29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1075 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2022

In het commissiedebat Internationaal Spoor van 15 september jl. (Kamerstuk 29 984, nr. 1004) heb ik uw Kamer toegezegd om dit najaar informatie te delen over de impact op Nederlandse reizigers van de CER Ticketing Roadmap.

De CER (Community of European Railways and infrastructure managers), een Europese associatie die bijna 70 spoorvervoerders vertegenwoordigt, heeft in 2021 een visie voor 2030 neergezet voor het sterk verbeteren van internationaal passagiersvervoer per spoor. Daarbij is er eerst een focus op 2025, waarvan het doel is om internationaal vervoer per spoor veel eenvoudiger en toegankelijker te maken. Daarna, voor 2030, komt de focus op multimodaal reizen door Europa. Deze gedeelde visie heet de CER Ticketing Roadmap en alle leden van de CER hebben zich hieraan gecommitteerd. NS is één van de betrokken vervoerders.

NS heeft mij op 26 oktober 2022 geïnformeerd over deze CER roadmap en de implementatie daarvan bij NS. U vindt deze informatie bijgevoegd bij deze brief. De kern van de roadmap is samen te vatten in een 8-puntenplan, te weten:

  • 1. Het verbeteren van de kwaliteit van de reisinformatie, waarbij ook geplande werkzaamheden eerder in de dienstregeling staan.

  • 2. Het verlengen van de boekingshorizon, zodat je minimaal 6 maanden (met een ambitie van 12 maanden) van tevoren een treinkaartje kunt boeken. De ambitie van NS is 12 maanden, maar dat is niet voor alle Europese landen een mogelijkheid.

  • 3. Het zorgen dat de reiziger gebruik kan maken van één doorgaand treinticket voor een (internationale) treinreis waar meerdere treinmaatschappijen deel van uit maken.

  • 4. Het vereenvoudigen van de verkoop van tickets, waardoor alle treinbestemmingen binnen Europa beschikbaar zijn, zowel door spoorvervoerders als door ticket distributeurs.

  • 5. Het vereenvoudigen en harmoniseren van ticketvoorwaarden, voor zover wettelijk mogelijk (zoals bijvoorbeeld gelijktrekken van leeftijdscategorieën voor de hele reis).

  • 6. Het ook digitaal bijhouden van tickets, zodat bijvoorbeeld vertragingen automatisch bij het ticket opgeslagen kunnen worden, voor geld terug bij vertraging en verdere reisbegeleiding.

  • 7. Het zorgdragen voor Europese real time reisinformatie, waarbij passagiers ook informatie krijgen over hoe ze verder kunnen reizen in het geval van vertraging zonder nieuwe tickets te hoeven boeken

  • 8. Het verder uitbreiden en digitaliseren van de «Agreement for Journey Continuation», een overeenstemming tussen spoorvervoerders om passagiers naar hun eindbestemming te vervoeren in geval van een verstoorde reis.

De NS geeft met betrekking tot de implementatie van de CER Ticketing Roadmap aan dat veel internationale samenwerking en afstemming een vereiste is. Alle spoorwegmaatschappijen moeten namelijk de juiste (gestandaardiseerde) data en tickets beschikbaar stellen. Daarnaast moeten er meerdere Europese IT-systemen worden ontwikkeld om dit allemaal te kunnen realiseren. Om een snelle start te maken, zijn en worden door de NS voornamelijk reeds bestaande internationale samenwerkingsverbanden gebruikt en is er tevens door NS een externe consultant aangetrokken om de implementatie te begeleiden en monitoren.

Ik ondersteun de uitvoering van sectorinitiatieven voor verbetering van de distributie van internationale vervoersbewijzen voor de treinreiziger van harte. De distributie van internationale vervoersbewijzen voor de treinreiziger is ook onderdeel van het platform International Rail Passenger transport1 waar de dialoog tussen sector, lidstaten en EU-instellingen wordt voortgezet. Daarnaast heeft de Europese Commissie aangegeven het wetgevend kader voor intermodale reistickets te willen verbeteren2. Dergelijke initiatieven zorgen er voor dat internationaal reizen met de trein steeds eenvoudiger wordt.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Zie voortgangsrapportage aangeboden aan de EU transport Ministers op 2 juni 2022 Kamerstuk 21 501-33 nr. 937.

X Noot
2

Zie BNC fiche actieplan lange afstands- en internationaal personenvervoer per spoor van 11 februari 2022. Kamerstuk 22 122 nr. 3319.

Naar boven