29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 73 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 november 2012

Conform het verzoek d.d. 25 oktober 2012 doe ik uw Kamer hierbij de verantwoordingsrapportages aanpak georganiseerde criminaliteit 2010 en 2011 toekomen *). In deze rapportages verantwoorden politie en Openbaar Ministerie (OM) hun inspanningen in het kader van de aanpak van georganiseerde criminaliteit, op de prioriteiten drugshandel, mensenhandel, witwassen en zware milieucriminaliteit. De rapportages worden sinds 2007 jaarlijks opgesteld bij wijze van voortgangsbericht, en fungeren als intern sturingsinstrument met betrekking tot de prestaties van politie en OM bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Deze rapportages worden gebruikt om te monitoren in welke mate de doelstelling van verdubbeling van het aantal aangepakte criminele samenwerkingsverbanden wordt gerealiseerd. Daarnaast wordt op basis van deze rapportages beoordeeld of zich ontwikkelingen voordoen die tussentijds tot actie moeten leiden. Over de realisatie van de doelstellingen informeer ik uw Kamer in het kader van de verantwoording over de begroting.

Uit de verantwoordingsrapportages blijkt dat de doelstellingen bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit in 2010 en 2011 zijn behaald. In 2011 werden bijna 700 projectmatige onderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden uitgevoerd, waarmee een stijging met 20% van het aantal onderzoeken is gerealiseerd. Dit is in lijn met de doelstelling voor dat jaar. Ook het aantal strafopleggingen is gestegen, tot 450 in 2011. Het is op dit moment echter nog te vroeg om te beoordelen in hoeverre de stijging van het aantal gestarte onderzoeken zich ook evenredig doorvertaalt naar opgelegde sancties tegen (leden van) criminele samenwerkingsverbanden. Omdat het hier doorgaans langdurige en complexe onderzoeken betreft zal de doorwerking in de sanctie-oplegging naar verwachting pas in de komende jaren zichtbaar worden. Deze doorwerking in de opgelegde sancties heeft mijn nadrukkelijke aandacht.

In de rapportages wordt terecht geconstateerd dat de geïntegreerde aanpak steeds meer aan terrein wint, en dat deze aanpak meer oplevert dan de inzet van enkel het strafrechtelijk instrumentarium. De georganiseerde misdaad wordt niet alleen aangepakt langs de strafrechtelijke weg; naast politie en OM maken ook de Belastingdienst, de Bijzondere Opsporingsdiensten en de gemeenten onderdeel uit van de aanpak. Zij treden op als één overheid, en werken samen aan de algemene verslechtering van het criminele ondernemersklimaat in Nederland, met alle middelen die beschikbaar zijn.

In de komende jaren zullen de (niet-strafrechtelijke) interventies in het kader van de geïntegreerde aanpak steeds meer gaan bijdragen aan de verdubbeling van het aantal aangepakte samenwerkingsverbanden. De resultaten van deze geïntegreerde aanpak, komen nu nog maar zeer gedeeltelijk terug in de rapportage van de politie en het OM. In volgende verantwoordingsrapportages zullen deze resultaten beter in beeld kunnen worden gebracht.

In de afgelopen jaren zijn goede resultaten geboekt, maar -de intensivering van- de aanpak blijft een aanzienlijke uitdaging. De effectiviteit van de aanpak en de inzet van de juiste interventies staan daarbij telkens centraal. Alleen door de op elkaar afgestemde inzet van strafrechtelijke en niet-strafrechtelijke interventies, gecombineerd met het afpakken van crimineel verkregen vermogen en met internationale samenwerking, kan de georganiseerde misdaad effectief worden bestreden. Dit stelt hoge eisen aan de betrokken partners.

Met betrekking tot de ontwikkeling in 2012 geven politie en OM aan dat de capaciteit beperkt is, en dat de ruimte voor verdere realisering van de doelstelling dus ook gezocht moet worden in toepassing van niet-strafrechtelijke interventies en in preventieve maatregelen. De beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde capaciteit is telkens een aandachtspunt, zeker ook bij de aanpak van georganiseerde misdaad. Het realiseren van de doelstellingen die voor 2013 en 2014 zijn geformuleerd (uitmondend in een verdubbeling van het aantal aangepakte criminele groeperingen) gaat dan ook gepaard met een investering in het kwaliteitsniveau van de recherche. Deze investering moet eveneens in 2014 gerealiseerd zijn. In de tussentijd zal eind 2012 en begin 2013 een relatief hoog aantal nieuwe recherchekundigen onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe instroom in de politie. Een deel hiervan zal na de opleiding ingezet worden voor de aanpak van de georganiseerde misdaad.

De aanpak van georganiseerde criminaliteit is een topprioriteit. Ik combineer daarbij de concrete doelstelling om meer criminele groeperingen aan te pakken met het inzetten op de geïntegreerde aanpak en op de financiële aanpak, gericht op het afpakken van crimineel vermogen. Op basis van de voorliggende rapportages constateer ik dat politie en OM op koers liggen bij de realisatie van deze prioriteit. In de komende jaren wordt de intensivering bij de aanpak over de hele linie verder doorgetrokken.

Ik vertrouw erop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Veiligheid en Justitie, I. W. Opstelten

*) Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven