal verdrinkingsdoden terug te dringen.

Uit het rapport «Zwemlesaanbieders 2017» blijkt dat het merendeel van de aanbieders de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet (gemiddeld 71 procent). Op dit moment is er voldoende aanwas aan kinderen en ouders vinden het belangrijk om hun kinderen zwemles te laten volgen. Daarnaast geven de zwemlesaanbieders aan dat er mogelijkheden zijn tot vernieuwen van het aanbod.

De Nationale Raad Zwemveiligheid en haar partners werken nu aan de uitvoering van het plan van aanpak «Op weg naar een in 2020 duurzaam zwemveilig Nederland 2018–2020». Ik heb de Nationale Raad Zwemveiligheid hiervoor financieel ondersteund. Het plan van aanpak brengt in beeld welke factoren bij kunnen dragen aan het op termijn duurzaam veilig maken van zwemmen in Nederland en via welke activiteiten de branche hier invulling aan wil geven. De zwembranche zet hiermee in op een zichtbare verhoging van de kwaliteit van het zwemonderwijs en de zwemvaardigheid van burgers.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven