30 180
Conferentie van Voorzitters van de parlementen van de Europese Unie

nr. 7
VERSLAG VAN DE CONFERENTIE VAN VROUWELIJKE VOORZITTERS VAN EU-PARLEMENTEN TE AMSTERDAM, 15–16 AUGUSTUS 2008

Vastgesteld 3 september 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi Verbeet, heeft van 14 tot en met 15 augustus 2008 haar vrouwelijke collega-Voorzitters in Amsterdam ontvangen voor een informele conferentie. De betrokken Voorzitters waren mevrouw Barbara Prammer, Voorzitter van de Oostenrijkse Nationalrat, mevrouw Katalin Szili van het Hongaarse parlement en mevrouw Ene Ergma van het Estse parlement. Het betrof een vervolg op een eerste conferentie in Salzburg in 2007. Het programma van de bijeenkomst is bij dit verslag gevoegd.

Er stonden twee onderwerpen op de agenda voor de bijeenkomst, te weten «de rol van vrouwen in de interculturele dialoog», en een terugblik op de discussie in Lissabon over het door de vrouwelijke voorzitters naar aanleiding van hun bijeenkomst in Salzburg vorig jaar aangedragen onderwerp «participatie van vrouwen in politiek». Tevens is gesproken over de vraag, waarom vrouwen negatiever tegen de Europese Unie (EU) lijken aan te kijken dan mannen.

2008 is door de EU uitgeroepen tot jaar van de interculturele dialoog en in de bijeenkomst in Amsterdam werd specifiek gesproken over de rol van vrouwen daarin. De positie van vrouwen in de familie en in de samenleving is immers vaak onderwerp van confrontatie tussen culturen. Tegelijkertijd kunnen vrouwen bijdragen aan het creëren van meer begrip over en weer, omdat zij traditioneel en vandaag de dag nog altijd een grote rol spelen in het dagelijks (familie-)leven en op die manier sterk cultuurbepalend zijn. De Voorzitters zijn van mening dat vrouwen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de integratie van minderheden in hun verschillende landen, zonder daarbij afbreuk te doen aan alle culturele tradities. Zij achten het van belang dat vrouwen uit minderheidsgroepen worden gestimuleerd om aanspraak te maken op de bescherming en rechten die de democratische rechtstaat hen biedt en actief deel te nemen aan politieke besluitvorming. De Voorzitters stelden vast dat vrouwen uit verschillende culturen zélf het emancipatieproces ter hand moesten nemen.

De Robert Schuman Stichting heeft naar aanleiding van signalen dat bij de referenda in Frankrijk, Nederland en Ierland meer vrouwen «nee» stemden tegen het Grondwettelijk Verdrag of het Verdrag van Lissabon, onderzoek gedaan naar de redenen. Het blijkt dat vrouwen bezorgder zijn dan mannen over vraagstukken die het dagelijks welzijn van henzelf en hun families aangaan. Zij verwachten meer dan mannen dat de EU zich sterk maakt voor bijvoorbeeld het milieu, werkgelegenheid en gezondheidszorg. Een gezamenlijk Europees energiebeleid zou vermoedelijk ook veel steun krijgen.

Daar de Unie slechts beperkte bevoegdheden heeft op een aantal van dit soort terreinen, zijn vrouwen al gauw teleurgesteld over hetgeen «Brussel» in dat opzicht voor hen kan betekenen. De Voorzitters stelden mede om die reden wederom vast dat het van groot belang is en blijft dat vrouwen participeren in besluitvormingsorganen, ook op de hoogste niveaus.

De Voorzitters waren blij dat het Portugese voorzitterschap het onderwerp «participatie van vrouwen in de politiek» geagendeerd heeft voor de bijeenkomst in Lissabon en hen gevraagd heeft om erover te rapporteren. Het verdient overigens de aanbeveling om bij een volgende conferentie voor zo’n onderwerp ook mannelijke (co-)rapporteurs te vragen. De vorm van een informeel debat werd in Lissabon als positief ervaren. In de brief die namens de vier vrouwelijke Voorzitters aan het Franse voorzitterschap zal worden gestuurd met het verzoek om het onderwerp «de rol van de interculturele dialoog in de toekomst van de EU» voor de EU Voorzittersconferentie in Parijs in februari 2009 te agenderen, zal dit punt worden meegenomen.

Stafmedewerker Griffier

N. G. de Boer

SECOND CONFERENCE OF WOMEN PRESIDENTS/SPEAKERS OF EU PARLIAMENTS AMSTERDAM, 15–16 AUGUST 2008

Programme

Friday 15 August 2008
16:00first working session, «Women’s role in intercultural dialogue»
18:00end of first working session
19:00departure from hotel
19:30dinner hosted by the mayor of Amsterdam, Mr. Job Cohen, in his official residence
21:30return to hotel
  
Saturday 16 August 2008
10:00second working session, «Reflection on the debate on women in politics in the Conference of EU Speakers/Presidents in Lisbon»
11:30departure to Oosterdokseiland
12:00guided tour of the new branch of the Amsterdam Public Library
12:45working lunch
15:00guided visit of the Van Gogh museum
16:30return to hotel
17:00parting drinks
Naar boven