29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2014

In de afgelopen jaren zijn er krachtige inspanningen geleverd ten aanzien van de (integrale) aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit. Het terugdringen van deze criminaliteit vereist een stevige aanpak als één overheid. Dat we méér doen aan deze uitermate bedreigende vorm van criminaliteit en dat de integrale aanpak, die daarbij het uitgangspunt is, zijn vruchten afwerpt, staat beschreven in brief die ik uw Kamer stuurde op 16 juli 2014.1

Deze krachtige inspanningen zijn echter blijkbaar niet altijd voldoende. Dit is recent duidelijk geworden voor Zuid-Nederland (Brabant, Zeeland en Limburg). Openbaar Ministerie (OM) en politie hebben verontrustende signalen over de (ontwikkeling van de) ondermijnende en georganiseerde criminaliteit aldaar. Ook vanuit het openbaar bestuur uit die regio's zijn hierover grote zorgen geuit. De aard, ernst en omvang van de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland is fors en lijkt toe te nemen.

Het bevoegd gezag in Zuid-Nederland heeft dan ook, na overleg met de voorzitter van het College van procureurs-generaal en de Korpschef van de Nationale Politie, besloten om per 1 oktober 2014, binnen de bestaande sterkte, meer politiecapaciteit in te gaan zetten op de aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit. De drie politie-eenheden leveren hiertoe ieder 25 medewerkers en de Landelijke Eenheid levert 50 medewerkers. Dit komt neer op een totaal van 125 medewerkers welke vanuit vaste ondermijningsteams gaan opereren (dedicated capacity). Deze specifieke politiecapaciteit wordt met name ingezet op «korte klappen»: direct en zichtbaar reageren op signalen van georganiseerde misdaad. Het afpakken van crimineel vermogen staat hierbij centraal.

De intensivering van de aanpak van ondermijning vindt in de regio’s Brabant en Zeeland plaats binnen de gezamenlijke strategie van OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst en Kmar in de TaskForce Brabant Zeeland. De strategie van deze TaskForce is gericht op directe acties en uitvoering van de integrale programma’s op de thema’s hennep, synthetische drugs (inclusief dumpingen van drugsafval) en Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s). Voor wat betreft de regio Limburg krijgt de intensivering vorm via de reeds aanwezige samenwerking in het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). Betrokken partijen zijn van mening dat via die samenwerking de daadkracht van de aanpak kan en moet worden vergroot. Over de preciezere uitwerking van de intensivering in Limburg vindt nog bestuurlijk overleg plaats.

Ik ondersteun de intensivering zoals die in Zuid-Nederland in gang wordt gezet. Het bevoegd gezag reageert hier adequaat op een urgent probleem. Door het optreden als één overheid heb ik er vertrouwen in dat de georganiseerde misdaad een stevige klap kan worden toegebracht.

De intensivering van de aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland is relevant voor diverse brieven die uw Kamer op korte termijn ontvangt. Deze brieven dienen in samenhang met onderhavige brief te worden gelezen. Het betreffen de volgende brieven:

  • Brief aan de Eerste Kamer inzake problematiek rondom de productie van hennep.

  • Brief inzake reactie op standpunt PvdA-fractie Eerste Kamer inzake softdrugsbeleid.

  • Brief inzake Toezeggingen ter zake AO Coffeeshopbeleid.

  • Brief inzake aanbieding WODC-onderzoek Evaluatie Ingezeten- en Besloten Clubcriterium.

  • Brief inzake beantwoording van vragen van uw Leden Recourt, Rebel en Fokke over de toenemende georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland (d.d 16 juli 2014).

  • Brief inzake beantwoording van vragen van uw Leden Bontes en Van Klaveren over de onbeheersbare georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en Limburg (d.d 16 juli 2014).

  • Brief inzake beantwoording van vragen van uw Leden Van der Steur en Dijkhoff over het bericht dat er geen extra capaciteit ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van de aanpak van zware criminaliteit in Zuid-Nederland (d.d 21 juli 2014).

  • Brief inzake beantwoording van vragen van uw Leden Oskam en Van Toorenburg over het bericht «NU al even veel drugsafval gedumpt als in heel 2014».

  • Brief inzake beantwoording van vragen van uw Leden Oskam en Van Toorenburg over het bericht «NU al even veel drugsafval gedumpt als in heel 2013».

  • Brief inzake beantwoording van vragen van uw Leden Segers en Dik-Faber (beiden ChristenUnie) over de aanpak van drugsafval.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten


X Noot
1

Kamerstuk 29 911, nr. 92.

Naar boven