30 100 D
Jaarverslag en slotwet Fonds Economische Structuurversterking 2004

nr. 6
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 juni 2005

De vaste commissie voor Economische Zaken1 heeft over het rapport van de Algemene Rekenkamer bij het Jaarverslag en slotwet Fonds Economische Structuurversterking 2004 (30 100 D, nr. 2) de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd.

Deze vragen, alsmede de daarop op 14 juni 2005 gegeven antwoorden, zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Hofstra

De griffier voor deze lijst,

Nava

1

Op welke manier zal de administratieve verwerking verbeterd worden? Op welke termijn kan de Kamer kennis nemen van de maatregelen die getroffen worden om die verbeteringen te realiseren?

In haar rapport bij het jaarverslag 2004 van het Fonds economische structuurversterking concludeert de Algemene Rekenkamer dat ter voorkoming van fouten in de administratie extra maatregelen zijn getroffen en dat de Fes-beheerder deze maatregelen in 2004 adequaat heeft uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dan ook dat de Fes-beheerder de administratie in 2004 correct heeft gevoerd.

Uitvoering van de genoemde extra maatregelen heeft in 2005 wederom de volle aandacht. Er is dan ook geen aanleiding om nadere maatregelen te treffen.

De aanbeveling van de Algemene Rekenkamer om subadministraties op te zetten per project, zal nader worden bezien in het licht van de eisen die hieraan worden gesteld in het kader van de verantwoording door departementen van hun Fes-uitgaven.

2

Wanneer zal de afspraak gestand worden gedaan dat er expliciet een toets op de FES-waardigheid wordt opgenomen in de modelaccountantsverklaring en het controleprotocol? Op welke termijn kan de Kamer kennis nemen van de maatregelen die worden getroffen om die verbeteringen te realiseren?

De toets op Fes-waardigheid is inmiddels opgenomen in het vernieuwde controleprotocol. Alle departementen zijn hiervan op de hoogte gesteld. Dit element zal dan ook onderdeel zijn van de accountantsverklaringen die in 2005 van alle departementen worden ontvangen.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Crone (PvdA), Bakker (D66), Hofstra (VVD), voorzitter, Schreijer-Pierik (CDA), ondervoorzitter, Atsma (CDA), Timmermans (PvdA), Vendrik (GroenLinks), Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie), Van den Brink (LPF), Duyvendak (GroenLinks), Kortenhorst (CDA), Hessels (CDA), Gerkens (SP), Van Velzen (SP), Varela (LPF), Algra (CDA), Aptroot (VVD), Blom (PvdA), Smeets (PvdA), Douma (PvdA), De Krom (VVD), Heemskerk (PvdA), Van Dam (PvdA), Dezentjé Hamming (VVD), Van Egerschot (VVD) en Jonker (CDA).

Plv. leden: Tichelaar (PvdA), Dittrich (D66), Örgü (VVD), De Nerée tot Babberich (CDA), Van Hijum (CDA), Koenders (PvdA), Vos (GroenLinks), Joldersma (CDA), Van der Vlies (SGP), Hermans (LPF), Van Gent (GroenLinks), Verburg (CDA), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Vacature (SP), De Ruiter (SP), Van As (LPF), De Haan (CDA), Blok (VVD), Samsom (PvdA), Van Dijken (PvdA), Van Heteren (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Tjon-A-Ten (PvdA), Waalkens (PvdA), Szabó (VVD), Weekers (VVD) en Van Dijk (CDA).

Naar boven