29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 375 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 oktober 2022

In 2022 heeft Bureau Beke een onderzoeks-drieluik uitgevoerd naar ingroei- en rekruteringsmechanismen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit. Dit onderzoek is door verschillende onderzoekers van Bureau Beke opgesteld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (WODC). Hierbij bied ik uw Kamer deze studie aan.

Omschrijving

Het onderzoek dat door Bureau Beke is verricht, bestaat uit drie fasen. Begin 2022 is door Bureau Beke in de eerste fase van het onderzoek een kennissynthese gepubliceerd, waarbij een literatuurstudie is verricht naar ingroei- en rekruteringsmechanismen in de georganiseerde criminaliteit. Vervolgens hebben de onderzoekers de oorspronkelijk ingediende plannen van de acht geselecteerde gemeenten onder het Breed Offensief Tegen Ondermijnende Criminaliteit (BOTOC) (ingediend tussen juni en september 2020) bestudeerd. Deze BOTOC gemeenten hebben met hun aanpakken gewerkt aan het voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen of hierin afglijden.1 Naar aanleiding van de bestudering van de gemeenteplannen is een document opgesteld dat deze praktijkinventarisatie in beeld brengt. Dit betreft de tweede fase van het onderzoek. Het uiteindelijke doel van de praktijkscan was om te komen tot een kennisproduct. Dit kennisproduct was de derde en laatste fase van het onderzoek en is in samenwerking met het CCV gemaakt. Aan de hand van de hieruit voortgekomen kenniskaart en bijbehorend filmpje2 worden de acht BOTOC-gemeenten in staat gesteld hun interventies en plannen verder te ontwikkelen en te optimaliseren. De kenniskaart kan daarnaast gebruikt worden door andere gemeenten bij het opstellen van een samenhangend programma en het kiezen van de juiste interventies.

Beleidsreactie

Dit drieluik van Bureau Beke biedt waardevolle kennis over de wetenschappelijke achtergrond van de jonge aanwas problematiek en geeft een nuttig inzicht in de voortgang van de BOTOC-aanpakken.

Ik wil de praktijkscan en kenniskaart zo snel mogelijk met de gemeenten delen, zodat zij er gebruik van kunnen maken bij het (door)ontwikkelen van hun plannen. Daarom bied ik hierbij de studie aan uw Kamer aan. De resultaten van dit onderzoeks-drieluik ga ik bestuderen en ik kom in mijn najaarsbrief over ondermijning met een beleidsreactie op dit onderzoek.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Dit zijn de gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad.

Naar boven