29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1108 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2023

Op donderdag 8 juni heb ik uw Kamer tijdens het commissiedebat spoor toegezegd dat ik een terugkoppeling zal geven van het locatiebezoek aan Amsterdam Centraal met Eurostar en andere betrokken partijen. Met deze brief geef ik uitvoering aan deze toezegging.

Gistermiddag hebben de CEO van Eurostar, de CEO van ProRail en vertegenwoordigers van NS, UK Borderforce, Koninklijke Marechaussee, gemeente Amsterdam, Rover en mijn ministerie een locatiebezoek aan station Amsterdam Centraal gebracht. Het bezoek stond in het teken van het vinden van een oplossing voor de periode van 7 tot 11 maanden dat niet beveiligd vertrokken kan worden vanaf Amsterdam Centraal naar Londen. Er is niet direct een oplossing gevonden, maar de partijen hebben afgesproken met elkaar nog een ultieme poging te doen. Eurostar, NS, ProRail en IenW zullen gezamenlijk opdracht geven aan een onafhankelijk bureau om nogmaals naar de mogelijkheden te kijken om de huidige lounge langer te behouden en de nieuwe locatie in de Amstelpassage te versnellen, zodat het mogelijk blijft om beveiligd te vertrekken vanaf dit station. Dit onderzoek moet de komende maanden plaatsvinden. Daarnaast is afgesproken onverkort door te gaan met de versnelde realisatie van de terminal in de Amstelpassage en de grootschalige verbouwing en renovatie van het station. We hebben immers geen tijd te verliezen.

Alle partijen hebben de grootste voorkeur voor beveiligd vertrek vanaf Amsterdam Centraal naar Londen. Mocht dit onverhoopt toch niet mogelijk zijn, dan wordt wat mij betreft ook gekeken hoe de gevolgen voor de reiziger zo klein mogelijk gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld door een overstap in Rotterdam of Brussel.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven