29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 280 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2020

Hierbij bied ik uw Kamer de voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) 2019 aan dat het Landelijk Strategisch Overleg OMG’s (LSO) mij toezond1.

De effecten van de integrale aanpak van criminele motorbendes blijven zichtbaar, zo blijkt uit de voortgangsrapportage. Eerder meldde het LSO al dat de civielrechtelijke verboden ertoe hebben geleid dat verboden clubs minder zichtbaar aanwezig zijn in de openbare ruimte. Deze trend zet zich voort. De problematiek is echter complexer geworden. Er is een lichte daling in het aantal leden en clubs dat de politie landelijk in beeld heeft, maar ook dit jaar zijn er nieuwe criminele motorbendes in beeld gekomen. Ook het aantal incidenten waar de clubs en individuele leden bij betrokken zijn blijft een zorgwekkend probleem. Criminele motorbendes houden zich bezig met ernstige strafbare feiten en ondermijnende activiteiten en vormen daarmee een ernstige bedreiging voor de rechtsstaat. Ik onderschrijf daarom de oproep van het LSO dat het belang van de integrale aanpak van OMG’s groot blijft.

Afgelopen jaar hebben de partners van de integrale aanpak zich onverminderd ingezet om grip te krijgen op de OMG-problematiek. Het (civielrechtelijke) verbod van meerdere clubs heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Zo heeft het Hof in hoger beroep bepaald dat het verbod tegen Satudarah MC, de grootste motorbende in Nederland, stand houdt. Ook zijn No Surrender MC en Hells Angels MC in eerste aanleg verboden verklaard. Motorbende Caloh Wagoh Main Triad MC kwam in 2018 landelijk en in zeer korte tijd al veelvuldig in beeld in strafrechtelijke onderzoeken. In 2019 heeft daarom het OM een verzoekschrift ingediend om ook deze club verboden te laten verklaren. Deze successen en de stevige resultaten van de in de rapportage beschreven integrale acties maken 2019 een succesvol jaar voor de integrale aanpak.

De problematiek is complex en dat lossen we niet zomaar op. OMG’s vormen een belangrijk voorbeeld van ondermijning. Leden van OMG’s zijn vaak betrokken bij criminele praktijken waaronder drugshandel, witwassen, intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur. Dit bleek ook uit de ernstige incidenten die in 2019 zijn voorgevallen waaronder het plaatsen van handgranaten. Ondermijnende criminaliteit moet aangepakt worden. De maatregelen in het kader van het Breed Offensief tegen Ondermijnende Criminaliteit zullen ook invloed hebben op de aanpak van OMG’s. Met name het op te richten Multidisciplinair Interventie Team (MIT) kan een bijdrage leveren aan een versterkte informatiepositie en het verstoren van bedrijfsprocessen.

De aanpak van OMG’s is er een van een lange adem. Ik wil de partners in het LSO danken voor hun inzet en complimenteren met het succes van de integrale aanpak. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat de OMG’s dynamisch zijn en het noodzakelijk blijft goed zicht te houden op de problematiek. Ik moedig de betrokken partners aan de aanpak stevig voort te zetten en kijk uit naar de resultaten van volgend jaar.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven