30 186
Regels inzake marktordening, doelmatigheid en beheerste kostenontwikkeling op het gebied van de gezondheidszorg (Wet marktordening gezondheidszorg)

nr. 45
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN OMTZIGT EN HEEMSKERK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 35

Ontvangen 9 maart 2006

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In hoofdstuk 7 wordt na artikel 113a een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 113b

Aan artikel 29 van de Mededingingswet wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen de in het eerste lid bedoelde bedragen voor een bij die algemene maatregel van bestuur te bepalen categorie van ondernemingen voor een periode van ten hoogste vijf jaar worden verlaagd. Deze periode kan telkens bij algemene maatregel van bestuur worden verlengd.

II

In hoofdstuk 8 worden na artikel 116 twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 116a

Indien deze wet in werking treedt vóór het tijdstip waarop het bij koninklijke boodschap van 8 april 2005 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Mededingingswet als gevolg van de evaluatie van die wet (Kamerstukken II, 2005/06, 30 071, nr. 2) tot wet is verheven en in werking treedt, vervalt artikel 29, derde lid, van de Mededingingswet op het tijdstip waarop genoemd wetsvoorstel in werking treedt.

Artikel 116b

Indien deze wet in werking treedt op dan wel na het tijdstip waarop het bij koninklijke boodschap van 8 april 2005 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Mededingingswet als gevolg van de evaluatie van die wet (Kamerstukken II, 2005/06, 30 071, nr. 2) tot wet is verheven en in werking treedt, vervalt artikel 113b op het tijdstip waarop deze wet in werking treedt.

Toelichting

Onderdeel I

Op bepaalde deelmarkten in de zorg blijven concentraties nog buiten het preventieve concentratietoezicht van de NMa, omdat het omzetniveau van de betrokken ondernemingen vaak lager is dan de meldingsdrempels. Bij de in Onderdeel B van de Nota van wijziging van het Wetsvoorstel tot Wijziging van de Mededingingswet als gevolg van de evaluatie voorgestelde wijziging wordt aan artikel 29 van die wet een derde lid toegevoegd (Kamerstukken II 2005/06, 30 071, nr. 7). Daarin wordt in de Mededingingswet de mogelijkheid ingevoerd om bij algemene maatregel van bestuur de wettelijke meldingsdrempels voor concentraties van bepaalde categorieën ondernemingen voor een bepaalde termijn te verlagen. Deze maatregel is uitsluitend bedoeld voor bepaalde (deel)sectoren in transitie. Het is wenselijk dat de NMa op zo kort mogelijke termijn met name in de zorg ook concentraties kan toetsen die nu nog beneden de meldingsdrempels vallen. Om dit te bereiken strekt dit amendement ertoe de mogelijkheid om die drempels bij algemene maatregel van bestuur te verlagen bij het wetsvoorstel Wet marktordening gezondheidszorg in de Mededingingswet op te nemen. In het kabinetsstandpunt naar aanleiding van de evaluatie van de Mededingingswet (Kamerstukken II 2003/04, 29 272, nr. 1, blz. 13) is al opgemerkt dat het concentratietoezicht in bepaalde specifieke transitiesectoren niet optimaal werkt. Als voorbeelden van dergelijke transitiesectoren zijn toen al genoemd de zorg of de energiemarkt. Er is in het kabinetsstandpunt voorts aangegeven dat nader onderzocht wordt hoe eventuele tekortkomingen kunnen worden verholpen.

Bij markten in transitie gaan sectoren geleidelijk over van een gereguleerd stelsel naar een situatie met volledige concurrentie. In transitiesectoren bestaan vaak nog prikkels om, voorafgaand aan een situatie van volledige mededinging concentraties door te voeren. Met name in de aanloop naar en tijdens deze transitiefase moet worden voorkomen dat de mededinging beperkt wordt als gevolg van het ontstaan van machtsposities.

Zoals gezegd blijven in de huidige marktomstandigheden van de zorgsector veel concentraties, die wellicht op een regionale of lokale markt de mededinging kunnen beperken buiten voorafgaand toezicht van de NMa. Op de zorgmarkten is een aantal specifieke marktomstandigheden van toepassing. Op zorgmarkten is veelal sprake van kleine relevante geografische markten en lage omzetten bij marktpartijen. Met een relatief bescheiden omzet kan een hoog marktaandeel worden bereikt. Onder dergelijke omstandigheden kunnen concentraties ertoe leiden dat een bepaalde relevante geografische markt wordt afgeschermd of dat er anderszins een beperking van de mededinging optreedt op die markt, zodat de juist ontstane mededinging voor de zorgconsument geen vergroting van de keuzemogelijkheden, verbetering van de kwaliteit of verlaging van het prijsniveau tot gevolg heeft. Door de relatief lage omzetten kan het voorkomen dat ondernemingen niet aan de drempel voor concentratietoezicht voldoen. Het concentratietoezicht is dan niet van toepassing. Het gevolg kan zijn dat concentraties de beoogde gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg in sterke mate belemmeren.

Daarom kan het geboden zijn om tijdelijk bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) de meldingsdrempel te verlagen. Om uitvoeringslasten te beperken wordt in dit artikel de bepaling opgenomen dat verlaging van de drempelbedragen tijdelijk is en geldt voor specifieke categorieën ondernemingen.

Het nieuw toegevoegde derde lid van artikel 29 maakt het nu mogelijk om bij AMvB lagere drempels vast te stellen voor concentraties in bepaalde sectoren van de Nederlandse economie. Deze verlaging zal tijdelijk zijn, voor een periode van ten hoogste vijf jaar. Gedurende die periode kan worden bezien of er in de transitiesector nog behoefte bestaat aan afwijkende, immers lagere, concentratiedrempels voor in deze transitiesector actieve ondernemingen. Indien zou blijken dat dit niet het geval is zullen na afloop van de genoemde periode de normale concentratiedrempels voor deze ondernemingen gaan gelden. Mocht evenwel blijken dat na afloop van genoemde periode nog steeds behoefte bestaat aan afwijkende concentratiedrempels ten opzichte van niet in de transitiesector actieve ondernemingen, dan kan de periode gedurende welke de lagere concentratiedrempels van toepassing zijn, telkens bij AMvB voor een periode van ten hoogste vijf jaar worden verlengd.

Onderdeel II

De in dit onderdeel opgenomen artikelen regelen de zogenaamde samenloop van dit wetsvoorstel met het wetsvoorstel houdende wijziging van de Mededingingswet als gevolg van de evaluatie van die wet (Kamerstukken II, 2005/06, 30 071, nr. 2). Omdat daarin hetzelfde wordt geregeld als in dit wetsvoorstel is het nodig om te bepalen wat er gebeurt als een van beide wetsvoorstellen eerder in werking treedt dan het andere. De artikelen 116a en 116b voorzien hierin.

Omtzigt

Heemskerk

Naar boven